Φύλλο Νο 275 (3 Οκτώβρη 2012)

Ο Τόμσεν εξέφρασε δημόσια την απορία του για το πώς είναι δυνατό, σε μια χώρα όπου έχουν καταρρακωθεί οι μισθοί και οι συντάξεις, να παραμένουν οι τιμές κρίσιμων αγαθών στα ύψη. Επειδή η κυβέρνηση έκανε ότι δεν κατάλαβε, η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» κατήγγειλε ονομαστικά τις οικογένειες Λάτση και Βαρδινογιάννη για «τεχνικές» που κρατούν πανάκριβα τα καύσιμα, ενώ έχουν, παγκόσμια, υποχωρήσει οι τιμές πετρελαίου. Όταν η τρόικα εξωτερικού «βγαίνει από τα αριστερά» στην τρόικα εσωτερικού, είναι φανερό ότι το παιχνίδι χοντραίνει…

Με ένα πρόγραμμα δράσης που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό στο να πιεστούν οι ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ να προκηρύξουν πολυήμερη γενική απεργία, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στους δήμους.

Η απάντηση της ανατροπής είναι ρεαλιστική. Η 26 Σεπτέμβρη, αν και αποτελούσε την πρώτη μόνο δόση των λαϊκών αντιδράσεων, παρουσιάζει τις κοινωνικές δυνάμεις που μπορούν να αναλάβουν αυτό το έργο.

Η υπεράσπιση και η διεύρυνση ενός πραγματικά δημόσιου, ισότιμου, καθολικού και σύγχρονου ΕΣΥ είναι άρρηκτα δεμένα με τη δημοκρατία και τη διαφάνεια που εξασφαλίζεται από την πλειοψηφική συμμετοχή των εκλεγμένων και αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων και των κοινωνικών φορέων σε όλα τα όργανα διοίκησης του συστήματος υγείας.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Ταχυδρομικές, Ταχυμεταφορικές Επιχειρήσεις Αττικής (ΣΕΤΤΕΑ) πραγματοποίησε 4ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημιοσιοποίησε την πρώτη μέρα του Οκτώβρη η Eurostat, η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Ιούνιο του 2012 από 17,2% σε 24,4% και στην Ισπανία από 22% σε 25,1%.

Την Τετάρτη 3 Οκτώβρη πραγματοποιούν 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές γεωργικές οργανώσεις, με απόφαση της ευρείας σύσκεψης που οργάνωσε η ΟΣΕΓΟ (Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας) για το πρόβλημα της μη υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας με τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, των εφορειών και των τελωνείων, στη 48ωρη απεργία που πραγματοποίησαν οι ομοσπονδίες τους ενάντια στα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση και εμπεριέχουν νέο πετσόκομμα στους μισθούς τους και συγχωνεύσεις εφοριών.

Τη Δευτέρα 1/10 έκλεισε ένας μήνας κινητοποιήσεων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με κοινή κινητοποίηση ΠΟΕΔΗΝ (εργαζόμενοι στα νοσοκομεία) και ΟΕΝΓΕ (νοσοκομειακοί γιατροί), οι οποίες συγκάλεσαν συγκέντρωση στο Γεννηματάς με παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή, κλείσιμο του γειτονικού κόμβου της Ευαγγελίστριας και πορεία προς το επίσης γειτονικό ΑΧΕΠΑ, όπου έγινε μαζική κοινή συνέλευση και δόθηκαν συνεντεύξεις από τις ηγεσίες των ομοσπονδιών.

Απαραίτητες συντεταγμένες αυτού του προγράμματος είναι η ακύρωση των μνημονίων, η στάση πληρωμής στους ντόπιους και διεθνείς τοκογλύφους, η κάλυψη των μισθών-συντάξεων-δημόσιων νοσοκομείων και σχολείων, η εθνικοποίηση των τραπεζών, η φορολόγηση του κεφαλαίου, η σύγκρουση με τις ευρωηγεσίες…

Δεν υπάρχει «ρεαλιστικό» κυβερνητικό πρόγραμμα διαχείρισης της κρίσης που θα συνδυάζει την εξυπηρέτηση των εργατικών και λαϊκών αναγκών με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ντόπιας κυρίαρχης τάξης και των δανειστών.

Ασφαλώς η υπόθεση της Ενότητας της Αριστεράς δεν εξαντλείται στη συμβολή του δημόσιου διάλογου. Απαιτούνται ειλικρινή βήματα που θα χτίζουν τις προσπάθειες της κοινής δράσης και συνεργασίας όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η τύχη της ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι δεμένη με αυτήν του κινήματος αντίστασης και σε αυτό πρέπει να προσηλωθεί. Η στροφή προς τα αριστερά παραμένει μετέωρη και δεν πρόκειται να γίνει αυτόματα και ομαλά. Δεν είναι μόνο οι δυνατότητες μεγάλες, είναι και οι απαιτήσεις. Έτσι, ζητήματα προσανατολισμού που πάντοτε αντιμετώπιζαν οι ενωτικοί σχηματισμοί της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ευρώπη οξύνονται πολύ περισσότερο.

Όταν στο προηγούμενο φύλλο της «Εργατικής Αριστεράς» εκτιμούσαμε πως η Ευρώπη ετοιμάζεται να ζήσει ένα «θερμό φθινόπωρο», ούτε εμείς περιμέναμε την ταχύτητα, την έκταση και την ένταση των όσων ακολούθησαν στο σύντομο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα.

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ο προϋπολογισμός για το 2013 (μειωμένος κατά 25% σε σχέση με το 2012) και το πρόγραμμα των εκτελεστέων έργων, με την κρατική ενίσχυση να είναι στον αέρα, εφόσον ακόμα δεν είναι γνωστό το συνολικό ποσό των σχετικών κονδυλίων.

Μετά τις μαζικές εργατικές κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ και στη γενική απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου, στο χορό των αγώνων ξαναμπήκαν και οι επιτροπές-συνελεύσεις κατοίκων ενάντια στα χαράτσια και τα αλλεπάλληλα φορομπηχτικά μέτρα κυβέρνησης και τρόικας.

Είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος κομμάτι της δημοκρατικής παράδοσης στη χώρα; Ποια ήταν η σχέση του με την Αριστερά; Είχε καμιά σχέση ο Ελ. Βενιζέλος με το προοδευτικό και εργατικό κίνημα ή με τις δημοκρατικές ιδέες;

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Κίνας - Ιαπωνίας με αφορμή τις βραχονησίδες Ντιαογιού (ή Σενκάκου). Το «ενεργό ενδιαφέρον» των ΗΠΑ δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα στην ευρύτερη περιοχή.

Στην Τυνησία είναι σε εξέλιξη συζητήσεις ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις αντίστασης, για τη δημιουργία ενός διακριτού πολιτικού πόλου που θα στηρίζει την ολοκλήρωση των στόχων της επανάστασης.

Η ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου στον ΟΗΕ ερμηνεύτηκε ως «βήμα πίσω» από στις απειλές του ενάντια στο Ιράν. Αν και ζητά επίμονα από τις ΗΠΑ συγκεκριμένη ημερομηνία «κόκκινη γραμμή», ο ίδιος απέφυγε να την ορίσει.

Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από το φεστιβάλ νέων ΣΥΡΙΖΑ, που θα γίνει στο πάρκο Γουδή στις 5-6-7 Οκτώβρη. Οι ετοιμασίες ξεκίνησαν με πολλές δεκάδες κόσμου να εργάζεται πυρετωδώς στο χώρο του φεστιβάλ, αλλά και έξω από αυτόν στα σχολεία και τις πλατείες, με στόχο να στηθεί το φεστιβάλ και να μεταφερθεί το μήνυμα του ότι χρέος της γενιάς μας είναι η ανατροπή.

Η απεργία των συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού έδωσε αγωνιστικό στίγμα στο ξεκίνημα της ακαδημαϊκής χρονιάς, συμβάλλοντας, τόσο μέσα στις σχολές όσο και έξω από αυτές, στο κλίμα αγωνιστικής ανάτασης και αμφισβήτησης της συγκυβέρνησης.

Ενώ τα ΑμεΑ προσπαθούν να επιβιώσουν με ένα σύστημα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας που συνεχώς υποβαθμίζεται, έχουν και τους φασίστες της Χρυσής Αυγής να υποστηρίζουν ότι η λύση για τα προβλήματά τους είναι η στείρωση και γιατί όχι η ευθανασία!

Επίθεση δέχτηκε η Ιωάννα Κούρτοβικ από φασίστες μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα και στην είσοδό του επί της οδού Μιχαήλ Βόδα. Οι φασίστες μπαινόβγαιναν ελεύθερα στο τμήμα και τρομοκρατούσαν μαζί με αστυνομικούς τα θύματα φασιστικής επίθεσης στην Πλατεία Αμερικής, προκειμένου να αποσύρουν τις μηνύσεις τους. Η ίδια, που βρισκόταν εκεί για να υπερασπιστεί τους μετανάστες, δήλωσε αργότερα στο ραδιοσταθμό «στο Κόκκινο»: «Αυτά τα νομικά δεν τα ξέρω, δεν τα διδάχθηκα στο Πανεπιστήμιο. Τα ξέρει το αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα».