Απονομιμοποιημένη και η φετινή «αξιολόγηση» στο Δημόσιο

Η  διαδικασία της φετινής «αξιολόγησης» στο Δημόσιο εξελίσσεται με υψηλότερα ποσοστά από πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να είναι απονομιμοποιημένη στη συνείδηση όλων των εργαζομένων, ενώ ακόμα και αυτοί που τελικά την κάνουν, υποχωρούν λόγω του αντισυνταγματικού, απεργοσπαστικού εκβιασμού της τροπολογίας Γεροβασίλη (που στερεί το δικαίωμα συμμετοχής στις κρίσεις για θέσεις ευθύνης σε όσους δεν «αξιολόγησαν» υφισταμένους).

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Γιαννούλια

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας  έχει ορίσει τη συνεδρίασή του για το θέμα στις 25 Οκτώβρη, όσο αργότερα γινόταν δηλαδή, ενώ στα υπόλοιπα διοικητικά δικαστήρια το ελληνικό δημόσιο ζήτησε αναβολή για μετά την εκδίκαση από το ΣτΕ, με την ελπίδα οι αποφάσεις τους να επηρεαστούν από το πιο πολιτικά ελεγχόμενο ΣτΕ. 
Με την ηλεκτρονική υποβολή της φετινής «αξιολόγησης», τις δικαστικές εκκρεμότητες και τον εκβιασμό της αντισυνταγματικής τροπολογίας Γεροβασίλη, η κυβέρνηση επιχείρησε φέτος να διεμβολίσει το μέτωπο της απεργίας-αποχής, που είχε επιτυχία μέχρι τώρα. Επιτυχία που η ίδια η κυβέρνηση αναγνώρισε, αφού στην εγκύκλιο για την προκήρυξη θέσεων διευθυντών δεν τόλμησε να βάλει το κριτήριο της περσινής «αξιολόγησης» και η μόνη προϋπόθεση που έμπαινε, ήταν η συμμετοχή στη φετινή.
Η βοήθεια των μνημονιακών συνδικαλιστικών πλειοψηφιών (ΔΑΚΕ, πρώην ΠΑΣΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Συνδικαλιστική Ανατροπή/π. ΠΑΣΚΕ ΠΟΕ-ΟΤΑ) προς την κυβέρνηση ήταν αμέριστη τόσο σε κεντρικό επίπεδο (ΑΔΕΔΥ), όσο και σε περιφερειακό (ομοσπονδίες, σωματεία κλπ). 
Το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ
Το μνημονιακό προεδρείο της ΑΔΕΔΥ πρωτοστάτησε στο «διάλογο» με τη Γεροβασίλη, παρόλο που είχε προειδοποιηθεί για τους κινδύνους από τις αριστερές παρατάξεις (ΜΕΤΑ, ΠΑΜΕ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ) και παρόλο που αποτελείται από εξαιρετικά έμπειρες συνδικαλιστικές παρατάξεις για να παραπλανηθεί. Έτσι, την ώρα που η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ «συζητούσε» με την Υπουργό της Κυβέρνησης κι έβαζε ως maximum στόχο την απόσυρση της απεργοσπαστικής κι εκβιαστικής τροπολογίας, η κυρία Γεροβασίλη ανέθετε σε ιδιωτική εταιρεία την ηλεκτρονική πλατφόρμα της «αξιολόγησης» και ενεργοποιούσε στην πράξη την αντισυνταγματική τροπολογία της, αποκλείοντας υπαλλήλους, που απεργούσαν νόμιμα, από τη συμμετοχή στις κρίσεις για Γενικούς Διευθυντές! Δόθηκε κρίσιμος χρόνος στην κυβέρνηση και στην Υπουργό, αντί αυτός ο χρόνος να αξιοποιηθεί για την πιο αποτελεσματική προετοιμασία του εργατικού κινήματος. Η δε ουσία του συνόλου του Ν. 4369/2016 αποσιωπήθηκε εντελώς, σαν να μην κρύβεται πίσω από αυτόν η επιλογή της κυβέρνησης και των «δανειστών»-θεσμών για την πλήρη διάλυση του Δημοσίου, προς όφελος των ιδιωτών επιχειρηματιών.
Η συνειδητή διευκόλυνση της κυβέρνησης, από τη μνημονιακή συνδικαλιστική πλειοψηφία, ήταν ορατή και στα τρία τελευταία Γενικά Συμβούλια της ΑΔΕΔΥ, όπου οι μνημονιακές παρατάξεις αρνήθηκαν τις προτάσεις όλης της Αριστεράς για μέτρα ενίσχυσης του αγώνα της απεργίας-αποχής, αφήνοντάς την στην τύχη της. 
Επιπλέον, ολόκληρες ομοσπονδίες, αλλά και πρωτοβάθμια σωματεία, με τις γνωστές πλειοψηφίες ΔΑΚΕ-πρώην ΠΑΣΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΣΥΝΑΝ, υπέσκαψαν στην πράξη τη διακηρυγμένη στα λόγια απεργία-αποχή, όπως στο Υπουργείο Εργασίας, το ΥΠΕΧΩΔΕ, τους διοικητικούς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), ΠΟΕ-ΟΤΑ, Ομοσπονδία διοικητικών υπαλλήλων του Υπουργείου Παιδείας (στη Χίο) κλπ.
Απάντηση
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί μια πολιτική πλήρως απονομιμοποιημένη στις συνειδήσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο (και όχι μόνο), γι’ αυτό είναι αναγκασμένη να καταφεύγει σε χειρίστου είδους πρακτικές, όπως είναι η αντισυνταγματική, απεργοσπαστική τροπολογία Γεροβασίλη, και να εξαρτάται από τη βοήθεια των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ και της πρώην ΠΑΣΚΕ (με την όποια... φήμη διαθέτουν στο εργατικό κίνημα). 
Η πολιτική αυτή όμως είμαι καταδικασμένη να αποτύχει στις τάξεις των εργαζομένων, αφού είναι η πολιτική των εργοδοτών και του κεφαλαίου. 
Η Αριστερά είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα στη βάση της εργατικής τάξης, αρκεί να κινηθεί με ενωτικό και ριζοσπαστικό τρόπο.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία