Απλήρωτοι και εξοντωμένοι οι μάγειρες στις εστίες της Πάτρας

Οι συνθήκες εργασίας των μαγείρων στη φοιτητική λέσχη του Πανεπιστημίου Πατρών ίσως και να προσομοιάζουν το μέλλον που μας επιφυλάσσουν.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θωμάς Λεριάς

Οι μάγειρες της εστίας, λοιπόν, δουλεύουν με ατομικές 15ήμερες συμβάσεις εργασίας, ενώ από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς έχουν μείνει απλήρωτοι. Ήδη από τους 35 μάγειρες που απασχολούνται στη φοιτητική εστία, οι 4 έχουν παραιτηθεί γιατί δεν έχουν χρήματα να πάνε στη δουλειά τους, ενώ, όπως μας είπαν οι ίδιοι, ακολουθούν και άλλοι. Οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ κακές για τους εργαζομένους, οι οποίοι αναγκάζονται να αναπληρώνουν τη δουλειά περισσότερων μαγείρων, ενώ και με την τελευταία απόλυση του μόνιμου συντηρητή, η σίτιση δεν είναι καθόλου δεδομένη καθώς οι εστίες λειτουργούν με πολλά προβλήματα. Να συμπληρωθεί ότι πέρα από το ότι οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν αν μετά από 15 μέρες θα έχουν δουλειά, όπως μας είπαν οι ίδιοι, δεν τους επιτρέπεται να σκέφτονται καν το ενδεχόμενο της απεργίας.
Όλα αυτά την ίδια ώρα που όλες οι φοιτητικές λέσχες έχουν μπει σε αναστολή λειτουργίας όπως ακούστηκε από την προσωρινή διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) που είναι υπεύθυνο για την σίτιση και στέγαση των φοιτητών ως η κύρια πηγή χρηματοδότησής τους. 
Ταυτόχρονα με αυτό, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του πανεπιστημίου δεν γνωρίζουν εάν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους που λήγουν τον Δεκέμβριο. Μιλάμε δηλαδή για προσωπικό όπως καθαριστές/ιες αλλά και πολλούς ακόμα που είναι αναγκαίοι για τη φυσιολογική λειτουργία των ιδρυμάτων. Είναι σαφές ότι είναι κατεύθυνση των μνημονίων η κατακρεούργηση του δημόσιου-δωρεάν πανεπιστημίου και το πέρασμά του σε ιδιώτες και εργολάβους. Η συνεχής μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων υποβαθμίζει συνεχώς τις σχολές μας και τη ζωή μας, με την τωρινή κατάσταση να αποτελεί την χειρότερη που έχουμε βρεθεί.
Ως απάντηση στη συνολική κατάσταση που επικρατεί στις εστίες (κλείσιμο-υπολειτουργία λεσχών, ανεπαρκής θέρμανση, ελλιπή δωμάτια κ.λπ.), φοιτητές και συλλογικότητες έχουν προβεί σε κατάληψη από τις 6/11 στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Η κυβέρνηση ως άλλη μία δικαιολογία στις πολιτικές που έχει επιλέξει, υποστηρίζει μέσω του υπουργείου παιδείας ότι «η κατάληψη εμποδίζει την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους φοιτητές των εστιών, αυτή ευθύνεται ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους εργαζόμενους». Πρόκειται για μια δημαγωγική ρητορεία με βασικό στόχο την αμαύρωση των κινητοποιήσεων αυτών αλλά και τον αποπροσανατολισμό των διεκδικήσεων και της πάλης των φοιτητών και των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, η τελευταία ανακοίνωσή του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στις 29/11 ρίχνει όλες τις ευθύνες στην κατάληψη, λέγοντας ότι μόλις λήξει, όλα τα προβλήματα θα λυθούν, λες και η κατάληψη φταίει που οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από το Σεπτέμβρη.
Σε κάθε περίπτωση οι μάγειρες/σσες του Πανεπιστημίου Πατρών προχωρούν την Τρίτη 5/12 σε στάση εργασίας από τις 8-12 π.μ. ως μία πρώτη μορφή κινητοποιήσεων, σκοπεύοντας να κλιμακώσουν τον αγώνα τους σε περίπτωση που συνεχίσουν να δουλεύουν απλήρωτοι.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία