Φύλλο Νο 397 (6 Δεκέμβρη 2017)

Της σύνταξης...

Μπροστά μας βρίσκεται μια αποφασιστική ταξική μάχη.

Γενική Απεργία 14 Δεκέμβρη: Να γίνει αφετηρία αντεπίθεσης

Στις 14 Δεκέμβρη προκηρύχτηκε η απεργία κατά του προϋπολογισμού από τις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Συμφωνία fast track και σε… καλό κλίμα

Έκλεισε η 3η αξιολόγηση, το Μάιο - Ιούνιο η «υπεραξιολόγηση»

Επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα: Μπίζνες μακριά από τις ανάγκες των λαών

Σύμφωνα με τον Τύπο, στην ατζέντα των συνομιλιών του Ερντογάν με τον Τσίπρα, θα ήταν το προσφυγικό, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, το Κυπριακό, η σύνδεση της Θεσσαλονίκης ακτοπλοϊκά με τη Σμύρνη και σιδηροδρομικά με την Κωνσταντινούπολη, καθώς και η κατασκευή της γέφυρας Ιψαλα-Κήπων στον Έβρο.

Δίκη για την καταστολή του Ιούνη 2011

Να καταδικαστούν οι υπαίτιοι!

Το 4ο συνέδριο του ΝΑΡ

Αποφάσεις σεχταριστικής παθητικότητας

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Πρώτη κόντρα για τον συνδικαλιστικό νόμο: Να οργανώσουμε γρήγορα την αντίσταση

Οι πιέσεις έφεραν την πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης στο ζήτημα του περιορισμού του δικαιώματος στην απεργία. Είναι μια μάχη που μόλις άνοιξε και χρειάζεται όταν ολοκληρωθεί να βρει νικητές τους εργαζόμενους.

Νέος θάνατος συμβασιούχου στην Kαθαριότητα

Ένας ακόμη θάνατος εργαζόμενου συμβασιούχου με «κοινωφελές πρόγραμμα» στην καθαριότητα του δήμου Ζωγράφου, έρχεται να συμπληρώσει το ζοφερό παζλ που έχει δημιουργήσει στην τοπική αυτοδιοίκηση η μνημονιακή πολιτική.

Σε κλίμα σκληρής καταστολής οι καταλανικές εκλογές στις 21 δεκέμβρη

Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων - δραστηριοτήτων στην «Κομμούνα»

Πολύ πλούσιο ήταν τις προηγούμενες ημέρες το πρόγραμμα του πολυχώρου «Κομμούνα» στην Ιουλιανού 67, με εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.ά.

Εκδηλώσεις παρουσίασης του Ημερολογίου 2018 του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών

Κυκλοφορεί το Ημερολόγιο 2018 του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών.

Oι φοιτητικές εστίες ξανά στο στόχαστρο!

Για πολλοστή φορά ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπαίνει στο στόχαστρο των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών.

Απλήρωτοι και εξοντωμένοι οι μάγειρες στις εστίες της Πάτρας

Οι συνθήκες εργασίας των μαγείρων στη φοιτητική λέσχη του Πανεπιστημίου Πατρών ίσως και να προσομοιάζουν το μέλλον που μας επιφυλάσσουν.

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Ισπανική Επανάσταση: H μαύρη διετία 1933-35

Στο προηγούμενο φύλλο της ΕΑ σε άρθρο για την πρώτη φάση της ισπανικής επανάστασης, είχαμε περιγράψει την ισπανική κοινωνία του μεσοπολέμου σαν δύο χωριστούς κόσμους, από τη μια της ολιγαρχίας και των στηριγμάτων της και από την άλλη των εργατών και φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες «καίνε» τη Χρυσή Αυγή

Δυόμισι χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη της δίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Στο διάστημα αυτό, έχουν ολοκληρωθεί οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας.

Πανελλαδική Συνάντηση της Δικτύωσης Αλληλέγγυων Ομάδων στους Πρόσφυγες

Ενημέρωση, ανταλλαγή εμπειριών και συντονισμός δράσεων

Μικρά Αντιρατσιστικά

Την Τετάρτη 29 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση παρουσίασης του ημερολογίου του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών στον πολυχώρο Κομμούνα. Ομιλητές ήταν ο σκιτσογράφος Μιχάλης Κουντούρης, ο φωτογράφος Άγγελος Καλοδούκας, ο ιρανός πρόσφυγας Soliman Rasol, η Arezou Imedia, μητέρα του μικρού Αμίρ, κι εκ μέρους του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών η Λίνα Παλλάκη. Το ημερολόγιο είναι ένα από τα βασικά έσοδα του σχολείου αλλά και ταυτόχρονα εργαλείο διάδοσης αντιρατσιστικών ιδεών.

Η εκτέλεση του Σάλεχ και ο πόλεμος στην Υεμένη

Ο Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, που κυβέρνησε με σιδερένια πυγμή τη Βόρεια Υεμένη από το 1978 και την επανενωμένη Υεμένη από το 1990 ώς το 2011 και την εξέγερση που τον ανέτρεψε, έπεσε νεκρός μετά από επίθεση των ανταρτών Χούτι, που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε συμμαχία μαζί του.

Το πολιτικό εκκρεμές στη Λατινική Αμερική

Οι τελευταίες εβδομάδες φωτίζουν μια σειρά πτυχές και δυναμικές των πολιτικών διεργασιών στη Λατινική Αμερική, στο φόντο πάντοτε της κρίσης του «ροζ κύματος» και των ανακατατάξεων και συγκρούσεων που αυτή προκαλεί.

Και όμως γυρίζει

Λίβανος: Με ενδιάμεσο σταθμό το Παρίσι (όπου μάλλον υπήρξε γαλλική παρέμβαση «εκτόνωσης»), ο Χαρίρι επέστρεψε στο Λίβανο, όπου ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει» την παραίτησή του. Δήλωσε ότι την κατέθεσε στον πρόεδρο Μισέλ Αούν, του ζητήθηκε να παραμείνει δείχνοντας «εποικοδομητικό πνεύμα» και ότι δέχτηκε να αρχίσει ένας διάλογος. Η πίεση να περιοριστεί η δύναμη της Χεζμπολά θα συνεχιστεί αναμφίβολα, αλλά προς το παρόν η «μετωπική επίθεση» που επιχείρησαν οι Σαούντ με την παραίτηση Χαρίρι με στόχο να πυροδοτήσουν πολιτική κρίση, δείχνει να ανακόπηκε. Η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, όλοι τους θέλουν να βρεθεί τρόπος να ηττηθεί η λιβανέζικη οργάνωση. Μόνο που προς το παρόν, μοιάζουν να περιμένει ο ένας τον άλλο, γιατί κανείς δεν αισθάνεται σίγουρος ότι μπορεί να «κάνει τη δουλειά»...

Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών αναπτύσσεται

Συνεχίζουμε, παρά την καταστολή