Απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στις 24 Νοέμβρη

Φωτογραφία

Να γίνει πανεργατική!

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Η συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων, η ΑΔΕΔΥ, καλεί την Πέμπτη 24 Νοέμβρη σε πανελλαδική 24ωρη απεργία. Η απόφαση αυτή έρχεται να δώσει συνέχεια σε μια σειρά κλαδικές κινητοποιήσεις που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι και στο Δημόσιο δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, απέναντι στη μνημονιακή επίθεση που τους κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα.
Από το Καραβάνι Υγείας και τις κινητοποιήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων των δημόσιων νοσοκομείων μέχρι τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, από τις συγκεντρώσεις στα ειρηνοδικεία μέχρι και τις αντιρατσιστικές-αντιπολεμικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων, ένα σημαντικό δυναμικό αγωνιστών, δείχνει αποφασισμένο, να δώσει μέχρι εσχάτων τη μάχη, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή λιτότητα.
Η πρόταση των δυνάμεων του ΜΕΤΑ και της υπόλοιπης ριζοσπαστικής Αριστεράς να γίνει αυτή η απεργία πανεργατική είναι απολύτως κρίσιμο να γίνει πραγματικότητα. Με περιοδείες και συνελεύσεις σε κάθε εργασιακό χώρο, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε γραφεία διοικήσεων, στάσεις εργασίας, συμβολικές καταλήψεις. 
Με πρωτοβουλίες της Αριστεράς σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά. Με εξορμήσεις, καλέσματα κοινής δράσης και πικετοφορίες να δοθεί το μήνυμα. Η μάχη για την ανατροπή των μνημονίων και της λιτότητας μας αφορά όλους και η γραφειοκρατική ηγεσία της ΓΣΕΕ χρειάζεται να πιεστεί όσο πιο πολύ γίνεται, ώστε και αυτή να καλέσει σε απεργία την Πέμπτη 24 Νοέμβρη.

 

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη με τον Γιώργο Χαρίση, μέλος της ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της Συντονιστικής Γραμματείας του ΜΕΤΑ, που δημοσιεύεται ολόκληρη στο Rproject.gr. Τη συνέντευξη πήρε ο Θοδωρής Πατσατζής 

 

Από ό,τι φάνηκε και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση μένει πιστή στην εφαρμογή του μνημονίου. Επιμένουν να αυτοαποκαλούνται αριστερή κυβέρνηση, αλλά με την εφαρμογή της βάρβαρης μνημονιακής λιτότητας μάλλον ανοίγουν το δρόμο στον Μητσοτάκη. Μπορεί να αντεπιτεθεί η δεξιά πολυκατοικία;
Αποτελεί τουλάχιστον αντιστροφή της πραγματικότητας και χρήζει εξέτασης με εργαλεία πέραν της σφαίρας της πολιτικής το γεγονός ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα μας βγάλει εκτός μνημονίων, όταν με την πολιτική της η χώρα μας ωθείται όλο και πιο βαθιά στον μνημονιακό βούρκο, η οικονομία της συνεχίζει την πτωτική τάση, ο δημόσιος πλούτος εκποιείται και οι εργασιακές σχέσεις διαλύονται.
Αυτές οι πολιτικές είναι που τρέφουν την επαναφορά των παλιών μνημονιακών δυνάμεων και τη ΝΔ, αφού με την πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ απογοήτευσε τον ελληνικό λαό, εμπέδωσε την αντίληψη ότι «όλοι το ίδιο είναι» και εξανέμισε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, ότι δεν συμβιβάζεται και ότι είναι ταγμένη από τη μεριά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των φτωχών και των αδυνάτων αυτής της κοινωνίας.
Το ΜΕΤΑ διατύπωσε πρόταση για κοινή δράση των αριστερών αντιμνημονιακών δυνάμεων στο επερχόμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Πόσο κρίσιμη είναι αυτήν τη στιγμή η ενωτική δράση της Αριστεράς στους εργασιακούς χώρους και συνολικά στην κοινωνία;
Εμείς θεωρούμε ότι δεν έχει μόνο έναν κρίσιμο αρνητικό συμβολισμό η ανάδειξη ως πρώτης δύναμης της ΔΑΚΕ στο επικείμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ και ο σχηματισμός προεδρείου από τις δυνάμεις του παλιού και νέου μνημονιακού, κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει αρνητικά τα πράγματα σε μια κρίσιμη περίοδο που έχουν δρομολογηθεί η ολοκλήρωση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στη δημόσια διοίκηση και η εμπορευματοποίηση των βασικών κοινωνικών αγαθών της παιδείας, της υγείας και της πρόνοιας.
Η πρόταση που κάνουμε για τη συγκρότηση κοινού μετώπου των αριστερών ριζοσπαστικών και αντιμνημονιακών προοδευτικών δυνάμεων μπορεί, αν εκφραστεί στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, να ηγεμονεύσει και να αναδειχτεί πρώτη δύναμη και να δρομολογήσει θετικές προοπτικές όχι μόνο για το δημοσιοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό κίνημα και την αποτροπή των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων στη δημόσια διοίκηση, αλλά και για την ανασυγκρότηση συνολικά του εργατικού κινήματος και την άρση του διαχωρισμού μεταξύ εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
Στην Συνδιάσκεψη της Λαϊκής Ενότητας που έγινε το καλοκαίρι, αποφασίστηκε οι δυνάμεις της στα συνδικάτα να απεγκλωβιστούν από τις παρατάξεις που δηλώνουν άμεση σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κυβερνητικό συνδικαλισμό. Υπάρχουν αυτή την περίοδο τα περιθώρια να είσαι και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα;
Η πρωτοβουλία που πήραν εκατοντάδες συνδικαλιστές, αγωνιστές εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, από τις αρχές ακόμη του 2016, για την υπεράσπιση των θέσεων, των αξιών και των αρχών του ΜΕΤΑ και την απαλλαγή του από τις δυνάμεις του νέου μνημονιακού κυβερνητικού συνδικαλισμού αποδείχτηκε ότι ήταν σωτήρια και ταξικά επιβεβλημένη, αν και χρονικά καθυστερημένη.
Οι σύντροφοι αυτοί έσωσαν την τιμή και την υπόληψη των τίμιων, ανιδιοτελών και αγωνιστών εργαζομένων και συνδικαλιστών και όχι μόνο έφεραν στην επιφάνεια την ανάγκη της σύγκρουσης με τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, αλλά και ανέδειξαν τις αξίες για το τι συνδικαλισμό χρειάζονται σήμερα οι εργαζόμενοι. Έναν συνδικαλισμό που θα στηρίζεται στη δημοκρατική συμμετοχή των εργαζομένων, θα υπηρετεί τα συμφέροντά τους και δεν θα αναπαράγει τον παραγοντισμό, τη γραφειοκρατία και την προσωπική ιδιοτέλεια.
Οι σύντροφοι αυτοί, όσοι τουλάχιστον είναι και μέλη της ΛΑΕ, έσωσαν επίσης την αξιοπιστία της ΛΑΕ και υπεράσπισαν με πάθος την πρόταση που ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από τη συνδιάσκεψή της.
Όσο συνεχίζεται λοιπόν η κατάσταση μιας ιδιότυπης σύμπλεξης ηγετικών κύκλων της ΛΑΕ με παράγοντες στο χώρο του συνδικαλισμού και της αυτοδιοίκησης, που κινούνται από ιδιοτελή συμφέροντα ή από την ύπαρξη αυταπατών για το ΣΥΡΙΖΑ και λάθους εκτίμησης των πραγμάτων, τόσο θα μεγαλώνει η αναξιοπιστία και η αποσυσπείρωση στη ΛΑΕ και το χάσμα μεταξύ λόγων και έργων. Η συνέχιση αυτής της κατάστασης δεν υπηρετεί την αδήριτη ανάγκη της ενίσχυσης και ενιαίας έκφρασης αυτού του χώρου της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που πρέπει να γίνει και ο πόλος συσπείρωσης του ευρύτερου ριζοσπαστικού, αντιμνημονιακού προοδευτικού χώρου για να εμπνεύσει το λαό μας σε νέους αγώνες για να μπει ένα τέρμα στα μνημόνια και την επιτροπεία που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας.

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία