Αποχώρηση της ν. ΣΥΡΙΖΑ από την ΑΡΕΝ

Φωτογραφία

Με κεντρική πανελλαδική διαδικασία ξεκίνησε τη φοιτητική χρονιά η Αριστερή Ενότητα, για να συζητήσει τη νέα πολιτική κατάσταση και να σχεδιάσει τη δράση της στη νέα πραγματικότητα.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Νικόλας Κολυτάς

Την πρώτη μέρα του Σαββάτου υπήρχαν τοποθετήσεις από τα φοιτητικά σχήματα με έντονο στοιχείο την εναντίωση στην ψήφιση του νέου μνημονίου. Βλέποντας τέτοιο κλίμα να κυριαρχεί στην πλειοψηφία των τοποθετήσεων, το βράδυ του Σαββάτου αποχώρησε η ν. ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενο των αποχωρησάντων υπέγραφαν 92 μέλη της Αριστερής Ενότητας σε όλη την Ελλάδα. Αριθμός που δεν θεωρείται μεγάλος για τα δεδομένα της ΑΡΕΝ και μάλιστα η επιρροή του στη φοιτητική Αριστερά εκτιμάται ακόμα μικρότερη. 
Αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς η πολιτική στάση της ΑΡΕΝ όλα τα χρόνια της μνημονιακής επίθεσης βρισκόταν αταλάντευτα ενάντια στις επιθέσεις του νεοφιλελευθερισμού. Η προσπάθειά μας για τη μαζικοποίηση των συλλογικών διαδικασιών, η συμμετοχή μας στις καταλήψεις και τις απεργίες, το χτίσιμο πραγματικών αντιστάσεων, η επιμονή μας για τη σύνδεση του φοιτητικού κινήματος με το εργατικό και τη σύνδεσή τους με την κεντρική κατάσταση, είναι μια πορεία που δεν μπορούσε να υποκύψει εύκολα σε κυβερνητική διαχείριση. Όταν μάλιστα η προοπτική για τη νεολαία είναι αβέβαιη και η ανεργία είναι η πιο πιθανή κατάληξη. 
Πολιτική απόφαση
Τη δεύτερη μέρα διαμορφώθηκε το κείμενο της πολιτικής απόφασης. Με κεντρικό σημείο την ανάγνωση πως το 3ο μνημόνιο εδραιώνει τη λιτότητα και εμβαθύνει με τους εφαρμοστικούς του νόμους τη φοροεπιδρομή στα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας. Έχοντας ως μοχλό πίεσης το χρέος, συνεχίζεται η επίθεση στους «από κάτω» για να μπορέσει να ξεπεράσει το κεφάλαιο την οικονομική του κρίση. Μετά τη «ρεαλιστική» στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη «λογική» και την εφαρμογή του δόγματος There Is No Alternative, έχουμε το δικό μας χρέος να μην αφήσουμε αναπάντητη αυτή την επίθεση. Η 7μηνη διαπραγμάτευση μας δίδαξε πως εναλλακτική πολιτική με σκοπό να σπάσουμε τη λιτότητα δεν μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς τη ρήξη με τις επιταγές της ΕΕ. Η ΑΡΕΝ εκεί χρεώνει τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να μην έρθει σε σύγκρουση με τα εξωτερικά και εσωτερικά κυρίαρχα συμφέροντα. Η νέα κυβέρνηση με την υπογραφή της βρίσκεται πια στην απέναντι όχθη της ταξικής πάλης. 
Η νέα πραγματικότητα μας βάζει την αναγκαιότητα να αντισταθούμε
Το κοινωνικό ρήγμα που δημιουργούν τα μνημόνια δεν γεφυρώθηκε με την κοινοβουλευτική μνημονιακή πλειοψηφία, εκεί βρίσκονται οι αντικειμενικές μας δυνατότητες να ανασυγκροτήσουμε το δικό μας στρατόπεδο και να ορθώσουμε τις αντιστάσεις μας για να μπλοκάρουμε την εφαρμογή των νέων νόμων. 
Το δικό μας στρατόπεδο στους φοιτητικούς χώρους θα ανασυγκροτηθεί με μετωπικές διαδικασίες και αντιστάσεις. Με κοινές πολιτικές αιχμές μπορούμε να ανασυντάξουμε τη φοιτητική Αριστερά, στόχος που ενισχύεται μετά την αποχώρηση της ν. ΣΥΡΙΖΑ και των αντιλήψεών τους.
Η Αριστερή Ενότητα βγαίνει δυναμωμένη από αυτό το διήμερο, δυναμωμένη με πολιτικά εργαλεία για την ουσιαστική παρέμβαση στο πανεπιστήμιο και στην κοινωνία. Με τα ίδια όπλα που χρησιμοποιούσαμε μέχρι τώρα, τις συνελεύσεις μας, τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις θα πρωτοστατήσουμε στη μάχη για την υπεράσπιση των αναγκών μας. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία