Απεργίες και διαδηλώσεις στην Ιταλία

Φωτογραφία

Στους δρόμους κατέβηκαν οι Ιταλοί στις 18 και 19 Οκτώβρη ενάντια στη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης Λέτα, όπως αυτή αναγγέλθηκε μέσα από τον προϋπολογισμό του 2014.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Στην απεργία της 18/10 πήραν μέρος μαζικά οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα, μετρό, αλλά και πολλά αεροπλάνα), με αποτέλεσμα να παραλύσει η χώρα. Μαζί τους, απήργησαν επίσης γιατροί, καθηγητές και άλλοι-ες εργαζόμενοι στο δημόσιο.

Την απεργία κήρυξαν τα συνδικάτα βάσης (όπως το γνωστό μας Cobas) που πρόσκεινται στην άκρα Αριστερά. Είναι η πρώτη μιας σειράς διαδηλώσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων που οργανώνουν τα συνδικάτα.
Στην απεργία πήραν μέρος χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, μετανάστες, φοιτητές, εργαζόμενοι-ες στο Δημόσιο, κινήματα για το δικαίωμα στη στέγη (κατά των εξώσεων), περιβαλλοντικές οργανώσεις που είναι ενάντια στα καταστροφικά μεγάλα έργα (όπως τα τραίνα υψηλής ταχύτητας).

Τα αιτήματα ήταν ενάντια στη λιτότητα, ενάντια στην ανεργία (ιδιαίτερα των νέων), για το δικαίωμα στη στέγη, για την πραγματική ένταξη των μεταναστών στην ιταλική κοινωνία, για τα δικαιώματα ασύλου κ.ά.

Το διήμερο ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη διαδήλωση στις 19/10 στη Ρώμη, όπου συμμετείχαν πάνω από 70.000 διαδηλωτές-τριες, πολλοί από άλλες περιοχές της Ιταλίας.

Η διαδήλωση διέσχισε το κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας και, μετά από κάποιες συγκρούσεις με τους 4.000 αστυνομικούς που είχε κατεβάσει η κυβέρνηση, έφτασε στον προορισμό της, στην πλατεία Πόρτα Πία, όπου πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές πολλοί από τους διαδηλωτές-τριες.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία