Από τις διαδηλώσεις στις 18 Δεκέμβρη...

Φωτογραφία

Τη Δευτέρα 18/12, Παγκόσμια Μέρα του Μετανάστη, που φέτος είχε οριστεί ως μέρα διεθνούς δράσης κατά των σκλαβοπάζαρων στη Λιβύη, ενώσαμε στην Ελλάδα τη φωνή μας με τις διεθνείς μεταναστευτικές, προσφυγικές, αντιρατσιστικές και τις οργανώσεις Δικαιωμάτων.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Μάριος Αυγουστάτος

Στην πανελλαδική συνάντηση της Δικτύωσης Αλληλέγγυων Ομάδων στους Πρόσφυγες, είχε αποφασιστεί η πανελλαδική ανά πόλη κινητοποίηση «ενάντια στο σκλαβοπάζαρο της Ε.Ε. στη Λιβύη», αλλά και -όσον αφορά την Ελλάδα- «για να ανοίξουν τα νησιά στο Αιγαίο».
Η κινητοποίηση στην Αθήνα υποστηρίχθηκε από μια σειρά δομές, δίκτυα, οργανώσεις: 
Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, Antinazi zone - YRE, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑΕ, Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, Συντονισμός για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό Σωματείων Φοιτητικών Συλλόγων Συλλογικοτήτων, Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza. 
Ξεκίνησε με συγκέντρωση στο Σύνταγμα και ενημερωτική προβολή για τα σκλαβοπάζαρα στη Λιβύη.  Ακολούθησε πορεία στα γραφεία της Ε.Ε., στην οποία ακούστηκαν συνθήματα κατά της Ευρώπης-«φρούριο», της ελληνικής κυβέρνησης και της ρατσιστικής πολιτικής τους. Επίσης πετάχτηκε συμβολικά κόκκινη μπογιά στα γραφεία της Ε.Ε. Αυτής της Ε.Ε. που κηρύττει προσχηματικά τον πόλεμο στους λαθρέμπορους ενώ στην πραγματικότητα εκπονεί σχέδια επέκτασης του μοντέλου που εγκαινίασε η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, με στόχο τις μαζικές επιστροφές των προσφύγων που φτάνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος στην κόλαση των προσφυγικών φυλακών της Λιβύης, προωθώντας έτσι τις χειρότερες μορφές εκμετάλλευσης και «εμπορίου» ανθρώπων. 
Με αυτήν την κινητοποίηση, αλλά και με τη συνέχεια του αγώνα μας, απαιτούμε:
- Να σταματήσει η συνεργασία Ε.Ε.-Λιβύης για την αποτροπή της μετανάστευσης. Να σταματήσει η χρηματοδότηση των σκλαβοπάζαρων στη Λιβύη. 
- Να ακυρωθεί η ρατσιστική συμφωνία Ε.Ε. - Ελλάδας - Τουρκίας. Να κλείσουν τα στρατόπεδα στα νησιά, να μεταστεγαστούν οι πρόσφυγες των καταυλισμών της ενδοχώρας σε ενοικιαζόμενα σπίτια.
- Άσυλο με πλήρη δικαιώματα των προσφύγων σε όποια χώρα της Ε.Ε. επιθυμούν. Να καταργηθεί η Συμφωνία του Δουβλίνου. 
- Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας, καμία διευκόλυνση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γεννούν την προσφυγιά.
Με όλους τους ενδιάμεσους «σταθμούς» και τους επιμέρους αγώνες που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα από την ίδια την πραγματικότητα, ετοιμαζόμαστε από τώρα να αναδείξουμε όλα αυτά τα ζητήματα κεντρικά, σε ένα μεγάλο κινηματικό ραντεβού, στο πλαίσιο της 21 Μάρτη, Παγκόσμιας Μέρας Κατά του Ρατσισμού.

...στην προετοιμασία για τη μεγάλη κινητοποίηση στις 17 Μάρτη

Με κάλεσμα της ΚΑΡ, του Δικτύου και του ΣΥΠΡΟΜΕ, έγινε στα μέσα Δεκέμβρη στην Αθήνα μια πρώτη συνάντηση, στην οποία ήταν καλεσμένη και συμμετείχε η ΚΕΕΡΦΑ, προκειμένου να διοργανωθεί από κοινού η φετινή κινητοποίηση της 17 Μάρτη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, 2 χρόνια από την έναρξη της ρατσιστικής συμφωνίας Ε.Ε.-Ελλάδας-Τουρκίας. Η κινητοποίηση είναι διεθνής και θα επιδιωχθεί να αγκαλιάσει πολλές πόλεις της Ελλάδας. 
Οι 4 αντιρατσιστικές οργανώσεις κατέληξαν σε κοινό δημόσιο κάλεσμα σε σύσκεψη φορέων στις 11 Γενάρη, όπου θα επιδιωχθεί η συμμετοχή με τον πιο πλατύ τρόπο συνδικάτων, οργανώσεων μεταναστών και προσφύγων, τοπικών συλλογικοτήτων κ.λπ. και θα αποφασιστεί το πλαίσιο και η έναρξη της καμπάνιας. Πρόκειται για μια καλή αρχή, που ελπίζουμε να έχει ανάλογη συνέχεια. 
Από την πλειονότητα των οργανώσεων που συμμετείχαν στη σύσκεψη (μεταξύ των οποίων και η ΚΑΡ) τέθηκε το ζήτημα του πλαισίου της κινητοποίησης, που θα πρέπει να είναι αιχμηρό όσον αφορά τις ευθύνες της Ε.Ε. και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την εφαρμογή των ρατσιστικών μέτρων της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των πνιγμών στην ανοιχτή θάλασσα μεταξύ Λιβύης - Ιταλίας και το βασανισμό χιλιάδων ανθρώπων στα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης. 
Επίσης έμφαση στην κινητοποίηση θα έχει το αίτημα για απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά, όσο και το άνοιγμα των συνόρων της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες. Τέλος, ένα σημαντικό αίτημα της κινητοποίησης θα είναι η ισόβια καταδίκη της εγκληματικής ναζιστικής ΧΑ, την ώρα που η δίκη της μπαίνει στην τελική τροχιά. 
Αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσει η κοινή καμπάνια με τα υλικά τις διοργάνωσης και κοινή οργανωτική επιτροπή όσον αφορά τη συγκέντρωση και την πορεία. Η πρόταση στη σύσκεψη της 11 Γενάρη θα είναι η συγκέντρωση στην Αθήνα να γίνει στην Ομόνοια, το Σάββατο 17 Μάρτη στις 3 μ.μ. και να ακολουθήσει πορεία στη Βουλή και τα γραφεία της Ε.Ε.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία