Μεσογειακή συνάντηση κινημάτων και δήμων στην Ισπανία

Φωτογραφία

Solimed 25-27 Νοέμβρη

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Σεργίδου

Πλησιάζουν οι μέρες για τη μεγάλη μεσογειακή συνάντηση δήμων, συλλογικοτήτων, κινημάτων και ακτιβιστών-τριών που θα γίνει στη Βαλένθια της Ισπανίας. Η συνάντηση οργανώνεται από το δήμο της Βαλένθια και στηρίζεται από την GUE-NGL, την ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την πρωτοβουλία και την οργάνωση της συνάντησης έχει αναλάβει η κοινοβουλευτική ομάδα του Podemos στο ευρωκοινοβούλιο. 
Ανάμεσα στους στόχους, όπως αναφέρεται στο αρχικό κάλεσμα του Solimed, είναι το «να γίνει ορατή, δυνατότερη και αποτελεσματικότερη η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες σε όλη τη Μεσόγειο, αλλά και να ισχυροποιηθούν οι πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί από τα κάτω ή σε τοπικό επίπεδο και που έχουν δημιουργηθεί κόντρα στην αδιαφορία των κυβερνήσεων». Γίνεται ακόμα σαφές ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές ευθύνονται για τις δολοφονίες και τις εξαφανίσεις των μεταναστών στις θάλασσες της Μεσογείου.
Στην αρχική διακήρυξη σημειώνεται επίσης ότι η συμφωνία ντροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας έχει καταστροφικές συνέπειες για τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Γίνεται επίσης λόγος για τη βαθιά πολιτική, οικονομική και πολιτισμική κρίση της Ευρώπης, που αποδεικνύει ότι το υπάρχον ευρωπαϊκό μοντέλο έχει αποτύχει, ενώ επισημαίνεται ο κίνδυνος ανόδου της ακροδεξιάς, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.
Στη συνάντηση θα συμμετέχουν προσωπικότητες με μεγάλη συνεισφορά στους αγώνες για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη όπως ο φιλόσοφος Σαμί Ναιρ, η γνωστή δημοσιογράφος Ρόσα Καλάφ, η δήμαρχος Βαρκελόνης, Άντα Κολάου, ο ευρωβουλευτής του Podemos Μιγκέλ Ουρμπάν, ο δήμαρχος του Κάδις στην Ανδαλουσία Χοσέ Μαρία Γκονζάλες (Κίσσι) κ.ά. Στη συνάντηση πέρα από τις κεντρικές εκδηλώσεις θα λειτουργήσουν 4 εργαστήρια: οι πολιτικές εξελίξεις και το παγκόσμιο σκηνικό γύρω από το προσφυγικό, πολιτικές διάσωσης των προσφύγων στη Μεσόγειο, διαπολιτισμικότητα και πολιτικές ένταξης, μέσα μαζικής ενημέρωσης και πληροφορία σχετικά με την ανθρώπινη μετακίνηση. Αναλυτικά το πρόγραμμα θα υπάρχει τις επόμενες μέρες στο http://www.solimed.info/. 
Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι το Ισπανικό Κράτος αποτελεί πολιτικό και κοινωνικό εργαστήρι, αφού με πρωτοβουλία της Αριστεράς οργανώνεται ένα φόρουμ, στον αντίποδα των συναντήσεων των Ευρωπαίων ηγετών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θέλει να φέρει κοντά τις δημοτικές αρχές και τα κινήματα, καθώς και τους εκπροσώπους των πόλεων που μπορούν να λειτουργήσουν ως καταφύγιο για τους πρόσφυγες. Στόχος είναι η πρωτοβουλία ξεκινώντας από τη Μεσόγειο να απλωθεί σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Ήδη πολλοί δήμοι στην Ισπανία, δηλώνουν έτοιμοι να υποδεχτούν οικογένειες προσφύγων, προσφέροντάς τους χώρους φιλοξενίας και διαμονή σε αξιοπρεπείς συνθήκες παρά την άρνηση του Ισπανικού Κράτους να τους δεχτεί. Τα προβλήματα, οι δυσκολίες, οι δυνατότητες καθώς και ιδέες για τον καλύτερο συντονισμό θα συζητηθούν στη συνάντηση του Solimed. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αποδεικνύει ότι η συμμετοχή αγωνιστών-τριών στο κοινοβούλιο και στους δήμους της Ισπανίας, μπορεί να αξιοποιηθεί για ουσιαστικές πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο. Το Solimed αποδεικνύει ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες μέσα από την αυτοδιοίκηση να παρθούν πρωτοβουλίες που παίρνουν υπόψη τους τις κινηματικές διαδικασίες και δεν καθορίζονται από το ρεαλισμό τού «δεν ασχολούμαστε με δύσκολα θέματα». Στην ίδια κατεύθυνση ένα από τα μέλη της ελληνικής αποστολής, ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Άρης Βασιλόπουλος, στην ομιλία του στη διεθνή συνάντηση του Rproject δήλωσε ότι ο δήμος θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, παρά την έλλειψη χρηματοδότησης προς τους δήμους. Τόνισε πως μια από τις υποχρεώσεις της Αριστεράς στην αυτοδιοίκηση είναι να μην επιτρέπει στις ξενοφοβικές αντιλήψεις να επηρεάζουν τις τοπικές κοινωνίες. Στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί το Solimed θα λειτουργήσουν θεατρικά δρώμενα, συναυλίες και άλλα χάπενινγκ. 
Το πολιτικό πλαίσιο και οι στόχοι που τίθενται, έχουν ένα ριζοσπαστικό και καινοτόμο χαρακτήρα που ξεπερνά τις μέχρι τώρα «φιλανθρωπικές» και τυπικές συναντήσεις διαφόρων ευρωπαϊκών, κυβερνητικών ή άλλων θεσμών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι τους τελευταίους μήνες έχει αναπτυχθεί ένα φοβερό κύμα αλληλεγγύης, με εκατοντάδες Ισπανούς να καταφθάνουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς, προσφέροντας το χρόνο και τις γνώσεις τους αφιλοκερδώς.
Για την ελληνική συμμετοχή έχει ήδη συγκροτηθεί η αποστολή που θα ταξιδέψει στη Βαλένθια για να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις και στα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν εκεί και που μεταξύ άλλων αφορούν συζητήσεις για το άσυλο, την ευρωπαϊκή κρίση, την επικοινωνία και τα ΜΜΕ, καθώς και την εμπειρία από τις δομές αλληλεγγύης, ενώ οι εκδηλώσεις θα συμπληρωθούν με καλλιτεχνικά γεγονότα που θα είναι ανοιχτά για όλους τους πολίτες της Βαλένθια, αναδεικνύοντας το δήμο σε θεσμό αντίστασης και όχι απλά διαχείρισης.
 Για την ελληνική αποστολή θα υπάρξουν περισσότερα δημοσιεύματα, όσο πλησιάζουν οι μέρες, ενώ ετοιμάζεται ήδη συνέντευξη Τύπου και εκδήλωση. Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν: ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Άρης Βασιλόπουλος, η πανεπιστημιακός και αγωνίστρια της Αριστεράς με χρόνια προσφορά στα κινήματα πόλης και αλληλεγγύης Ελένη Πορτάλιου, η Αθηνά Σκαμπά εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στο Χαϊδάρι, ο Κώστας Παπαδόπουλος δημοτικός σύμβουλος με το Κόντρα στο Ρεύμα στη Νίκαια, η Έφη Γαρίδη και η Βάσω Ακριβού διαμερισματικές σύμβουλοι στην 4η και 6η δημοτική κοινότητα και εκπρόσωποι της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» και του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, η Κατερίνα Σεργίδου (Rproject) ως συντονίστρια της αποστολής, η Μάνια Μπαρσέφσκι με σημαντική προσφορά στα αντιρατσιστικά και δικαιωματικά κινήματα, καθώς και οι δημοσιογράφοι της «Εφημερίδας των Συντακτών» Ντίνα Δασκαλοπούλου και Μάριος Διονέλλης.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία