Φύλλο Νο 370 (26 Οκτώβρη 2016)

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, η υπαρκτή και θεσμοθετημένη μορφή «ενοποίησης» της Ευρώπης, βυθίζεται σε αντιδραστικό μεσαίωνα.

Ο ι εικόνες και τα μηνύματα που εξέπεμψε το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν και στον πιο καλόπιστο παρατηρητή των πολιτικών εξελίξεων ότι ο δρόμος της συστημικής μετάλλαξης ενός κόμματος που πορεύεται ακόμα στο όνομα της Αριστεράς δεν έχει γυρισμό.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ:
Τα σενάρια περί δραχμής, το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015, βρήκαν και πάλι θέση στα πρωτοσέλιδα πολλών ΜΜΕ. Αφορμή έδωσαν οι αναφορές του Φ. Ολάντ στο πρόσφατο βιβλίο του, σύμφωνα με τις οποίες η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσε μηχανή έκδοσης χρήματος στη Ρωσία του Β. Πούτιν. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» μάλιστα «απογείωσε» το εν λόγω περιστατικό με ανέκδοτα για «γαϊδουράκια» και πρωταγωνιστή τον επικεφαλής της ΛΑΕ, Π. Λαφαζάνη, που έψαχνε λέει πώς θα τυπώσει δραχμές στη Ρωσία, «αθωώνοντας» έτσι τον Α. Τσίπρα από κάθε υπόνοια αντιευρωπαϊκής συμπεριφοράς. Όπως απέδειξαν και οι εξελίξεις εκείνου του καλοκαιριού (αλλά και όλου του κρίσιμου πρώτου εξαμήνου του 2015), η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε διανοήθηκε τη ρήξη με τους δανειστές και την αμφισβήτηση της στρατηγικής επιλογής της ελληνικής άρχουσας τάξης: τη συμμετοχή στην ευρωζώνη και την ΕΕ. Από τις συχνές «αποκαλύψεις» Στουρνάρα, μέχρι τα ρεπορτάζ τρομολαγνείας της «Καθημερινής» για την «περίοδο Βαρουφάκη», η συζήτηση αυτή θα επανέρχεται ξανά και ξανά με μοναδικό σκοπό την κατασυκοφάντηση κάθε εναλλακτικής λύσης απέναντι στον μνημονιακό «μονόδορμο» και την πολιτική απαξίωση όσων διαχωριστήκαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ταπεινωτική συνθηκολόγηση και την υπογραφή του 3ου Μνημονίου. Ειδικά όσο το 4ο Μνημόνιο ή ένα «grexit» υπό την καθοδήγηση των Βρυξελλών αποτελούν πλέον πιθανό σενάριο μπροστά στα αδιέξοδα του ελληνικού καπιταλισμού.

Ένας από τους μεγάλους «διαρθρωτικούς» στόχους του κυλιόμενου μνημονιακού προγράμματος είναι και η απαλλοτρίωση της περιουσίας, κινητής και ακίνητης, των εργαζομένων. Με το Τρίτο Μνημόνιο ήρθε η ώρα της υλοποίησης αυτού του μνημονιακού στόχου, στο πλαίσιο της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες, αλλά και της ενεργοποίησης των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από τo Δημόσιο. Ένας πολυπλόκαμος μηχανισμός λεηλασίας έχει ήδη στηθεί και ενεργοποιηθεί, με τη συνεργασία του κράτους και των τραπεζών, με την πλήρη στήριξη των καπιταλιστών και υπό την υψηλή εποπτεία των δανειστών.

Στην τελική ευθεία προς τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ένα μπαράζ αποκαλύψεων έχει φανερώσει το απαίσιο πρόσωπο του Τραμπ. Και η Χίλαρι κεφαλαιοποιεί όχι με βάση το δικό της πρόγραμμα αλλά με βάση το πόσο χάλια είναι το πρόσωπο του αντιπάλου της. Είναι η κλασική λογική του «Μικρότερου Κακού». Πραγματικά, μόνο απέναντι σε ένα τέτοιο τέρας όπως ο Τραμπ θα είχε την παραμικρή ελπίδα η Χίλαρι να πείσει ως «μικρότερο κακό».

Στο παρόν άρθρο θα επιχειρήσουμε να δούμε πώς η μείωση της μισθωτής εργασίας και η διόγκωση της ανεργίας επέδρασαν στην εξέλιξη των απεργιακών αγώνων.

Η  Νομική Αθηνών εισέρχεται στην τρίτη εβδομάδα κατάληψης, κατόπιν δύο διαδοχικών αγωνιστικών αποφάσεων που έλαβε ο Φοιτητικός Σύλλογος μέσω της Γενικής του Συνέλευσης, ως απάντηση στο νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Σχολής.

Η  Νομική Αθηνών εισέρχεται στην τρίτη εβδομάδα κατάληψης, κατόπιν δύο διαδοχικών αγωνιστικών αποφάσεων που έλαβε ο Φοιτητικός Σύλλογος μέσω της Γενικής του Συνέλευσης, ως απάντηση στο νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Σχολής.

Στις 29-30 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο το Πανελλαδικό διήμερο της Αριστερής Ενότητας (ΑΡΕΝ). Σε μια δύσκολη συγκυρία, με το φοιτητικό κίνημα να βρίσκεται ξεκάθαρα σε κρίση, πέραν κάποιων σποραδικών και επιμέρους κινηματικών διεργασιών, η ΑΡΕΝ οφείλει να κάνει απολογισμό για την περσινή υποβαθμισμένη πολιτικά παρουσία της και να θέσει επί τάπητος τον προγραμματισμό που θα τη βγάλει από το τέλμα.

Σύρος:
Πριν από δύο εβδομάδες έγινε η πρώτη Γενική Συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου Μηχανικών Σχεδίασης Βιομηχανικών προϊόντων για φέτος, όπου τέθηκε για πρώτη φορά σε αμφισβήτηση το εντατικοποιημένο πρόγραμμα σπουδών. Αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις από τον σύλλογο απέναντι στον πρόεδρο και τη συνέλευση του Τμήματος, με διάθεση να κλιμακωθεί η κατάσταση στην περίπτωση που τα αιτήματα των φοιτητών αγνοηθούν. Σε επόμενη ΓΣ θα συζητηθεί και το πώς ο σύλλογος θα διεκδικήσει και θα κερδίσει ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, αλλά και θα λύσει άλλα πάγια προβλήματα, όπως η σίτιση.

Μετά το αποτυχημένο Ιουλιανό πραξικόπημα και ειδικά από τον Σεπτέμβρη, ο Ρ. Τ.Ερντογάν αναφέρεται συχνά στη συνθήκη της Λοζάνης, υποστηρίζοντας ότι αυτή κληροδότησε προβλήματα στη σημερινή Τουρκία. Στην Αθήνα αυτές οι δηλώσεις ερμηνεύονται ως πολεμική απειλή σε βάρος της Ελλάδας και εγείρουν υστερία αντιδηλώσεων. Ωστόσο, όποιος θέλει να δει τη συνολική εικόνα, θα διαπιστώσει εύκολα ότι οι δηλώσεις Ερντογάν έχουν δύο κυρίως στόχους και αποδέκτες: τις σημερινές δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ως φυσική συνέχεια των τότε ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επέβαλαν τη συνθήκη των Σεβρών και τη Συνθήκη της Λοζάνης), αλλά και τους πολιτικούς επιγόνους εκείνων που υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λοζάνης εκ μέρους της Τουρκίας, δηλ. τους κεμαλιστές.

Από την πρώτη εκδήλωσή της στα τέλη του 2009 η ελληνική κρίση χρέους, αν και δεν εξελίχθηκε βάσει κάποιου σχεδίου ή σε μια στοιχειωδώς προβλέψιμη τροχιά, αποτέλεσε βασικό εργαλείο μετασχηματισμού της Ευρωζώνης. Και από πολλές απόψεις εξακολουθεί να αποτελεί, παρότι το ειδικό βάρος της μειώθηκε δραστικά. Θεσμοί και κανόνες, που αποτελούν νέους πόλους εξουσίας και ευρωπαϊκής «κυριαρχίας», όπως ο ESM και ο SSM ή το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και το Σύμφωνο για το Ευρώ+, συγκροτήθηκαν με αφορμή ή με πρώτο πεδίο πειραματισμού την Ελλάδα.

Πρωτοφανείς μεθόδους μαζικών απελάσεων προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία φαίνεται ότι εφαρμόζει τις τελευταίες ημέρες η ΕΛ.ΑΣ., ξεπερνώντας ακόμα και το πλούσιο ιστορικό αστυνομικής αυθαιρεσίας και απροκάλυπτων παραβιάσεων του νόμου, σε μια στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις εκ μέρους της ΕΕ να επιταχυνθούν οι απελάσεις δυνάμει της αμφισβητούμενης ευρωτουρκικής διακήρυξης, αλλά και αυξάνονται οι αφίξεις προσφύγων σε περιοχές εκτός των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Πληροφορίες από την Καλαμάτα και τη Λέρο αναφέρουν συλλήψεις προσφύγων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται Σύροι και οικογένειες με μωρά παιδιά, χωρίς να επιτραπεί να τους προσεγγίσουν οι δικηγόροι τους ή εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας και χωρίς να τους έχει δοθεί πλήρης ενημέρωση για τα δικαιώματά τους και την προβλεπόμενη διαδικασία σχετικά με το άσυλο. Φαίνεται μάλιστα ότι η αστυνομία αρνήθηκε να δεχτεί την εκδήλωση της επιθυμίας των προσφύγων να ζητήσουν άσυλο ή την αγνόησε, παραβιάζοντας κατάφωρα το προσφυγικό δίκαιο. Κατά τα άλλα είναι αριστερή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ...

Γαλλία: Στο Καλέ, μια γαλλική «Ειδομένη» στα στενά της Μάγχης, χιλιάδες πρόσφυγες επιδιώκουν να περάσουν στη Βρετανία, οι περισσότεροι για να επανενωθούν με συγγενείς τους. Ο καταυλισμός, που έγινε γνωστός ως «Ζούγκλα» και στον οποίο έχουν βρεθεί πολλές φορές αντιρατσιστές ακτιβιστές και από τη Γαλλία και από τη Βρετανία, με αίτημα το άνοιγμα των συνόρων, τώρα διαλύεται από την κυβέρνηση Ολάντ. Η επιχείρηση θυμίζει επίσης «Ειδομένη»: Με ανθρωπιστικό μανδύα, απειλούνται με σύλληψη ή και απέλαση χιλιάδες πρόσφυγες που επιμένουν να διεκδικούν το δικαίωμά τους στη μετακίνηση. Η διάλυση του Καλέ από τον «ευρωπαϊστή» Ολάντ υπογραμμίζει την υποκρισία του θρήνου διαφόρων «ευαίσθητων» Ευρωπαίων για την «ξενοφοβία στη Βρετανία» μετά τη νίκη του Brexit...