Πανελλαδική Συνάντηση της Δικτύωσης Αλληλέγγυων Ομάδων στους Πρόσφυγες

Φωτογραφία

Ενημέρωση, ανταλλαγή εμπειριών και συντονισμός δράσεων

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Νοέμβρη η Πανελλαδική Συνάντηση της δικτύωσης αλληλέγγυων ομάδων στους πρόσφυγες. Ανάμεσά τους το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση «Απελάστε το ρατσισμό». Συμμετείχαν 30 συλλογικότητες από 18 πόλεις της Ελλάδας, ανάμεσά τους από όλα τα νησιά που έχουν μετατραπεί σε τόπους εγκλωβισμού και απίστευτης ταλαιπωρίας προσφύγων και μεταναστών, μέσα και έξω από τα hot-spot.
Στη συνάντηση μεταφέρθηκε η κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα «φιλοξενίας», όπου υπήρξαν πολλές κοινές εικόνες από τα νησιά: 
Αύξηση αφίξεων προσφύγων μέσα στο φθινόπωρο. 
Στοίβαγμα πολλαπλάσιων ανθρώπων από τη δυναμικότητα των hot - spot και επεκτάσεις με σκηνές μέσα στο χειμώνα σε άθλιες συνθήκες. 
Απελπιστική καθυστέρηση εξέτασης των αιτημάτων ασύλου ή οικογενειακής επανένωσης των προσφύγων και σωρηδόν απόρριψη των αιτημάτων ασύλου σε πρώτο βαθμό, αλλά και σε δεύτερο βαθμό με τη fast track νέα διαδικασία. 
Απελάσεις στην Τουρκία μετά από αστυνομικές επιθέσεις και συλλήψεις στα στρατόπεδα. 
Εκβιαστικές «εθελούσιες επιστροφές» στις χώρες προέλευσης μέσω του ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης). 
Στέρηση ακόμα και των στοιχειωδών υπηρεσιών από τους πρόσφυγες λόγω αποχώρησης μεγάλων ΜΚΟ, καθώς τεράστια κονδύλια της Ε.Ε .δεν έχουν αποδεσμευτεί ακόμα από την κυβέρνηση και η χρηματοδότηση γίνεται με το σταγονόμετρο. 
Εξεγέρσεις στα προαναχωρησιακά τμήματα των hot-spot όπου κρατούνται οι προς απέλαση μετανάστες χωρίς χαρτιά. 
Απαγόρευση εξόδου σε μετανάστες που κρατούνται σε hot-spot όπου δεν υπάρχει το τμήμα των προαναχωρησιακών φυλακών. 
Επίσης στη συνάντηση μεταφέρθηκαν εικόνες από την απόπειρα διείσδυσης της ΧΑ στις τοπικές κοινωνίες, στη βάση της αντίδρασης δεξιών και ακροδεξιών παραγόντων, δημάρχων και ξενοδόχων. Στον αντίποδα, εικόνες αλληλεγγύης από κατοίκους και ομάδες αλληλέγγυων και κοινές κινητοποιήσεις προσφύγων και ντόπιων ενάντια στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.
Κοινή ήταν η διαπίστωση πως χρειάζεται συντονισμός των δράσεων όλων των συλλογικοτήτων στα νησιά και την ενδοχώρα, σε μικρές και μεγάλες πόλεις. Συναποφασίστηκαν οι επόμενες κινητοποιήσεις που θα είναι: Πανελλαδική ανά πόλη κινητοποίηση στις 18 Δεκέμβρη, παγκόσμια μέρα του μετανάστη, ενάντια στο «Σκλαβοπάζαρο της Ε.Ε. στη Λιβύη και για να ανοίξουν τα νησιά στο Αιγαίο». Καμπάνια για την απελευθέρωση των 35 φυλακισμένων προσφύγων και μεταναστών από την πρόσφατη εξέγερση στη Μόρια. Επίσης αποφασίστηκε η προετοιμασία της 17 Μάρτη, διεθνούς μέρας δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται συσκέψεις αντιρατσιστικών οργανώσεων και φορέων στην Αθήνα για την πραγματοποίηση των δράσεων που αποφασίστηκαν στην Πανελλαδική Συνάντηση.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία