Αποσύρθηκε η διάταξη για την ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός

Με μια αιφνιδιαστική και πραξικοπηματική διάταξη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στον Εφαρμοστικό Νόμο για την Υγεία, η κυβέρνηση επιχείρησε την εφαρμογή της πρώτης ιδιωτικοποίησης δημόσιου νοσοκομείου του ΕΣΥ.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Με το άρθρο 33 του σχεδίου νόμου προβλεπόταν η συνένωση του δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου «Κοργιαλένειο Μπενάκειο-Ερυθρός Σταυρός» με το ιδιωτικού δικαίου ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν» κάτω από ενιαία διοίκηση η οποία θα οριζόταν αποκλειστικά από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ).

Με τη σκανδαλώδη αυτή διάταξη θα άνοιγε ο δρόμος του διοικητικού και επιχειρησιακού ελέγχου των δημόσιων νοσοκομείων του ΕΣΥ από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Μέσω αυτής της συνένωσης, από τη μια πλευρά, το Δημόσιο θα αναλάμβανε την ενίσχυση και τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών νοσοκομείων (εν προκειμένω, το τεράστιο χρέος εκατοντάδων εκατομμυρίων του «Ερρίκος Ντυνάν») και, από την άλλη πλευρά, θα υπήρχε απώλεια δημόσιων περιουσιακών στοιχείων και δημόσιων επενδύσεων.

Το σχέδιο-σκάνδαλο εκπονήθηκε σε συνεργασία όχι μόνο με τον Ανδρέα Μαρτίνη, πρόεδρο του «Ντυνάν» και του ΕΕΣ, και τους παράγοντες των δύο ιδρυμάτων, αλλά και με τα γνωστά πρόσωπα του ιατρικού και διοικητικού κατεστημένου του «Ερυθρού», που ετοιμάζονται για την επόμενη επαγγελματική τους σταδιοδρομία στο νέο ιδιωτικό νοσοκομείο και στο νέο διοικητικό συμβούλιο.

Αντίσταση

Η προσπάθεια των εργαζομένων του «Ερυθρού» από τη μια να υπερασπίσουν το δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου και από την άλλη για να μην ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ ήταν επιτυχής. Ήταν επιτυχής με την άμεση κινητοποίηση πολλών απλών εργαζομένων και τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα που όργωσε το νοσοκομείο για να ενημερώσει και να συγκεντρώσει υπογραφές και να δώσει πλατιά δημοσιότητα στο θέμα με δελτίο τύπου. Ανακοινώσεις συμπαράστασης έβγαλαν και οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στην υγεία και των νοσοκομειακών γιατρών, ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ αντίστοιχα, απειλώντας με άμεσες απεργιακές κινητοποιήσεις αν δεν αποσυρόταν η επίμαχη διάταξη. Σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του θέματος έπαιξαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης και Μ. Κριτσωτάκης.

Η δράση της επιτροπής αγώνα υποχρέωσε την εργοδοτική πλειοψηφία του δ.σ. του σωματείου να καλέσει σε έκτακτη συνέλευση και να τοποθετηθεί ενάντια στο νόμο. Η επιτυχία των κινητοποιήσεων δείχνει ότι είναι δυνατόν μέσα στην ισοπέδωση του Μνημονίου να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε το σκοπό μας, ειδικά για το ΕΣΥ, το οποίο έχει γίνει ανάγκη «ζωής και θανάτου» για όλο τον ελληνικό λαό. Το επόμενο βήμα είναι η εκδήλωση της επιτροπής αγώνα την Παρασκευή 9 Μάρτη στη 1 μ.μ. στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, με παρεμβάσεις από τον Π. Λαφαζάνη, τον Πάνο Παπανικολάου από την ΕΙΝΑΠ κ.ά.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία