Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Κανένας συμβασιούχος της Δημόσιας Υγείας μόνος του

Του Αντώνη Καραβά, γιατρού

Σ τη γενική απεργία της Πέμπτης 14 Δεκέμβρη, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία μπορούν και πρέπει να δώσουν, με τη μαζική τους συμμετοχή, το δικό τους μήνυμα: ότι συμβασιούχοι και μόνιμοι εργαζόμενοι στην υγεία δεν θα επιτρέψουμε να μην πληρώνονται στην ώρα τους όλοι (συμβασιούχοι - επικουρικοί - εργολαβικοί) και ότι κανείς δεν θα απολυθεί. 
Τα συλλαλητήρια που κάλεσαν τα σωματεία και οι ομοσπονδίες της υγείας με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ στις 23 και στις 29 Νοέμβρη στο υπουργείο Υγείας, ανέδειξαν τα προβλήματα της εργασίας-λάστιχο, άνοιξαν την προοπτική της συγκρότησης ενός μαζικού πλατιού μετώπου μόνιμων και συμβασιούχων για να λυθούν τα άμεσα καυτά προβλήματα, η μη καταβολή δεδουλευμένων και οι απολύσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για μαζικές προσλήψεις και μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
Η κυβέρνηση πιέζεται από τις κινητοποιήσεις: η δυνατότητα της στοιχειώδους πλέον λειτουργίας των νοσοκομείων βασίζεται στο ότι υπάρχουν οι επικουρικοί και συμβασιούχοι εργαζόμενοι και επιπλέον δεν θέλει να χρεωθεί πολιτικά μαζικές απολύσεις στον ευαίσθητο  χώρο της υγείας. Από την άλλη, είναι παγιδευμένη στη μέγγενη των μνημονίων και της λιτότητας και αποκλείει το αίτημα των συνδικάτων για οριστική λύση με τη θεσμοθέτηση της μονιμοποίησής τους.
Επικουρικοί γιατροί και προσωπικό σε πολλά νοσοκομεία είναι απλήρωτοι για τον Νοέμβρη. Αν μάλιστα το Ελεγκτικό Συνέδριο εμμείνει στην απόφαση ότι είναι παράνομη η παράταση των συμβάσεων που έχουν ξεπεράσει τα δύο χρόνια, τότε οι συνάδελφοί μας θα κάνουν Χριστούγεννα απλήρωτοι. Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι οι πάρεδροι που δεν εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμών, αλλά η κυβέρνηση που, αντί να προκηρύσσει μόνιμες θέσεις για να καλύψει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες που έχουν τα νοσοκομεία, επιλέγει την προσωρινή εργασία παραβιάζοντας έτσι τους συνταγματικούς περιορισμούς.
Η αρνητική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αναμένεται την Τετάρτη 6/12 να δοθεί στη δημοσιότητα) για την πληρωμή των επικουρικών,  που έμμεσα είναι ενάντια στην παράταση των συμβάσεών τους, πρέπει να σημάνει ξεσηκωμό . Ήδη σε ορισμένα νοσοκομεία  οι επικουρικοί κατέθεσαν στο πρωτόκολλο των γραφείων προσωπικού δηλώσεις  για άμεση έναρξη  επίσχεσης εργασίας,  καθώς είναι απλήρωτοι για τον Νοέμβριο με διοικητικές πράξεις. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, οι επικουρικοί  θα πρέπει με την υποστήριξη όλων να μπουν σε επίσχεση εργασίας από πρωινά και από  εφημερίες και βάρδιες .
Παντού, με απόφαση συνελεύσεων, πρέπει να ξεκαθαρίζετε ότι οι επικουρικοί απλήρωτοι δεν πρόκειται να δουλέψουν, και όλοι οι υπόλοιποι μόνιμοι πρέπει να τους στηρίξουν έμπρακτα μέχρι να δικαιωθούν, καλύπτοντας τα πρωινά και κυρίως τα προγράμματα εφημεριών: κανένα πρόγραμμα τμήματος του Δεκέμβρη δεν πρέπει να αλλάξει, οι επικουρικοί  θα είναι στο πρόγραμμα αλλά δεν θα έρθουν για δουλειά ασκώντας το δικαίωμά τους για επίσχεση εργασίας.
Επιπρόσθετα, οι διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την παράταση  για έναν ακόμα χρόνο των συμβάσεων των εργαζομένων με προγράμματα του ΟΑΕΔ, όταν δεν έχει αποφασίσει το αρμόδιο ΔΣ του ΟΑΕΔ, είναι εντελώς στον «αέρα».
Ήρθε πλέον η ώρα που τα συνδικάτα πρέπει να εντάξουν μαζικά και συλλογικά στις γραμμές τους όλους τους συμβασιούχους και να διεκδικήσουν ενιαίους όρους αμοιβής και εργασίας για όλους. Ενόψει της γενικής απεργίας, πρέπει να οργανωθούν συσκέψεις και συνελεύσεις στους  χώρους των νοσοκομείων και να οργανωθεί το κατέβασμα μόνιμων και συμβασιούχων κάτω από τα πανό των σωματείων τους στην απεργιακή συγκέντρωση. 
Στην ενότητα η δύναμη - στον αγώνα η ελπίδα, για να σταματήσει η μη καταβολή δεδουλευμένων, για να μην απολυθεί κανείς, για να απαιτήσουμε μαζικές προσλήψεις!
Λεφτά για την υγεία, όχι για το χρέος!

 

Νέα 48ωρη απεργία στον ΟΤΕ
Ν έα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ την Τετάρτη 13 και την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη (μέρα της γενικής πανελλαδικής απεργίας). Η απόφαση πάρθηκε από το ΔΣ της Ομοσπονδίας τους, ΟΜΕ-ΟΤΕ, καθώς η διοίκηση του ΟΤΕ συνεχίζει να κρατάει σκληρή στάση και να μην προχωράει σε υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ).
Αποκορύφωμα αυτής της αδιάλλακτης στάσης είναι οι δηλώσεις του προέδρου του ΟΤΕ κ. Τσαμάζ στον Τύπο ότι οι εργαζόμενοι ζητάνε υπέρογκες αυξήσεις αλλά και ψεύδη για δήθεν χορήγηση επιδομάτων οδηγικών, φωτοτυπικού κ.ά. Η διοίκηση του ΟΤΕ με οδηγό το θεσμικό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή των μνημονίων και από την σημερινή κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προσπαθεί να συκοφαντήσει τους εργαζόμενους και γενικά να καλλιεργήσει εναντίον τους αρνητικό κοινωνικό αυτοματισμό.
Ο λόγος που η διοίκηση του ΟΤΕ το κάνει αυτό είναι για να επιβάλει στον όμιλο την πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας, με στόχο ο όμιλος στο επόμενο χρονικό διάστημα να απασχολεί εργαζόμενους μόνο μερικής απασχόλησης, με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα. Αντί βεβαίως να δεχθεί τα αιτήματα των εργαζομένων που ζητάνε ενιαίο ωράριο εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ, με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και αυξήσεις.
Η καθυστέρηση στη συνέχιση των κινητοποιήσεων μετά την επιτυχία της προηγούμενης 48ωρης κινητοποίησης που έγινε τον Οκτώβρη είναι ο βασικός λόγος που η διοίκηση του ΟΤΕ βρήκε το χώρο και το χρόνο να κάνει την αντεπίθεσή της συκοφαντώντας τους εργαζόμενους. Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ πρέπει να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αμέσως μετά την 48ωρη απεργία που έχουν προγραμματίσει στις 13-14 Δεκέμβρη. Κάνοντας μάλιστα προσπάθεια να συντονιστούν τουλάχιστον με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ που δίνουν και αυτοί τις δικές τους μάχες ενάντια σε ιδιωτικοποίηση και απολύσεις.

 

Μαζικά συλλαλητήρια για τη ΔΕΗ

Μ αζικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Φλώρινα ενάντια στο ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ. Προηγήθηκε την Τρίτη 28/11 το συλλαλητήριο από εργαζόμενους της ΔΕΗ από την Αθήνα και τη Μεγαλόπολη και από συμπαραστάτες με μαζική παρουσία μελών της Λαϊκής Ενότητας, στο υπουργείο Ενέργειας.
Ακολούθησε την Δευτέρα 4 Δεκέμβρη το συλλαλητήριο στη Φλώρινα με μαζική συμμετοχή όχι μόνο από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ αλλά και με μαζική παρουσία των κατοίκων της περιοχής που απαίτησαν να σταματήσουν οι διαδικασίες πώλησης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Επίσης προγραμματισμένο για την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου ήταν συλλαλητήριο στη Μεγαλόπολη, ενώ πιθανότατα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, με αφορμή τη Γενική Απεργία στις 14 Δεκέμβρη, θα καλέσουν σε πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.
Στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο Σαράντος Αλεξανδρής, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ορυχείων-Σταθμών της ΔΕΗ Μεγαλόπολης και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ παραχώρησε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο Rproject.gr όπου μεταξύ άλλων δήλωνε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ «θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σχετικά με το ηλεκτρικό. Η μετατροπή του από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα για το κέρδος θα έχει συνέπειες και στην επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων... Το ρεύμα θα γίνει πιο ακριβό για να βγαίνουν τα κέρδη των ιδιωτών».

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία