Φύλλο Νο 263 (7 Μάρτη 2012)

Χρέος: και γιατί δεν το διαγράφουμε όλο;

Η αμηχανία της μεγάλης πλειοψηφίας της αριστεράς απέναντι στο κούρεμα του κρατικού χρέους είναι εντελώς παράλογη. Μας λένε οι από πάνω ότι «διαγράψαμε 100 δις από το χρέος, τη μεγαλύτερη διαγραφή στην ιστορία». Και η αριστερά απαντάει με ήξεις αφήξεις και ναι μεν αλλά. Όμως η διαγραφή των 100 δις είναι γεγονός, δεν είναι;

Επιτυχημένη η γιορτή της εφημερίδας μας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η γιορτή της εφημερίδας «Εργατική Αριστερά» το Σάββατο 3 Μάρτη, στο ΚΥΒΕ Περιστερίου.

Το ΚΚΕ, το Κόμμα και το μέτωπο

«Το συμφέρον του Κόμματος είναι πάνω απ’ όλα. Πάνω από πρόσωπα, φιλίες, συγγένειες…». Δημ. Γόντικας, «Ριζοσπάστης» 29/2/2012.Ο γκουρού της κομματικότητας Δημ. Γόντικας χτύπησε ξανά με ολοσέλιδο «σεντόνι» στο «Ριζοσπάστη», με τίτλο: «Το ηθικό κύρος των κομμουνιστών».

Το «κίνημα της πατάτας»: Αρκεί για να ρίξουμε τις τιμές;

Το πρόσφατο «κίνημα της πατάτας» είναι η φυσιολογική ανάγκη των φτωχών ανθρώπων να αντιπαρέλθουν το παράλογο του υπάρχοντος συστήματος: οι μισθοί και οι συντάξεις να συρρικνώνονται, η ανεργία να πληθαίνει, να καταργούνται οι ασφαλιστικές εισφορές και να ελαχιστοποιείται η φορολογία των επιχειρηματιών, αλλά οι τιμές των προϊόντων να αυξάνονται.

Σε «βήμα σημειωτόν» τα συνδικάτα - Τι αγώνες χρειαζόμαστε σήμερα;

Οι εφαρμοστικοί νόμοι της νέας δανειακής συνθήκης ψηφίστηκαν τις δύο τελευταίες βδομάδες του Φλεβάρη, ολοκληρώνοντας την επίθεση σε κάθε εργασιακό δικαίωμα που οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου και η τρόικα έχουν εξαπολύσει τα τελευταία δύο χρόνια.

Εκλογές στον ΟΑΕΕ

Στις 21 Μάρτη έχουμε εκλογές στο σωματείο εργαζομένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Μέσα σε συνθήκες Μνημονίου, με εφεδρείες-απολύσεις, περικοπές με το νέο μισθολόγιο και διάλυση των Ασφαλιστικών Ταμείων και του Δημόσιου Τομέα, καλούμαστε οι εργαζόμενοι να δώσουμε απαντήσεις στην κρίση.

Στα σύντομα...

Και αν δεν «κάτσει» το PSI; Υπάρχει και plan B, διαβεβαιώνουν οι γαλαζοπράσινοι κυβερνητικοί: η χρεοκοπία, εντός του ευρώ. Μόνο που το Μνημόνιο 2 έγινε, λέει, για να αποφευχθεί αυτή ακριβώς η προοπτική. Όταν αποδεικνύεται ότι και μας δουλεύουν χοντρά και στρώνουν το έδαφος για λογαριασμό της κυρίαρχης τάξης στο όνομα, τάχα, της εξυπηρέτησης του χρέους… 

48ωρη απεργία στη ΕθνοData

Με μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία τις δύο πρώτες μέρες του Μάρτη οι εργαζόμενοι στην ΕθνοDατα δώσαμε μια πρώτη πετυχημένη απάντηση στην προσπάθεια της εταιρείας να μας περικόψει τους μισθούς. Η Γιώτα Λαζαροπούλου είναι πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στην ΕθνοDατα

Ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής ενάντια στο κίνημα: Δεν θα μας τρομοκρατήσουν!

Η αυταρχική στροφή του κράτους τα τελευταία χρόνια είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Όσο οι εργατικές και κοινωνικές αντιστάσεις απέναντι στη λαίλαπα των μνημονίων φουντώνουν, όσο η άρχουσα τάξη δεν μπορεί να επιβάλει τη στρατηγική της και τα κόμματά της καταρρέουν, τόσο περισσότερο το σύστημα πανικοβάλλεται, με αποτέλεσμα να καταφεύγει στην ωμή καταστολή και στην καλλιέργεια του φόβου, για να πετύχει τους σκοπούς του.

Μερκοζί, Παπαδήμος, Σαμαράς, Βενιζέλος οργανώνουν χρεοκοπία του λαού

Μόνο με ληστεία στην άγρια Δύση θα μπορούσε να παρομοιαστεί η νέα δανειακή συμφωνία και το παράλληλο «κούρεμα», τάχα, του χρέους. Τα ασφαλιστικά Ταμεία αποδεικνύονται ως οι μοναδικοί χαμένοι του PSI, ενώ νέα αντεργατικά-αντικοινωνικά μέτρα προαναγγέλλονται για τον Ιούνη, πριν καν στεγνώσει το μελάνι στην υπογραφή του Μνημονίου 2.Τα μέτρα αυτά πρέπει και μπορούν να ανατραπούν.

Δικαίωση ενοικιαζόμενων

Σημαντική δικαίωση για τους εργαζόμενους στη SKYCOM ΕΠΕ που εργάζονται ως ενοικιαζόμενοι στα ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές.

Άλτερ

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στον τηλεοπτικό σταθμό Άλτερ. Με επιστολή τους θέτουν καυτά ερωτήματα για τις διεργασίες που συντελούνται για τον τηλεοπτικό σταθμό.

Η νέα εποχή στο ΠΑΣΟΚ

Όλα δείχνουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι ο νέος αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ. Ο αδηφάγος υπουργός Οικονομικών του ΓΑΠ και του Παπαδήμου, ο φανατικότερος υποστηρικτής του «μονόδρομου» προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, μετά την παταγώδη αποτυχία του στην παλαιότερη εσωκομματική σύγκρουση με τον ΓΑΠ, φαίνεται να αναλαμβάνει πλέον τη θέση του μηχανοδηγού στο τρένο του ΠΑΣΟΚ.

Συντονισμός Πρωτοβάθμιων

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων πραγματοποίησε σύσκεψη, την Κυριακή 4 Μάρτη. Έγινε πλούσια συζήτηση για τις επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι με τη νέα δανειακή συνθήκη στις κλαδικές συμβάσεις και το ρόλο της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Νίκη του κινήματος ενάντια στα χαράτσια: Παράνομη η διακοπή του ρεύματος

Την Παρασκευή 2 Μάρτη, αργά το βράδυ, το ΣτΕ εξέδωσε την... πολυαναμενόμενη απόφαση, κρίνοντας σχεδόν ομόφωνα παράνομη και αντισυνταγματική τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση μη πληρωμής του χαρατσιού.

Συντονισμός Δημοσίου

Πετυχημένη συζήτηση με θέμα «Επιπτώσεις του νέου μνημονίου στη δουλειά και τη ζωή μας. Οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας συλλογικά. Συντονίζουμε τους αγώνες μας», πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία για το Συντονισμό στο Δημόσιο.

Η μεγάλη απεργία των δικηγόρων

Τρεις εβδομάδες αποχή (και συνεχίζεται…), η μαζικότερη γενική συνέλευση της τελευταίας εικοσαετίας με συμμετοχή πάνω από 1.500 δικηγόρους, αγωνιστικές αποφάσεις, κατάληψη του κτιρίου του δικηγορικού συλλόγου, μικροφωνική, ανοιχτή και μαζική απεργιακή επιτροπή, αυθόρμητες πορείες, αποκλεισμός των δικαστηρίων.

Συγκέντρωση στο Περιστέρι

«Όχι σε χαράτσια, ανεργία, φτώχεια, καταστολή». Με αυτό το σύνθημα 5 συνελεύσεις κατοίκων και επιτροπές γειτονιάς του Περιστερίου καλούν σε συγκέντρωση, το Σάββατο 10 Μάρτη, στην πλατεία Δημαρχείου.  

Χωράει η Δημ.Αρ. στην Αριστερά;

Ο Φ. Κουβέλης περιγράφει το κόμμα του, τη Δημ.Αρ., ως την «αριστερά  της ευθύνης», που επιμένει στην «ευρωπαϊκή πολιτική» (χωρίς να μας λέει με τι κόστος), που επιλέγει τις «μεταρρυθμίσεις», απορρίπτοντας τις «ουτοπίες» των επαναστάσεων, που «δεν αδιαφορεί για το ζήτημα της κυβέρνησης» (χωρίς να μας λέει μαζί με ποιους και πώς θα κυβερνήσει…).

Θύελλα αντίστασης στα νοσοκομεία

Σε ένα νέο γύρο επίθεσης στο ΕΣΥ προχωρά η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Στον εφαρμοστικό νόμο προβλέπεται η συγχώνευση-κλείσιμο 50 (από τα 130) «μικρών και μεσαίων» νοσοκομείων και στο αρχικό κείμενο η πρώτη ιδιωτικοποίηση μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου, του Ερυθρού.

Γενόσημα φάρμακα: Κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης, υποβάθμιση της ποιότητας

Μια από τις «παράπλευρες απώλειες» του νέου μνημονίου είναι και η φαρμακευτική περίθαλψη. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, δεν συρρικνώνεται μόνο δραματικά η δαπάνη για τη φαρμακευτική περίθαλψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία χιλιάδων ασφαλισμένων, αλλά τίθεται σε σοβαρή αμφισβήτηση για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια και η ποιότητά της.

«Βοήθεια στο Σπίτι»: Παραδίδεται στους μεγαλοκαρχαρίες

Μαζί με τον εφαρμοστικό νόμο των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, που κατεδαφίζει ότι δείγμα δημόσιας υγείας και κράτους πρόνοιας είχε απομείνει, ψηφίστηκε τροπολογία που ουσιαστικά δωρίζει το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» στα χέρια των μεγαλοιδιωτών. Η τροπολογία αυτή είναι κυριολεκτικά σκάνδαλο.

Αποσύρθηκε η διάταξη για την ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός

Με μια αιφνιδιαστική και πραξικοπηματική διάταξη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στον Εφαρμοστικό Νόμο για την Υγεία, η κυβέρνηση επιχείρησε την εφαρμογή της πρώτης ιδιωτικοποίησης δημόσιου νοσοκομείου του ΕΣΥ.

Η συμφωνία της Βάρκιζας: Συμπεράσματα για τότε, επιλογές για σήμερα (εκτεταμένο online)

Εξήντα επτά χρόνια συμπληρώθηκαν από την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας. Ήταν 12 Φλεβάρη του 1945, όταν η τότε ηγεσία του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, μετά από ένα μήνα διαπραγματεύσεων με την αστική κυβέρνηση και τους Εγγλέζους συμμάχους της, αποδέχτηκε τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ και μια σειρά άλλους ταπεινωτικούς όρους. Από τότε η λέξη «Βάρκιζα» χρησιμοποιείται για κάθε εξευτελιστική συνθηκολόγηση.

Ισλανδία: Τέσσερα χρόνια μετά την κατάρρευση

Στις αρχές Μάρτη οδηγήθηκε στο εδώλιο ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γκέιρ Χάαρντε, ο πρώτος ηγέτης διεθνώς που δικάζεται ως υπεύθυνος της σαρωτικής οικονομικής κρίσης του 2008 που προκάλεσε την κατάρρευση εν μία νυκτί του τραπεζικού συστήματος της σκανδιναβικής χώρας.  

Πυκνώνουν οι απειλές ενάντια στο Ιράν

Ο οικονομικός πόλεμος ανάμεσα στη Δύση και το Ιράν συνεχίζεται χωρίς να κάμπτεται η Τεχεράνη και οι απειλές  για προσφυγή στη "στρατιωτική λύση" πυκνώνουν. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ βρίσκονται σε πυρετό διαβουλεύσεων, με αποκορύφωμα τη συνάντηση Ομπάμα-Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον στις 5 Μάρτη. Δεν πρόκειται για το χιλιοπαιγμένο έργο της αντι-ιρανικής υστερίας, καθώς το διεθνές σκηνικό σήμερα είναι πολύ πιο ρευστό και επικίνδυνο. 

Αφγανιστάν: Ο πόλεμος έχει χαθεί

Το κάψιμο του Κορανιού από Αμερικάνους στρατιώτες στο Αφγανιστάν προκάλεσε μια εβδομάδα οργισμένων διαδηλώσεων.

Ινδία: Δεκάδες εκατομμύρια απεργοί

Για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία της το 1947, η Ινδία έζησε μια 24ωρη πανεθνική γενική απεργία.

Δεξιός κατήφορος του Μοράλες

Πενήντα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες  ξεκίνησαν 3 μήνες πριν μια μεγάλη πορεία 560 μιλίων προς την πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Παζ για να απαιτήσουν αύξηση του κοινωνικού επιδόματος (το 15% των Βολιβιανών αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα).

Σύγκρουση καθεστώτος-συνδικάτων

Μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι έγινε στην Τυνησία στις 24 Φλεβάρη, μετά από κάλεσμα της εργατικής συνομοσπονδίας UGTT.

Κατάληψη εργοστασίου στις ΗΠΑ

Το Δεκέμβρη του 2008, οι εργάτες του εργοστασίου «Republic Windows & Doors» στο Σικάγο, με την κατάληψη της μονάδας που κράτησε 6 μέρες και απέτρεψε το κλείσιμό της, είχαν γίνει σημείο αναφοράς για το εργατικό κίνημα.

Πάτρα

Με τη νέα χρονιά κλιμακώνονται οι πιέσεις του υπουργείου Παιδείας για εφαρμογή του νόμου πλαίσιο. Εμφανίζονται ερωτηματολόγια αξιολόγησης, τα συγγράμματα δεν δίνονται όλα, υπάρχει κόψιμο μαθημάτων λόγω απόλυσης καθηγητών με σύμβαση, οι εργαζόμενοι απειλούνται με την εφεδρεία, ενώ στη Φοιτητική Εστία της Πάτρας προβλέπονται περικοπές για σίτιση και στέγαση μέχρι και 60%. Η επιβολή όλων αυτών θα οριστικοποιηθεί, αν γίνουν οι εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης. 

Πάντειο

Νέα ανοιχτή συζήτηση για την Τρίτη 6 Μάρτη είχε προγραμματίσει η Πρωτοβουλία Αγώνα Παντείου, με θέμα «Στον καιρό της Κρίσης το πανεπιστήμιο σε κρίση;».

Η μάχη για τη ματαίωση των εκλογών για Συμβούλια Διοίκησης

Σε έναν ατελείωτο αγώνα δρόμου έχουν εξελιχθεί για το υπουργείο Παιδείας οι εκλογές για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης (Σ.Δ.) σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ισπανία: Η νεολαία στους δρόμους

Περίπου 500.000 Ισπανοί φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν σε περισσότερες από 40 πόλεις σε όλη την Ισπανία στις 29 Φεβρουαρίου, σε μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις.

Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού: Αντιρατσιστική κινητοποίηση

Το Σάββατο 24 Μάρτη, αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, συνδικάτα και τοπικές συλλογικότητες αντίστασης μας καλούν σε Συγκέντρωση-Συναυλία στην πλατεία Κοτζιά (Δημαρχείου) στις 3 μμ και σε πορεία που θα ακολουθήσει ως τη Βουλή. Την ώρα των πιο άγριων μνηνονιακών μέτρων βαρβαρότητας, με αφορμή την «Παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού», η κινητοποίηση θα έχει κεντρικό σύνθημα «Ντόπιοι και μετανάστες ενωμένοι».

Πόλεμος του Δήμου Αθήνας στα μαγαζιά των μεταναστών

Να εξοστρακίσει τα μαγαζιά των μεταναστών από το κέντρο της Αθήνας επιχειρεί ο δήμαρχος Γ. Καμίνης τους τελευταίους μήνες.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Το κράτος αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, στα οποία φοιτούν τα παιδιά των μεταναστών που μόλις φτάνουν στην Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι στη «διεθνή βιβλιογραφία» τα σχολεία αυτά θεωρούνται παρωχημένα. Αντιπροσωπεία δασκάλων πήγε στον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Κουμέντο και του εξήγησε ότι το οικονομικό κόστος της λειτουργίας τους είναι δυσανάλογα μικρό με το κοινωνικό που θα έχει η κατάργησή τους κι ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει διεθνείς συμβάσεις για την εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών και των προσφύγων. Εδώ δεν δίνουν βιβλία, για να περισσέψουν τα λεφτά και να σώσουν τις τράπεζες, τα διαπολιτισμικά σχολεία θα σκεφτούν;

8 Μάρτη: Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών

Η φετινή 8 Μάρτη βρίσκει τις γυναίκες (και όλο τον ελληνικό λαό) σε μια δίνη επιθέσεων από τις κυβερνήσεις του μνημονίου, που συμπληρώνουν δυο χρόνια.