Αποχαιρετώντας τον Γιάννη Μπανιά

Φωτογραφία

Ο σύντροφος Γιάννης Μπανιάς πέθανε στα 72 χρόνια του, σε μια ηλικία όπου βρισκόταν σε πλήρη δράση και είχε ακόμα πολλά να δώσει στην Αριστερά και στο κίνημα αντίστασης.

 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Εμείς της ΔΕΑ, προερχόμενοι από άλλες διαδρομές και άλλη παράδοση, προλάβαμε να συνεργαστούμε μαζί του στα τελευταία 15 πυκνά χρόνια της ζωής του. Στο αντιπολεμικό κίνημα αρχικά, στο κίνημα ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και στο Φόρουμ στη συνέχεια. Στον σ. Γιάννη χρωστάμε πολλά για τη δυνατότητα να κάνουμε τις επιλογές μας σχετικά με το «Χώρο Διαλόγου της Αριστεράς» και αργότερα για τη συμμετοχή μας στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολιτικές απόψεις, η επιμονή και ο χαρακτήρας του μας βοήθησαν πολύ στο να πάρουμε αποφάσεις που μέχρι τότε μας φάνταζαν αδιανόητες.

Από μακριά, τον γνωρίζαμε από πριν. Μαζί με πολλούς άλλους στο χώρο της άκρας Αριστεράς, τιμούσαμε τον πεισματάρη υποστηρικτή του «Κ», στις εποχές της κατάρρευσης των «μεγάλων αφηγήσεων», στις εποχές που λιγόστευαν οι πρόθυμοι να κρατήσουν τις κόκκινες σημαίες.

Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, ο σ. Γιάννης φρόντιζε να ανανεώνει και να επιβεβαιώνει αυτή την εκτίμηση: Θα θυμόμαστε πάντα τη σκληρή στάση του, όταν το επίδικο ήταν πράγματι πολιτικά σημαντικό, αλλά και την ανθρώπινη και ευέλικτη στάση του, όταν το επίδικο ήταν τακτικό ή δευτερεύον. Η πείρα, το κύρος του, οι δυνατότητές του θα λείψουν πολύ από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τον καθένα μας, σε μια περίοδο κρίσιμων αναμετρήσεων.
Στους συγγενείς, στους φίλους του, στους σ. της ΑΚΟΑ εκφράζουμε, μαζί με όλο τον κόσμο της Αριστεράς, τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία