Φύλλο Νο 274 (19 Σεπτέμβρη 2012)

Σύμφωνα με τις έρευνες στη Γαλλία, σήμερα μόνο μια μειοψηφία, το 36%, θα αποδεχόταν τη συνθήκη του Μάαστριχτ και την ΟΝΕ. Για την πλειοψηφία, κυρίως για τους εργαζόμενους, είναι πλέον καθαρό ότι η πολιτική της υπαρκτής ΕΕ ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τις πολιτικές λιτότητας και κατεδάφισης των κοινωνικών κατακτήσεων. Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους διατηρούν αυταπάτες σχετικά με την επανίδρυση της ΕΕ και τις αλλαγές στην «αρχιτεκτονική» του ευρώ…

Σχεδόν πάντοτε ένας δρόμος, μια πλατεία, ένα εργοστάσιο, μια σχολή στην Ευρώπη κρατάει τη σημαία του αγώνα ψηλά. Η πολυπόθητη για τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «νηνεμία» δεν έχει επικρατήσει ποτέ.

Η υπαρκτή κυρίαρχη τάξη της χώρας δηλώνει ξεκάθαρα ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα της σταθεροποίησης της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά και το ζήτημα της επιβολής της νέας δέσμης μέτρων λιτότητας ως ζητήματα απόλυτα κρίσιμα για το μέλλον του καπιταλισμού στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, η ακίνητη περιουσία του ΥΠΑΑΤ έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης από δήμους, ιδιώτες και φορείς, προκειμένου να οικειοποιηθούν ακίνητα «φιλέτα» που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό.

Τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη η διοίκηση της Olympic Air ανακοίνωσε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει σε εξήντα ακόμα απολύσεις πληρωμάτων καμπίνας.

Οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο Sofitel-Newrest πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία την Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη, συμμετέχοντας στην απεργία που κήρυξε στον κλάδο το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων.

Το γνωστό τρόπο της μετακίνησης ενοικιαζόμενου προσωπικού σε άλλη εταιρεία, για να μειώσει εκβιαστικά τους μισθούς και τα δικαιώματά τους, επέλεξε να εφαρμόσει η διοίκηση της ΕΤΕ (Εθνική Τράπεζα Ελλάδας).

Με 24ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς απαντούν οι εργαζόμενοι στα σχέδια της τρικομματικής κυβέρνησης και της τρόικα για αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες.

Με στόχο την καλύτερη προετοιμασία της Γενικής Απεργίας, σε μια σειρά εργατικούς χώρους, με πρωτοβουλία μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, ανένταχτων αγωνιστών και συναγωνιστών της Αριστεράς, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και συζητήσεις, για να ξεδιαλύνουμε πώς μπορούμε να αντισταθούμε στα σκληρά μέτρα των μνημονίων. Ποια πρέπει να είναι τα αιτήματά μας και πώς μπορούμε να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά τους αγώνες μας.

Η υπόσχεση για «μετατροϊκανό ξέφωτο» δεν είναι ούτε σαφής ούτε αρκετή. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να μείνει σταθερά προσδεδεμένη στις αναγκαιότητες του εργατικού κινήματος, της Αριστεράς, της προοπτικής σοσιαλιστικής αλλαγής της κοινωνίας.

Τα προηγούμενα χρόνια η σεχταριστική γραμμή της «ταξικής καθαρότητας» ήταν βλαπτική για το εργατικό κίνημα. Στις σημερινές συνθήκες είναι καταστροφική. Στη Χαλυβουργία με εξαιρετικά οδυνηρό τρόπο φάνηκαν τα όρια και τα αποτελέσματά της.

Μέσα από την ανάγκη να παρουσιαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ «υπεύθυνος» και έτοιμος να κυβερνήσει, η τοποθέτηση του προέδρου καθορίστηκε από τις πιο «ρεαλιστικές» ερμηνείες του προεκλογικού του προγράμματος σ’ ένα μείγμα «εναλλακτικού αναπτυξιακού υποδείγματος», αντί να επικεντρωθεί στις πολιτικές και κινηματικές προϋποθέσεις για ένα μαζικό κοινωνικό ρεύμα αριστερής ανατροπής σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Με το γενικό τίτλο «Εθνικό Σχέδιο για την Αναπτυξιακή και Παραγωγική Ανασυγκρότηση της πατρίδας μας», ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε από το βήμα της ΔΕΘ ένα οικονομικό πρόγραμμα το οποίο –πέρα από το γεγονός ότι δεν συζητήθηκε και δεν εγκρίθηκε από κανένα συλλογικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ– συνιστά μια μεγάλη τομή στην κατεύθυνση μιας ανοιχτά διαχειριστικής λογικής.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, έχοντας φτάσει για άλλη μια φορά στο «παρά πέντε», έπιασαν τους «πυροσβεστήρες»: Ο Ντράγκι εξήγγειλε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει απεριόριστα χρέη χωρών που έχουν προβλήματα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας είπε το «ναι» στον μόνιμο μηχανισμό «σταθερότητας», τον ESM, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Μπαρόζο ανήγγειλαν το σχέδιο για τραπεζική ένωση στην Ευρώπη. Μέσα στη γενική ευφορία ειπώθηκαν και «καλά λόγια» για την Ελλάδα και επαναβεβαιώθηκε ότι αυτή δεν θα εκδιωχθεί από την ευρωζώνη. Προς το παρόν φαίνεται να επανήλθε μπουνάτσα στα ευρωπαϊκά νερά. Το πιθανότερο είναι όμως ότι δεν θα κρατήσει για πολύ.

Ανεξάρτητα από το αν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει (ή να διαχειριστεί) ένα εθνικό νόμισμα ή αν θα παραμείνει στο ευρώ, η ελληνική Αριστερά θα πρέπει με κάθε τρόπο να αναπτύξει τη διεθνιστική αλληλεγγύη, τη συνεργασία, την κοινή δράση με την Αριστερά και την εργατική τάξη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στις ΗΠΑ οι εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης έχουν ακολουθήσει διαφορετική πολιτική απ’ ό,τι οι αντίστοιχοι στην Ευρώπη, για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) Μπ. Μπερνάνκι έχει ξεκινήσει από καιρό αυτό που μόλις εξήγγειλε ο Ντράγκι της ΕΚΤ: Η FED αγοράζει διαρκώς από την αρχή της κρίσης κρατικά ομόλογα και άλλους τίτλους (π.χ. επισφαλών στεγαστικών δανείων) παρέχοντας εμμέσως αλλά διαρκώς νέο χρήμα στην οικονομία.

Για μια φορά ακόμη κάτοικοι και φορείς της Χαλκιδικής, μαζί με κινήσεις συμπαράστασης και αλληλέγγυους από πολλές περιοχές της χώρας, διαδήλωσαν δυναμικά στο δάσος των Σκουριών στις 9/9, με αίτημα να μην ξεκινήσει η εξορυκτική δραστηριότητα στα μεταλλεία χρυσού. Η κυβέρνηση, ως φανατικός υπερασπιστής των «επενδυτών» (της καναδικής «Eldorado Gold» και του Μπόμπολα) και μιας (καπιταλιστικής) «ανάπτυξης» ποτισμένης με καρκίνο και περιβαλλοντική καταστροφή, κατέφυγε ξανά στην ωμή καταστολή.

Η «Καθημερινή» στο κυριακάτικο φύλλο της (16/9) ανέλαβε το ενδιαφέρον καθήκον να υποδείξει στον αστικό πολιτικό κόσμο το πόσο χρήσιμη είναι η βία της Χρυσής Αυγής. Γιατί – σύμφωνα με τον «εκσυγχρονιστή» υπογράφοντα Στέφανο Κασιμάτη - η κυβέρνηση αξιοποιώντας τώρα τη ρατσιστική βία των νεοναζί, μπορεί επιτέλους να τσακίσει τον «κόκκινο φασισμό» των λαϊκών αγώνων και της αριστεράς και να επιβάλλει το Μνημόνιο.

Η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης στις 11 Σεπτέμβρη του 2001, έγινε αφορμή για τις ΗΠΑ να εξαπολύσουν τον «πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία» με προκάλυμα την ισλαμοφοβία. Ακριβώς 11 χρόνια μετά, ο αραβικός κόσμος είναι γεμάτος πληγές από τις ιμπεριαλιστικές εξορμήσεις, γεμάτος μίσος για τις ΗΠΑ και η Ουάσινγκτον «θερίζει θύελλες».

Οι απεργοί δίνουν ένα μάθημα και στη χώρα τους και παγκόσμια: Όταν οι δουλειές μας, τα σχολεία μας, οι ζωές μας, τα νοσοκομεία μας κλπ δέχονται απρόκλητη, τραμπούκικη και εκφοβιστική επίθεση, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αντισταθείς και να τους αντιπαλέψεις

Η μεγάλη ανατροπή δεν ήρθε στις εκλογές στην Ολλανδία. Τα δύο μεγάλα κόμματα, το νεοφιλελεύθερο VVD και το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα ήταν οι μεγάλοι νικητές, κερδίζοντας 41 (από 31) και 38 (από 30) έδρες αντίστοιχα.

Τις επόμενες μέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει φεστιβάλ νεολαίας σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Τα φεστιβάλ αυτά διοργάνωνονται σε μια κρίσιμη περίοδο μεγάλης πολιτικής αστάθειας, επικίνδυνης ανόδου της φασιστικής Χρυσής Αυγής, κοινωνικής και εργασιακής εξαθλίωσης. Σε αυτές τις συνθήκες το μήνυμα ενός μαχητικού, ριζοσπαστικού και αποφασισμένου ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φτάσει παντού και αυτό μπορεί να το κάνει το φεστιβάλ νέων ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή τη στιγμή πρέπει να θυμηθούμε τις παραδόσεις του 2006-2007, αλλά και τις τομές που γίνανε πέρσι. Οι καθηγητές χρειάζεται να σκληρύνουν το πλαίσιό τους, για να μπορούν να μπουν και τα υπόλοιπα κομμάτια στον αγώνα.

Η Χρυσή Αυγή στήνει γραφεία ευρέσεως εργασίας για Έλληνες! Στη Στερεά Ελλάδα συγκεντρώνοντας εργάτες για τα εργοστάσια της περιοχής, στην Πιερία στρατολογώντας εργάτες γης για τη συγκομιδή των ακτινιδίων, στη Μαγνησία καλώντας εποχικούς εργάτες να δουλέψουν στη συγκομιδή διαφόρων προϊόντων.