Απεργίες και κινητοποιήσες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Φωτογραφία

Αυτή τη στιγμή πρέπει να θυμηθούμε τις παραδόσεις του 2006-2007, αλλά και τις τομές που γίνανε πέρσι. Οι καθηγητές χρειάζεται να σκληρύνουν το πλαίσιό τους, για να μπορούν να μπουν και τα υπόλοιπα κομμάτια στον αγώνα.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Άγγελος Κάπαρης

Από την προηγούμενη εβδομάδα οι πανεπιστημιακοί έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις ενάντια στις περικοπές των μισθών τους, αλλά και ενάντια στο νόμο πλαίσιο. Η ΠΟΣΔΕΠ καλεί αρχικά να συνεχιστούν αυτές οι κινητοποιήσεις μέχρι τις 21 Σεπτέμβρη. Μέχρι στιγμής 18 σύλλογοι πανελλαδικά έχουν πάρει απόφαση είτε για πενθήμερες απεργίες είτε για πιο ήπιες μορφές δράσης.

Το μεγαλύτερο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η προβληματική στάση της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ, που αποτελείται από δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι οποίες αρνούνται να καταγγείλουν το νόμο πλαίσιο και εξαγγέλουν κινητοποιήσεις μόνο για τις επιθέσεις στα μισθολογικά. Αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού και πέρσι η ΠΟΣΔΕΠ ούτε το δαχτυλάκι της δεν είχε κουνήσει για να μπλοκάρει το νόμο πλαίσιο και τα συμβούλια διοίκησης. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα κάλεσε σε κινητοποίηση στο Σύνταγμα με κεράκια, για να κηδέψουμε το νόμο πλαίσιο….

Ευτυχώς υπάρχουν και καλά παραδείγματα όπως αυτό του ΕΜ Πολυτεχνείου. Στη συνέλευση των ΔΕΠ εκεί κατέβηκε ένα πλαίσιο όλης της Αριστεράς (το στήριξε και η ΔΗΠΑΚ του ΚΚΕ), το οποίο κατήγγειλε και το νόμο πλαίσιο αναγνωρίζοντας τις συνολικές αιτίες της εκπαιδευτικής πολιτικής κι ένα άλλο πλαίσιο από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το οποίο κατήγγειλε μόνο τις περικοπές μισθών. Το πλαίσιο της Αριστεράς πήρε 110 ψήφους και το άλλο 17…

Αυτή τη στιγμή πρέπει να θυμηθούμε τις παραδόσεις του 2006-2007, αλλά και τις τομές που γίνανε πέρσι. Οι καθηγητές χρειάζεται να σκληρύνουν το πλαίσιό τους, για να μπορούν να μπουν και τα υπόλοιπα κομμάτια στον αγώνα. Ούτως ή άλλως δεν μιλάμε μόνο για αλληλεγγύη, αλλά και για συντονισμό όλων, και των φοιτητών και των εργαζομένων, μιας και στις 25 Οκτώβρη ο Αρβανιτόπουλος έχει βάλει χρονικό όριο να έχουν συγκροτηθεί συμβούλια διοίκησης.

Παράλληλα, μέσα στις κινητοποιήσεις ήρθε στο φως το πρώτο σχέδιο κλεισίματος και συγχώνευσης σχολών, με το κωδικό όνομα «Αθηνά». Προβλέπεται από τα 500 περίπου τμήματα να μείνουν 360, πράγμα που σημαίνει ότι ένα στα τέσσερα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα καταργηθεί, θα αλλάξει περιεχόμενο σπουδών ή θα καταργηθεί.

Ήδη η διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας, αντιδρώντας σ’ αυτό το σχέδιο, προχώρησε σε 3ήμερο προειδοποιητικό κλείσιμο της σχολής στις 18-19-20 Σεπτέμβρη.

Πρέπει άμεσα να ξαναλειτουργήσουν οι πρωτοβουλίες αγώνα ανά σχολή, να γίνουν γενικές συνελεύσεις παντού και παράλληλα να συγκροτηθούν οι κεντρικές πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει συντονισμός με τους δασκάλους, τους καθηγητές και τους μαθητές. Συνολικά λοιπόν πρέπει να υπάρξει ένας πανεκπαιδευτικός συντονισμός για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η σαρωτική επίθεση στην παιδεία.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία