Απεργία ενάντια στα μνημόνια

Φωτογραφία

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιεί την Πέμπτη 7 Απρίλη η ΑΔΕΔΥ. Η συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων είναι αλήθεια ότι με επιμονή κυρίως των συνδικαλιστών του ΜΕΤΑ είχε προσπαθήσει πότε με συσκέψεις με επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς και πότε με συσκέψεις ομοσπονδιών να δώσει συνέχεια στη μεγαλειώδη γενική απεργία της 4ης Φλεβάρη. Στη γενική απεργία που είχε καταφέρει να ενώσει όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, δείχνοντας ότι με ενότητα και γενικευμένο ξεσηκωμό μπορεί να στριμωχτεί η κυβέρνηση.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Η συνέχεια δεν ήταν η επιθυμητή, καθώς η «κρυφή» συμμαχία ΠΑΣΚΕ-ηγεσίας ΠΑΜΕ οδήγησε στο να σταματήσουν προσωρινά οι αντιστάσεις και κυρίως επέτρεψε στην κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο για να προετοιμάσει ένα νέο ΤΙΝΑ. Γιατί χωρίς την πίεση των αγώνων είναι πολύ εύκολο στην κυβέρνηση να παρουσιάζει ως μόνη αντίσταση στις επιθυμίες «θεσμών», δανειστών και καπιταλιστών τον ίδιο της τον εαυτό. Έτσι, ενώ έχει αποδεχθεί με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου τις περικοπές στις συντάξεις, είδαμε τον τελευταίο μήνα, επανειλημμένα στελέχη της και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να μιλάνε για μέτρα στο Ασφαλιστικό που δεν θα περιέχουν κόψιμο των κύριων συντάξεων. Κάτι στην κυριολεξία ανέφικτο με την πολιτική περικοπών του 3ου μνημονίου, από τη στιγμή που στον προϋπολογισμό του 2016 έχει ψηφιστεί μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ.
Αυτά που στην πραγματικότητα έρχονται είναι βάρβαρα μέτρα λιτότητας. Εκτός από τους αντιασφαλιστικούς νόμους που έχουν προηγηθεί και τις μειώσεις στις συντάξεις με το νέο Ασφαλιστικό, έρχονται για τους δημοσίους υπαλλήλους ένα νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο, μια αξιολόγηση που θα χτίζει προϊσταμένους και διευθυντές ως «πιστά σκυλιά» των μνημονιακών πολιτικών, είτε για να διαλύουν είτε για να ξεπουλάνε κομμάτι-κομμάτι τις δημόσιες υπηρεσίες. Κερασάκι στην τούρτα, ότι μαζί με αυτά τα μέτρα θα περάσουν και τη νέα φοροεπιδρομή. Εκεί, όποιος αυτήν τη στιγμή εργαζόμενος, όχι μόνο στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, παίρνει από 680 ευρώ και πάνω, θα πληρώνει δυσβάσταχτη φορολογία.
Η απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 7 Απρίλη μάς αφορά όλους. Είναι ευκαιρία να ξαναβγούν στο δρόμο πλατιά τμήματα της κοινωνίας, όπως και στις 4 Φλεβάρη. Τόσο οι αυτοαπασχολούμενοι όσο και οι συνταξιούχοι και η νεολαία, χρειάζεται να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία στις 7 Απρίλη. Έχουμε μια ακόμη ευκαιρία να δείξουμε ότι το μόνο ΤΙΝΑ που μπορεί να εφαρμοστεί είναι αυτό που επιβάλλει το σπάσιμο της λιτότητας. Η κινητοποίηση δηλαδή των φτωχών, των εξαθλιωμένων στρωμάτων της κοινωνίας που πληρώνουν ήδη την κρίση της οικονομίας.
Για να τα καταφέρουμε, βασικό εργαλείο εκτός από τις περιοδείες σε εργασιακούς χώρους και την προετοιμασία μιας ζωντανής και μαχητικής συγκέντρωσης την Πέμπτη 7 Απρίλη από τα σωματεία του Δημοσίου, είναι και η δράση της Αριστεράς και των επιτροπών αγώνα στις γειτονιές. Χρειάζεται με φυλλάδια, με ντουντούκες, με οποιονδήποτε τρόπο, να ξαναζωντανέψει το μήνυμα. Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν θα περάσει.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία