Απαράδεκτες συνθήκες στην ψυχική υγεία

Φωτογραφία

Τις συνθήκες που θα έπρεπε να επικρατούν στο χώρο της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς, θα πραγματευτεί η εκδήλωση που πραγματοποιεί ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί) μαζί με το «Πανευρωπαϊκό δίκτυο για μια δημοκρατική ψυχική φροντίδα», την Παρασκευή 11 Νοέμβρη στις 12.30, στο καφενείο του νοσοκομείου. Θα προηγηθεί μεγάλη περιοδεία στους χώρους του ΨΝΑ-Δαφνί.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι απαράδεκτες. Τα μεγάλα ψυχιατρικά νοσοκομεία παραμένουν χωρίς προσωπικό και ούτε στις τελευταίες προσλήψεις που έγιναν σε κάποια νοσοκομεία δεν υπήρχε πρόβλεψη γι’ αυτά. Το πόσο παραμύθια είναι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την προτεραιότητα που δίνει στην Υγεία φάνηκε από τις δηλώσεις των στελεχών της. Μία μόλις μέρα μετά τη δήλωση της τότε κυβερνητικής εκπροσώπου Ο. Γεροβασίλη ότι χωρίς τα λεφτά από τις τηλεοπτικές άδειες δεν θα γίνουν προσλήψεις στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε συνάντησή του με το ΔΣ του συλλόγου των εργαζομένων στο ΨΝΑ-Δαφνί έλεγε ότι από όσο ξέρει στο ΨΝΑ-Δαφνί θα προσληφθούν 9 ψυχίατροι και 18 νοσηλευτές.
Πέραν του γελοίου της ιστορίας που τη μια μέρα οι προσλήψεις ακυρώνονται και την άλλη επιβεβαιώνονται, μέχρι σήμερα οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων δεν έχουν γίνει. Τα αποτελέσματα παραμένουν δραματικά, με έναν και δύο νοσηλευτές σε βάρδιες για 35 και πλέον ασθενείς και χρήζοντες ψυχιατρικής και ψυχολογικής φροντίδας και στήριξης.
Η κυβέρνηση μπορεί να λέει ότι δεν έκλεισε τα μεγάλα τουλάχιστον ψυχιατρικά νοσοκομεία, αλλά δεν μπορεί να υπερηφανεύεται κιόλας ότι προχώρησε και προς την κατεύθυνση να φτιαχτούν οι απαραίτητες δημόσιες δομές ψυχικής υγείας για να υπάρξει ένα σύστημα δημόσιας ψυχικής υγείας βασισμένο στις αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής και της κοινωνικής φροντίδας. Αντίθετα, στο σχέδιο νόμου που βγήκε για λίγο στην ηλεκτρονική διαβούλευση και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα μπει για συζήτηση στη Βουλή ως τα τέλη Νοέμβρη, η εμπλοκή της ΑΕΜΥ ΑΕ (βλέπε νοσοκομείο Σαντορίνης) μάλλον για παραχωρήσεις σε ιδιώτες προϊδεάζει.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να κοροϊδεύει ασύστολα εργαζόμενους και ασθενείς. Ενώ ξέρει ότι η λύση για να λειτουργήσουν ανθρώπινα τα νοσοκομεία είναι η αύξηση της χρηματοδότησής τους και γι’ αυτόν το λόγο όλη της η επιχειρηματολογία για την απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Παππά για τα κανάλια στράφηκε εκεί, ταυτόχρονα αρνείται να το κάνει δηλώνοντας ευθαρσώς ότι πάνω απ’ όλα δεν είναι η υγεία του κόσμου αλλά οι δεσμεύσεις της στους δανειστές. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν όσο το επιτρέπει το φιλότιμο και οι αντοχές του προσωπικού τους.
Στην ψυχική υγεία οι εργαζόμενοι έχουν δώσει μάχες τα τελευταία χρόνια και έχουν πετύχει κάποιες σημαντικές επιτυχίες, όπως η μη εφαρμογή του συμφώνου Αντόρ-Λυκουρέντζου ή η αποπομπή του πρώην μνημονιακού διοικητή στο ΨΝΑ-Δαφνί, Π. Θεοδωράκη. Με τον ίδιο τρόπο και έχοντας τη συμπαράσταση όλων μας χρειάζεται να συνεχίσουν. 
Οι ίδιοι πάντως όπως και οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ-Δρομοκαΐτειο οργανώνουν ποδοσφαιρικό αγώνα αλληλεγγύης με τη συμμετοχή των ποδοσφαιρικών ομάδων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, της Εθνικής Αστέγων και του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, όπου αντί εισιτηρίου καλούνται οι θεατές να ενισχύσουν όπως μπορούν το Χριστοδούλειο Ορφανοτροφείο με τρόφιμα, ρούχα για κορίτσια κ.λπ.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία