Φύλλο Νο 371 (9 Νοέμβρη 2016)

Η δημοσκοπική κατάρρευση της κυβέρνησης, προϊόν της ραγδαίας φθοράς των κοινωνικών της ερεισμάτων, που με τη σειρά της είναι προϊόν των μνημονιακών έργων και ημερών της και των φαινομένων ραγδαίου πολιτικού εκφυλισμού που προκαλεί η μνημονιακή προσαρμογή, οδηγεί τον Αλέξη Τσίπρα σε μνημονιακή «φυγή προς τα εμπρός».

ΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ:
Οι πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις του Ιερώνυμου, με αποκορύφωμα τη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και τον Α. Παπαχελά, διέλυσαν το μύθο του δήθεν «μετριοπαθή ιεράρχη» που τον συνοδεύει από την ημέρα που διαδέχθηκε στην κεφαλή της εκκλησίας τον –«διαβαστερό» επί χούντας– Χριστόδουλο. Πιστός στον αντιδραστικό ρόλο του μηχανισμού του οποίου ηγείται και στην ξενοφοβική και αντικομουνιστική του παράδοση, προχώρησε σε ένα ακροδεξιό-ρατσιστικό παραλήρημα, όπως αυτά του Αμβρόσιου (τον οποίο κάλυψε ανοιχτά εφόσον «αυτά που επισημαίνει δεν είναι λάθη»), του Σεραφείμ και των λοιπών δεσποτάδων που αναπαράγουν τη χρυσαυγίτικη προπαγάνδα. Μεταξύ άλλων τα έβαλε με την Αριστερά, ζήτησε να μη γίνει το τζαμί στον Βοτανικό και επικαλέστηκε τον κίνδυνο «αφελληνισμού και αποχριστιανισμού», ενώ στο φόντο της αντιπαράθεσής του με το υπουργείο Παιδείας χαρακτήρισε τον Ν. Φίλη «προβληματικό άνθρωπο», προειδοποιώντας ότι «η εκκλησία δεν θα κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα». Και δεν έκατσε, απαιτώντας τον «αποκεφαλισμό» του τελευταίου. Ποια ήταν η απάντηση του Μαξίμου έπειτα από όλα αυτά; Ως συνήθως άτακτη υποχώρηση μπροστά στη «δεξιά του Κυρίου» και εκπαραθύρωση του Φίλη από το υπουργικό συμβούλιο. Αν έχεις ήδη υποκλιθεί σε δανειστές και καπιταλιστές, οι σκοταδιστές ρασοφόροι, που στα γόνατά τους κλαίει ο Καμμένος, θα σε πειράξουν μετά;

Σηματοδοτώντας με τον ανασχηματισμό το σχεδιασμό για επιτάχυνση της υλοποίησης του τρίτου μνημονίου χωρίς περιττές και χρονοβόρες «αυτοκριτικές» και «ενοχικά σύνδρομα», ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίζεται παράλληλα ότι το μνημονιακό του success story έχει και «δώρο», ως ανταμοιβή για τη μνημονιακή συνέπεια, την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Μέσα από αυτό το προπαγανδιστικό σχήμα διαστρέφεται τελείως η σχέση ανάμεσα στο χρέος και τα μνημόνια και μυθοποιούνται οι υποτιθέμενες «ανακουφιστικές» συνέπειες από τη συζητούμενη αναδιάρθρωση.

Πριν προλάβουν να καταμετρηθούν τα τελικά αποτελέσματα από τις εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών έγινε ο κυβερνητικός ανασχηματισμός με την καρατόμηση Φίλη και τις επιλογές των Γαβρόγλου, ως υπουργού, και Ζουράρη, ως υφυπουργού Παιδείας.

Τις συνθήκες που θα έπρεπε να επικρατούν στο χώρο της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς, θα πραγματευτεί η εκδήλωση που πραγματοποιεί ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί) μαζί με το «Πανευρωπαϊκό δίκτυο για μια δημοκρατική ψυχική φροντίδα», την Παρασκευή 11 Νοέμβρη στις 12.30, στο καφενείο του νοσοκομείου. Θα προηγηθεί μεγάλη περιοδεία στους χώρους του ΨΝΑ-Δαφνί.

Με ιδιαίτερα πλούσια συζήτηση και μαζική παρουσία κόσμου πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Τριήμερο (4-6 Νοέμβρη) που διοργάνωσε στην ΑΣΟΕΕ η ιστοσελίδα Rproject.gr με τίτλο: «Η Ευρώπη σε κρίση, κοινωνικές αντιστάσεις και πολιτικές προοπτικές».

Φιλοσοφική:
Έπειτα από μία σχετικά αδρανή χρονιά σε επίπεδο συλλογικών διαδικασιών, ο φοιτητικός σύλλογος της Φιλοσοφικής πραγματοποίησε στις 25/10 την πρώτη του γενική συνέλευση για το ακαδημαϊκό έτος με σχετικά ικανοποιητική προσέλευση. Κοινό στόχο για τις δυνάμεις της φοιτητικής Αριστεράς της σχολής αποτέλεσε η συνέχιση της αναζωογόνησης του φοιτητικού συλλόγου με τη μαζική συμμέτοχη των φοιτητών/τριών και η λήψη αγωνιστικής απόφασης. Στην εν λόγω συνέλευση κεντρικό ρόλο έπαιξαν η υποβάθμιση της αξίας του πτυχίου των Μουσικών Σπουδών καθώς και οι πάγιες και συνεχείς ελλείψεις σε βασικά και απαραίτητα συγγράμματα για τα ξενόγλωσσα τμήματα. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι στοιχειώδη προϋπόθεση για τη σοβαρή δράση του συλλόγου και το προχώρημα των συλλογικών διαδικασιών αποτελεί η ένταξη των φοιτητικών αιτημάτων σε ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που θα συνδέει τους φοιτητές με τους εργαζόμενους και άλλα πληττόμενα κοινωνικά κομμάτια χωρίς να εγκλωβίζεται σε λογικές φοιτητοκεντρισμού.

Οι μαθητές τα τελευταία χρόνια λειτουργούν υποδειγματικά σε επίπεδο κινητοποίησης στους δρόμους. Για άλλη μια φορά πραγματοποιήθηκε ένα μαζικότατο μαθητικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 7/11, που εξέφρασε την αντίθεση και την αγανάκτηση των μαθητών τόσο μπροστά στο νέο νομοσχέδιο που έρχεται όσο και απέναντι στην υπάρχουσα καθημερινότητα που είναι πλέον αφόρητη. Οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους βούλιαξαν τους δρόμους του κέντρου και ομόρφυναν το κέντρο της Αθήνας φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας τα πανό τους.

Σήμερα η εξέγερση στην Ουγγαρία του 1956 φαίνεται ένα εξαιρετικά μακρινό συμβάν, όπως και ολόκληρη η σοβιετική εποχή. Η Ουγγαρία είναι πια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και τον τόνο στην πολιτική ζωή δίνουν εκεί η ρατσιστική ρητορική και οι φράχτες που υψώνει η κυβέρνηση Όρμπαν απέναντι στους πρόσφυγες.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» στην Πτολεμαΐδα για το προσφυγικό ζήτημα, με ομιλητές τους πρώην βουλευτές και μάχιμους αντιμνημονιακούς αγωνιστές Γιάννα Γαϊτάνη και Βαγγέλη Διαμαντόπουλο. Περισσότεροι από 30 ήταν οι συμμετέχοντες, με σημαντική την παρουσία της νεολαίας, και συζήτησαν για περισσότερες από δύο ώρες για τις εμπειρίες και την άποψή τους πάνω στο προσφυγικό ζήτημα, αλλά και για το πώς παλεύονται ο ρατσισμός και ο φασισμός. Παραβρέθηκαν φίλοι και φίλες από την Πτολεμαΐδα, την Καστοριά, την Κοζάνη, ενώ 4 μαθητές μας τίμησαν με την παρουσία τους, ενημερώνοντάς μας μάλιστα ότι στην πρόσφατη κατάληψη του σχολείου τους διοργάνωσαν συζήτηση για τους πρόσφυγες! Η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» κάλεσε τον κόσμο στη δημιουργία ομάδας με συστηματική δράση στην περιοχή. Η συμμετοχή μάς ενθάρρυνε να δώσουμε γρήγορη συνέχεια σε αυτή την κατεύθυνση. Το επόμενο βήμα θα είναι ανοιχτή συνέλευση για να οργανώσουμε συλλογικά τα επόμενα βήματά μας.

Ιταλία:
Εκτεταμένες συγκρούσεις με την αστυνομία ακολούθησαν την προσπάθεια διαδηλωτών να προσεγγίσουν το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στη Φλωρεντία. Ήταν μια κινητοποίηση που ήθελε να πει ΟΧΙ στον Ρέντσι, ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Έκανε πρωτοσέλιδα λόγω της βίας, αλλά δεν ήταν η πρώτη αντικυβερνητική διαδήλωση του ΟΧΙ: Είχαν προηγηθεί η απεργία του συνδικάτου USB, η «No Renzi Day» που καλούσαν ο «Συντονισμός για ένα κοινωνικό ΟΧΙ στη θεσμική αντιμεταρρύθμιση». Και θα ακολουθήσουν και άλλες κινητοποιήσεις μέσα στο Νοέμβρη, ενόψει της κρίσιμης μάχης του δημοψηφίσματος στις 4 Δεκέμβρη, που ίσως βάλει τέλος στην εποχή Ρέντσι και προκαλέσει έναν ακόμα κλυδωνισμό στην Ιταλία αλλά και την ΕΕ…