Φύλλο Νο 298 (9 Οκτώβρη 2013)

Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας Wind και Vodafone στην επίθεση που τους ετοιμάζουν οι δύο εταιρείες με αφορμή τη συγχώνευση μέρους του δικτύου τους.

Τις τελευταίες μέρες οι εταιρίες του αεροδρομίου έχουν προχωρήσει σε πογκρόμ ομαδικών απολύσεων, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Εταιρειών Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΣΕΕ-ΔΑΑ).

Σε κινητοποιήσεις διαρκείας βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της COCA COLA 3E ΑΕ, στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας την ανάκληση των απολύσεων συναδέλφων τους.

Στην ενδέκατη μέρα έχει φτάσει η μαραθώνια πορεία που ξεκίνησαν σχολικοί φύλακες της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τις διαθεσιμότητες-απολύσεις χιλιάδων σχολικών φυλάκων.

Την Τρίτη, 8/9, οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας για να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του σωματείου, με θέμα το ζήτημα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τους.

Tο Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών, Ταχυμεταφορικών Εταιριών Αττικής (ΣΕΤΤΕΑ) πραγματοποιεί 24ωρη απεργία, την Τετάρτη 9 Οκτώβρη.

Το τελευταίο διάστημα και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είμαστε όλοι μάρτυρες της επίθεσης που πραγματοποιούν η κυβέρνηση και τα μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στους νεοναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής.

Για να ανοίξει ο δρόμος της κοινωνικής ανατροπής, χρειαζόμαστε δημοτικές κινήσεις που να λειτουργούν
στο δήμο τους και στην περιοχή τους ως οι «λαϊκές επιτροπές αντίστασης» σε ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνικής πρόνοιας, υγείας, παιδείας.

Εισαγγελείς, ΣΔΟΕ, Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ, έχουν παρελάσει τις τελευταίες μέρες από την κεντρική πολιτική σκηνή υποσχόμενοι την εξάρθρωση της συμμορίας και των δικτύων της στον κρατικό μηχανισμό.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι εξελίξεις στο μέτωπο του αντιφασισμού είναι πολύ έντονες. Η δολοφονία του μουσικού αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από το μαχαιροβγάλτη της Χρυσής Αυγής κινητοποίησε τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά των εργαζόμενων και της νεολαίας που ένιωσαν το μαχαίρι του Ρουπακιά να καρφώνει ένα κομμάτι του εαυτού τους.

Η αιματηρή επίθεση σε ένα πολυτελές εμπορικό κέντρο στην πρωτεύουσα της Κένυα, το Ναϊρόμπι, παρουσιάζεται από τα μίντια ως βία κάποιων τρελών φανατικών. Όμως οι ρίζες αυτής της αγριότητας βρίσκονται στη γειτονική Σομαλία, όπου η κυβέρνηση της Κένυας διεξήγαγε μια στρατιωτική επέμβαση με την εντολή των ΗΠΑ –ως κομμάτι του ίδιου «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία» στην Αφρική.

Όχι δεν είναι φαρισαϊσμός των χρυσαυγιτών, αλλά αρχαίο ελληνικό έθιμο: Σύμφωνα με το θεσμό της κρυπτείας, όταν έβγαιναν τη νύχτα οι Σπαρτιάτες για να σκοτώσουν είλωτες, οι μανάδες τους τους έλεγαν το περίφημο «ή ταν ή πακιστάν», που σημαίνει «ή σφάξε ή φέρε τα ποσοστά από τα μπλουζάκια». Όλα τα άλλα είναι παραχάραξη της ιστορίας…

Η σύγκρουση μεταξύ στρατού και Μουσουλμανικής Αδελφότητας συνεχίζεται στην Αίγυπτο, με τους στρατηγούς και τους παλιούς καθεστωτικούς να επιχειρούν να επωφεληθούν για να εδραιώσουν την θέση τους.

Η «φωτιά» των αραβικών εξεγέρσεων εξαπλώθηκε και πάλι, αυτή τη φορά στο Σουδάν στα τέλη Σεπτέμβρη, όπου το καθεστώς του προέδρου Μπασίρ αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κύμα λαϊκών διαδηλώσεων από όταν βρέθηκε στην εξουσία.

Στέλεχος των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε μετά τις εκλογές στη χώρα του: «Είκοσι από τις 27 κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχουν χάσει την εξουσία… Οι Σοσιαλδημοκράτες και το Λαϊκό Κόμμα διατήρησαν την πλειοψηφία τους».

«Ως ηγέτης ενός από τα μεγαλύτερα έθνη του κόσμου, ο Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν κάνει προσπάθειες να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα όχι μόνο στην ίδια του τη χώρα, αλλά επίσης προωθεί ενεργά τη διευθέτηση όλων των συγκρούσεων που προκύπτουν στον πλανήτη».

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων σε 8 πανεπιστήμια και στο Πολυτεχνείο για 5η συνεχόμενη εβδομάδα (7-11 Οκτώβρη) αποδεικνύουν, καταρχήν, ότι απεργία διαρκείας μπορεί να γίνει και στις μέρες μας.

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου (μόνο τα εισιτήρια, που κόπηκαν, ήταν πάνω από 30.000) συμμετείχαν στις 5/10 στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους της Χαλκιδικής, οι οποίοι αγωνίζονται κατά της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή τους.

Η εργατική αντίσταση, παρά τη λήξη της πολυήμερης απεργίας των καθηγητών, είναι παρούσα σε μια σειρά από χώρους και αποτελεί το βασικότερο παράγοντα που μπορεί να μπλοκάρει την αντικοινωνική λαίλαπα των μνημονιακών μέτρων και να ανατρέψει κυβέρνηση και τρόικα (βλ. σελ. 6), ανοίγοντας το δρόμο για τη νίκη εργατικών-λαϊκών δυνάμεων και την ανάδειξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.

Η πολύνεκρη τραγωδία στα ανοιχτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, αποκαλύπτει το βάρβαρο πρόσωπο της Ευρώπης φρούριο. Οι νεκροί μετανάστες είναι θύματα του πολέμου που έχουν κηρύξει τα «πολιτισμένα έθνη» στη μετανάστευση.

Ο ι δραματικές μνημονιακές περικοπές στο Δημόσιο έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα τις κοινωνικές παροχές. Από τα πρώτα θύματα της –τάχα– εξυγίανσης της δημόσιας διοίκησης είναι και οι υπηρεσίες υγείας, με αποτέλεσμα να απειλείται ανοιχτά πλέον η ζωή μεγάλου μέρους του πληθυσμού, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές (άνεργοι, ανασφάλιστοι, φτωχοί, μετανάστες).

Η ενοποίηση των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) με τα Κέντρα Υγείας, υπό την ευθύνη και τη εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών, είναι στο επίκεντρο της πρότασης για τον ΕΟΠΥΥ που εκπόνησε η Επιστημονική Επιτροπή για την Υποστήριξη της Μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αλλαγές που είχε προαναγγείλει ο Άδωνις Γεωργιάδης το Σεπτέμβριο, με στόχο τον περιορισμό των ελλειμμάτων του οργανισμού.