Απεργία ΑΔΕΔΥ στις 24 Νοέμβρη

Πανεργατικός ξεσηκωμός

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Στόχος της «νέας» ανασχηματισμένης μνημονιακής κυβέρνησης Τσίπρα είναι να έχει κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς και τους δανειστές μέχρι τις 5 Δεκέμβρη. Μια συμφωνία που δεν έχει σε τίποτα να κάνει με αυτό που οι βουλευτές και τα στελέχη της κυβέρνησης προπαγανδίζουν στα κανάλια, δηλαδή με την ανάπτυξη, την επάνοδο στις αγορές, τη συζήτηση για την απομείωση-κούρεμα του χρέους κ.λπ.
Η δεύτερη αξιολόγηση, που ο Τσίπρας θέλει να την ολοκληρώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, περιλαμβάνει 81 προαπαιτούμενα, ενώ υπάρχουν και περίπου 15 σε εκκρεμότητα από την πρώτη αξιολόγηση. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εργασιακά (τουλάχιστον όσες αλλαγές σε βάρος του κόσμου της εργασίας συμπεριλαμβάνονται στο πόρισμα της επιτροπής σοφών), με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων να αποτελεί πάγιο αίτημα θεσμών και καπιταλιστών. Και ακόμα οι ιδιωτικοποιήσεις, με τη ΔΕΗ, μέσω της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, να είναι το κυριότερο φιλέτο, και η παράδοση του ελέγχου των τραπεζών σε funds και δανειστές.
Η απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τις 24 Νοέμβρη μπορεί να μην έγινε πανεργατική, αλλά χρειάζεται να της δοθεί από την Αριστερά αυτή η διάσταση. Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση στη διασπαστική για την εργατική τάξη και τα συμφέροντά της τακτική που ακολούθησαν στη ΓΣΕΕ οι γραφειοκρατικές και κυβερνητικές παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και μια ομάδα συνδικαλιστών του Αριστερού Ρεύματος, αποφασίζοντας να κηρύξουν 24ωρη απεργία για τον ιδιωτικό τομέα 15 μέρες αργότερα, την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη.
Η οργή του κόσμου της δουλειάς, η οργή των δεκάδων χιλιάδων κακοπληρωμένων ή απλήρωτων εργαζομένων, η οργή των συνταξιούχων για το πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων, η οργή όλων μας ενάντια στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση βασικών δημόσιων αγαθών, όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα, η οργή για τη διάλυση της δημόσιας υγείας, η οργή εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών απέναντι στη διάλυση της δημόσιας παιδείας, πρέπει να εκφραστεί την Πέμπτη 24 Νοέμβρη. Δείχνοντας για μια ακόμη φορά ότι ο παράγοντας που μπορεί να βάλει ταφόπλακα στις μνημονιακές πολιτικές είναι η αντίσταση των από κάτω, η αντίσταση της φτωχολογιάς.
Συντονισμός
Η μάχη για να γίνει η 24 Νοέμβρη πανεργατική απεργία θα κριθεί στους χώρους από τη στάση των παρατάξεων της Αριστεράς και στην κοινωνία συνολικά από τη στάση των κομμάτων, των μετωπικών σχημάτων και των οργανώσεων της Αριστεράς. 
Μια σειρά ομοσπονδιών και συνδικάτων του ιδιωτικού τομέα, όπως οι ναυτεργάτες, είχαν καλέσει ήδη σε 24ωρη απεργία μαζί με την ΑΔΕΔΥ. Σε αυτό το σημείο θα είναι καθοριστικός ο ρόλος του ΠΑΜΕ. Οι συνδικαλιστές του στη ΓΣΕΕ στήριξαν την απεργία στις 24 Νοέμβρη, ενώ ελέγχουν αρκετά σωματεία του ιδιωτικού τομέα, που μπορούν να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους ώστε να υπάρξει μια μεγάλη απεργία και μια μαζική κινητοποίηση.
Οι συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ, που επίσης στήριξαν το να υπάρξει γενική απεργία στις 24 του μήνα, οφείλουν να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να είναι αυτή άκρως πετυχημένη. Οργανώνοντας περιοδείες και συνελεύσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους, θυμίζοντας στους εργαζόμενους ότι χωρίς κλιμάκωση των κινητοποιήσεων δεν μπορεί να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την ανατροπή της μνημονιακής λιτότητας. Και οι συνδικαλιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ χρειάζεται επίσης να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Ανάβοντας πράσινο στον πραγματικό συντονισμό των δυνάμεων που θέλουν να αντισταθούν σε κάθε χώρο.
Όσον αφορά τη ΛΑΕ, ήρθε η ώρα να αποδείξει ότι οι αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψής της δεν ήταν λόγια του αέρα. Η ανατροπή υπό την ηγεμονία της εργατικής τάξης περνάει μέσα από τη στήριξη και τη μαζικοποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων και αυτό σημαίνει ότι οι δυνάμεις της ΛΑΕ χρειάζεται να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού τις επόμενες δύο εβδομάδες. Να οργανώσουν περιοδείες σε χώρους και γειτονιές, να καλέσουν την υπόλοιπη Αριστερά σε κοινές δράσεις, όπως π.χ. πικετοφορίες σε κάθε πόλη που να δίνουν τον τόνο. 
Αυτήν τη φορά το «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» είναι πιο επιτακτικό από ποτέ. Μόνο με πλατιά ενωτική δράση θα μπορέσουμε να ξαναεμφανίσουμε στους δρόμους τη δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και που ακόμα «στοιχειώνει» τη σκέψη των «από πάνω». Το κίνημα των εργαζομένων και της νεολαίας ενάντια στα μνημόνια και τους εκφραστές τους, το κίνημα που ταρακούνησε όλη την Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια.
Η απεργία στις 24 Νοέμβρη μπορεί να γίνει αφετηρία αντεπίθεσης. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία