Από τις αντιφασιστικές συζητήσεις της 6ης Αντιρατσιστικής Γιορτής: Η εμπειρία της Δρέσδης

Φωτογραφία

Ο Γερμανός σύντροφος Αζαντ Ταρχάν, στέλεχος του Die Linke στο κρατίδιο Ρηνανίας-Βεστφαλίας και μέλος του κινήματος «Dresden Nazi Frei» (Δρέσδη ελεύθερη από ναζί), συμμετείχε στην 6η Αντιρατσιστική Γιορτή σαν εισηγητής σε δύο συζητήσεις: του Σαββάτου με θέμα «Αντιφασιστικό Κίνημα στην Ευρώπη: Εμπειρίες και προοπτικές» και της Κυριακής «Ποιοι και πώς να σταματήσουμε τους νεοναζί».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θάλεια Δεμέστιχα

Κεντρικό σημείο αναφοράς του Αζάντ ήταν η «εμπειρία της Δρέσδης».  Στη Δρέσδη έγινε, το Φεβρουάριο του 2009, μια από τις μεγαλύτερες φασιστικές διαδηλώσεις στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με 10.000 διαδηλωτές.  
Η μεγάλη φασιστική επιτυχία προκάλεσε σοκ σε όλους τους αντιφασίστες και την Αριστερά της Δρέσδης. Αυτή ήταν και η αιτία για να οργανωθεί ένα συνέδριο αντιφασιστικής κινητοποίησης, το οποίο αποφάσισε να επικεντρωθεί σε αυτό που αποτελεί τον κοινό στόχο όλων: να αναχαιτιστούν οι φασίστες.

Η βάση της συμφωνίας ήταν τέσσερα σημεία. Το πρώτο ήταν ότι θα σταματούσαν τους φασίστες μπλοκάροντας το δρόμο τους με αντισυγκέντρωση. Το δεύτερο ότι θα προσπαθούσαν να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας, αν υπήρχε ανάγκη. Το τρίτο σημείο ότι δρούσαν δημόσια, ανοιχτά και με «άδεια χέρια». Και το τέταρτο ότι θα ήταν αλληλέγγυοι με οποιονδήποτε πολεμούσε τους φασίστες ακόμα και με άλλα μέσα.

Φυσικά το κράτος (αστυνομία, δικαστική εξουσία και πολιτικές αρχές της Δρέσδης)  προσπάθησαν να σταματήσουν την αντιφασιστική καμπάνια όπως μπορούσαν. Χαρακτήρισαν την κινητοποίηση παράνομη, κατεβάζοντας τις αντιφασιστικές αφίσες από τους δρόμους και φτάνοντας μέχρι συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς για τρομοκρατία.  

Παρ’ όλα αυτά το κίνημα των αντιφασιστών της Δρέσδης κατάφερε με μια καμπάνια διαρκείας να εξαπλώσει το μήνυμά του. Η ανταμοιβή ήταν  αντίστοιχη της μεγάλης του προσπάθειας.

Στις 13 Φεβρουαρίου φέτος, στη Δρέσδη, αναμετρήθηκαν τα δύο μπλοκ σε μαζικότητα και σε παλμό. Η φασιστική συγκέντρωση έφτασε τους 3.000, σημειώνοντας μια σοβαρή πτώση από τις προηγούμενες φορές  και με σπασμένο ηθικό. Αντίθετα, πάνω από 20.000 αντιφασίστες κυριάρχησαν στο κέντρο της πόλης.

Για τον σύντροφο Αζάντ το συμπέρασμα από την «εμπειρία της  Δρέσδης» είναι ένα. Η μετωπική και κινηματική δράση της Αριστεράς μπορεί να σταματήσει τους φασίστες. Σ’ αυτό το συμπέρασμα θέλουμε να επιμείνουμε κι εμείς.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία