Φύλλο Νο 299 (23 Οκτώβρη 2013)

Εργατική Σύσκεψη του Κόκκινου Δικτύου

Η εργατική σύσκεψη του ΚΔ που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 31/10 το απόγευμα στην Αθήνα, αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα, λόγω των πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων (στην Αθήνα 6 μ.μ. στα Προπύλαια). Θα ανακοινωθεί νέα μέρα στο rproject.gr/agenta

Ο λόγος που πεινάς δεν είναι ο μετανάστης

Υπάρχει σωρεία μύθων που έχουν επιστρατευτεί εναντίον των μεταναστών. Εδώ προσπαθούμε να αποδομήσουμε τους βασικότερους από αυτούς:

Θάνατος ή απέλαση, η προσφορά του «ευρωπαϊκού πολιτισμού»

Λ ίγες μέρες μετά την τραγωδία στη Λαμπεντούζα, ένα δεύτερο πολύνεκρο ναυάγιο ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο δραματικό τρόπο τον κανόνα στα σύνορα της Ευρώπης-Φρούριο.

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και ο ρόλος του θεσμικού ρατσισμού της ΕΕ

Πώς το νεοφιλελεύθερο «ακραίο κέντρο» καλλιέργησε τη ρατσιστική πολιτική

Κοινή δήλωση τριών μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Όχι στην τρομοδιάταξη 187Α για την αναστολή χρηματοδότησης - Καμία συναίνεση με το αστικό μνημονιακό μπλοκ

ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε βήμα πίσω!

Η τοποθέτηση του Αντ. Νταβανέλλου στην ΚΕ

Οι φοιτητές στο πλευρό των απεργών διοικητικών

Η αδιαμφισβήτητη αλήθεια είναι πως από τις αρχές του Σεπτέμβρη ο χώρος της παιδείας βρίσκεται σε αναβρασμό.

28η Οκτωβρίου 1940: Το «Όχι» του λαού και το καθεστώς του Μεταξά

Γιατί κάθε χρονιά τόση επιμονή των φασιστών και των αστικών δυνάμεων, όλων των αποχρώσεων, για τον Ι.Μεταξά και την επέτειο του Όχι; Τι ήταν τελικά ο Μεταξάς; Ήταν ο μεγάλος πατριώτης ηγέτης που οδήγησε όλο το έθνος στις κρίσιμες στιγμές του 1940;

Πρωτοβουλία των «58»: Μια τελειωμένη ιστορία με φθαρμένα υλικά

Πρωτοβουλία των «58» για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς: Μια τελειωμένη ιστορία με φθαρμένα υλικά

Η πολιτική κρίση στην Τυνησία

Στη σκιά της Αιγύπτου και της Συρίας συνεχίζεται η τυνησιακή επανάσταση που διαθέτει τον ισχυρότερο «υποκειμενικό παράγοντα» από όλες τις χώρες: Ένα εργατικό κίνημα καλά οργανωμένο στις γραμμές της συνομοσπονδίας UGTT και μια ισχυρή ριζοσπαστική Αριστερά.

Συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: Μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις

Ολοκληρώθηκε η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (Κυριακή 20 Οκτώβρη) με την υπερψήφιση, κατά πλειοψηφία, της πολιτικής απόφασης και της πρότασης από την πλευρά του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την υποψηφιότητα του σ. Αλ.Τσίπρα για την ηγεσία της Κομισιόν. Η Αριστερή Πλατφόρμα ψήφισε λευκό.

Μετά τον Μπερλουσκόνι, οι αγώνες

Με την περισυλλογή των πτωμάτων των μεταναστών που χάθηκαν στην τεράστια τραγωδία της Λαμπεντούζα, η τρομακτική εκκαθάριση δεν έχει τελειώσει ακόμα...

Απεργίες και διαδηλώσεις στην Ιταλία

Στους δρόμους κατέβηκαν οι Ιταλοί στις 18 και 19 Οκτώβρη ενάντια στη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης Λέτα, όπως αυτή αναγγέλθηκε μέσα από τον προϋπολογισμό του 2014.

Ο ελιγμός της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΗΕ

Η Σαουδική Αραβία έγινε δεκτή για τα επόμενα δύο χρόνια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά, με μια κίνηση-σοκ, οι Σαούντ αρνήθηκαν τη θέση, καταγγέλλοντας τον Οργανισμό δημόσια.

Δύο χρόνια μετά την πτώση του Καντάφι

Λίγο μετά την επέμβαση αμερικανικών ειδικών δυνάμεων σε λιβυκό έδαφος για τη σύλληψη στελέχους της Αλ-Κάιντα, πολιτοφυλακές απήγαγαν τον πρωθυπουργό της χώρας και τον κράτησαν αιχμάλωτο για ώρες. Μετά την απελευθέρωσή του, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε την αμερικανική δράση στο εσωτερικό της χώρας.

Διαδηλώσεις στην Πορτογαλία

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Λισαβόνα και το Πόρτο –τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Πορτογαλίας– ενάντια στα μέτρα λιτότητας που προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2014.

«Σκουριές» στον Καναδά

Σε περιοχή του Καναδά, την οποία οι ιθαγενείς χρησιμοποιούν ως κυνηγότοπο, η εταιρεία εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και πετρελαίου SWN σχεδιάζει εργασίες, αγνοώντας τις περιβαλλοντικές ενστάσεις των κατοίκων, που αντιστέκονται.

Δυναμικές κινητοποιήσεις από τις καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών

Οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) είναι αποφασισμένες να μην αφήσουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει το σχέδιο εξαθλίωσης που επιφυλάσσει για κάθε κλάδο εργαζομένων.

Βήματα προς τη συγκρότηση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Με βάση τη συζήτηση μεταξύ των νέων των ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ίδιας της απόφασης του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινά και επίσημα η διαδικασία συγκρότησης της νεολαίας.

Υπουργείο Ναυτιλίας

Νέος κύκλος διαθεσιμοτήτων-απολύσεων ξεκινά στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Πόλεμος λάσπης

Ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης έχει εξαπολύσει έναν πόλεμο λάσπης και συκοφαντίας ενάντια στο υγειονομικό-συνδικαλιστικό κίνημα.

Άσυλο και όχι διώξεις στους αγωνιστές από την Τουρκία

Οι πολιτικοί πρόσφυγες, ιδιαίτερα αυτοί από την Τουρκία, βρίσκονται στο στόχαστρο της ακροδεξιάς κυβέρνησης όλη αυτή τη χρονιά.

Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

Την Τρίτη, 15 Οκτώβρη, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και πορεία προς τη βουλή, ξεκινώντας από τα γραφεία της ομοσπονδίας τους (ΟΙΕΛΕ).

Νέα βόμβα στη Δημόσια Εκπαίδευση

Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τα εκατοντάδες κενά στη Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δείχνουν πραγματικά το πρόσωπο της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνητικοί εταίροι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, βάζοντας σαν στόχο το ξήλωμα της Δημόσιας Εκπαίδευσης και της μόνιμης και σταθερής εργασίας.

«Όπως το ’40, την πείνα και το φασισμό θα πολεμάμε πάντα»

Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, εκατοντάδες αντιφασιστικές διαδηλώσεις έγιναν και συνεχίζουν να οργανώνονται σε πόλεις και γειτονιές, λαϊκές συνελεύσεις και τοπικές επιτροπές αγώνα έχουν βάλει στη θεματολογία τους τον αντιφασισμό, ενώ νέες αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, όπως π.χ. ο «Αντιφασιστικός Συντονισμός», δημιουργούνται σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Εμπρός για μια μεγάλη γενική απεργία!

Στις 6 Νοέμβρη να ενώσουμε όλους τους κλάδους που αγωνίζονται

Μικρά Αντιρατσιστικά

Το άβατο έσπασε. Τα παιδικά πρόσωπα γέμισαν με γέλιο και ζωντάνια την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, το ηλιόλουστο πρωινό της Κυριακής 20 Οκτώβρη και παρακολούθησαν το Θέατρο του Νέου Κόσμου που, συμμετέχοντας στις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές δράσεις που απλώνονται αυτό τον καιρό στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, παρουσίασε με επιτυχία την παράσταση «Το μεγάλο μπλουμ του Μπρίλη». Μικρή παραφωνία παρουσιάστηκε μόνο, όταν κατά τη διάρκεια της παράστασης εμφανίστηκαν κάποιοι μεμονωμένοι υπερήλικες, γνωστοί από περιστατικά επιθέσεων οπαδών της Χρυσής Αυγής, που φώναζαν ότι απαιτούν στην πλατεία να παίζουν μόνο παιδιά Ελλήνων. Οι κραυγές τους σκεπάστηκαν από τα χειροκροτήματα πολλών εκατοντάδων ανθρώπων, που έδωσαν το παρόν.

Απεργία διαρκείας των διοικητικών στα ΑΕΙ

Αυτό που συμβαίνει επί 7 συναπτές εβδομάδες στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας (Εθνικό Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών-ΕΚΠΑ) και στο μεγαλύτερο πολυτεχνείο (ΕΜΠ), λέγεται απεργία διαρκείας και γίνεται στην άγρια περίοδο των μνημονίων.

Η κυβέρνηση παραπαίει ενόψει των νέων μέτρων

Επικοινωνιακά τρικ Σαμαρά που δεν πείθουν κανένα

Μπροστά στο «τελικό ξεκαθάρισμα», με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα...

ΔΝΤ, Γερμανία, Κομισιόν, ΕΚΤ παίρνουν θέση ενόψει του τρίτου μνημονίου

Στα σύντομα...

Βία και υποκρισία Ι: Σε στάσεις λεωφορείων, με γιγαντοαφίσες και άλλες διαφημίσεις, εδώ και μήνες η καμπάνια της εφημερίδας «Παραπολιτικά» έχει ως μοναδικό περιεχόμενο τρεις λέξεις: «Κυκλοφορεί και οπλοφορεί». Αν δεν επρόκειτο για ακροδεξιό εφοπλιστικό σαμαρικό έντυπο, αλλά για εφημερίδα της Αριστεράς, μήπως τα παπαγαλάκια και οι μονταζιέρες θα μιλούσαν για βία της Αριστεράς κ.λπ.; Λέω, μήπως…

Η συνένωση των εργατικών αντιστάσεων είναι η δύναμη που μπορεί να ρίξει τον Σαμαρά

Τα συνδικάτα καλούν σε νέα πανεργατική απεργία στις 6 Νοέμβρη. Για την ώρα το κάλεσμα έχει την περιορισμένη δυναμική της γραφειοκρατικής συνδικαλιστικής ηγεσίας. Όμως όλα μπορεί και πρέπει να εξελιχθούν διαφορετικά.