Φύλλο Νο 398 (20 Δεκέμβρη 2017)

Η απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ βάζει το μαχαίρι στο λαιμό των Παλαιστινίων. Που περικυκλωμένοι από αντιδραστικούς διάφορων αποχρώσεων, είναι για άλλη μια φορά υποχρεωμένοι να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις και στην αλληλεγγύη του διεθνούς κινήματος. Η «Ιντιφάντα!» θα γίνει ξανά μια προσφιλής λέξη σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου.

Πολύχρωμη και αντιφατική εικόνα είχαν οι διαδηλώσεις που έγιναν την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη, στο πλαίσιο της γενικής πανεργατικής απεργίας που διοργάνωσαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Πολλές οι διαφορές από πόλη σε πόλη. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πάντως εκφράστηκε η ένδεια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Ο κόσμος επέλεξε να διαδηλώσει με τα μπλοκ της Αριστεράς. Στην Αθήνα, με εξαίρεση τα πανό των εργαζομένων στη ΔΕΗ που συγκέντρωσαν αρκετούς εργαζομένους, τα υπόλοιπα μπλοκ των συνδικάτων ήταν άνευρα και με μικρή συμμετοχή.

Το 2014 οι επιτελείς του Α. Σαμαρά είχαν επεξεργαστεί την τακτική ιδέα της «αριστερής παρένθεσης». Προβλέποντας την αναπόφευκτη ήττα της ΝΔ από το ανερχόμενο και ριζοσπαστικό τότε ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ, «μετέφεραν» προς το 2015-16 κάποιες καυτές μνημονιακές υποχρεώσεις, εκτιμώντας ότι ο Αλ. Τσίπρας θα αναμετρηθεί μαζί τους ως «αριστερός», θα καταρρεύσει και τελικά έτσι η πολιτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει μια σχετικά σύντομα «παρένθεση», αφού στη συνέχεια θα κληθούν ξανά να διαχειριστούν τη μνημονιακή κυβερνητική εξουσία οι «φυσιολογικές» αστικές πολιτικές δυνάμεις, με κορμό τη ΝΔ.

Τμήμα της ανακοίνωσης της Πρωτοβουλίας Υποψήφιων Διδακτόρων και Διδακτορισσών, Υποτρόφων ΕΛΙΔΕΚ

Ο πολυχώρος «Κομμούνα» (Ιουλιανού 67) ακόμη και μέσα στις γιορτές συνεχίζει να είναι ζωντανός και ανοιχτός. Ένα πλούσιο πρόγραμμα από μπαζάρ, εκδηλώσεις, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και προβολές ταινιών έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί.

Το σαββατοκύριακο 16-17/12 η Νέα Δημοκρατία πραγματοποίησε το 11ο Συνέδριό της. Ένα Συνέδριο κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου μακριά από τους φόβους και τους προβληματισμούς της κοινωνίας. Ένα Συνέδριο που ως αντίδοτο στην κρίση προτείνει τη συνέχιση της κρίσης. Όλη η ελίτ του πολιτικού, μιντιακού και οικονομικού κατεστημένου έστησε ένα επικοινωνιακό σόου προκειμένου να ενισχύσει τον επόμενο διαχειριστή της εξουσίας του.

Αυτή την άποψη υιοθετούν με παραλλαγές όλες οι βασικές πολιτικές δυνάμεις των Παλαιστινίων (Φατάχ, Χαμάς) αλλά και μερίδα του κινήματος και της Αριστεράς στη Δύση. Αλλά αυτή η άποψη παραβλέπει ότι το Ισραήλ δεν είναι ένα κράτος «σαν όλα τα άλλα», αλλά ένα κράτος-έθνος εποίκων που η ύπαρξή του στηρίζεται στον αποκλεισμό/εκτοπισμό των Παλαιστινίων και που δρα σαν μαντρόσκυλο του ιμπεριαλισμού στην Μέση Ανατολή.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια συγκυρία που φορτίζεται με δυσκολίες στρατηγικού χαρακτήρα για τους αγωνιστές των κινημάτων αντίστασης και όλης της Αριστεράς.

Με δύο τρόπους μέσα σε πέντε μέρες κυβέρνηση και ΣΕΒ έδειξαν το πόσο θέλουν να διαλύσουν τη δημόσια υγεία. Ο καθένας με τον τρόπο του. Η κυβέρνηση προσπαθώντας να μας πει ότι κάνει την καλύτερη διαχείριση μέσα στη δύσκολη κατάσταση και ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) βλέποντας ένα άκρως κερδοφόρο φιλέτο όπως η υγεία να είναι απολύτως διεκδικήσιμο.

Το κράτος του Ισραήλ γεννήθηκε το 1948, πριν σχεδόν 70 χρόνια, πάνω στα ερείπια των παλαιστινιακών χωριών και γειτονιών που αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν κυνηγημένοι οι κάτοικοί τους για να σωθούν. Ολόκληρος σχεδόν ο πληθυσμός της Παλαιστίνης μεταμορφώθηκε σε λίγες εβδομάδες σε πρόσφυγες. Η 15η Μάη είναι η επέτειος ίδρυσης του ισραηλινού κράτους. Όμως ανάμεσα στους Παλαιστίνιους είναι γνωστή ως Νάκμπα («Ημέρα της Καταστροφής»).

Η λέξη υπερ-φορολόγηση βρίσκεται στα χείλη όλων. Ο λόγος είναι απλός: η υπερ-φορoλόγηση είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει τη ζωή της μεγάλης πλειονότητας του πληθυσμού, και επομένως κανείς δεν μπορεί να την αγνοεί. Όμως, ποιος υπερφορολογείται και γιατί; Και ποια είναι τα κίνητρα όσων μιλούν ενάντια στην υπερφορολόγηση;

Τη Δευτέρα 18/12, Παγκόσμια Μέρα του Μετανάστη, που φέτος είχε οριστεί ως μέρα διεθνούς δράσης κατά των σκλαβοπάζαρων στη Λιβύη, ενώσαμε στην Ελλάδα τη φωνή μας με τις διεθνείς μεταναστευτικές, προσφυγικές, αντιρατσιστικές και τις οργανώσεις Δικαιωμάτων.

Πετυχημένη κρίνεται η παρουσίαση ημερολογίου 2018 του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, που συνοδεύτηκε από μουσική βραδιά, στην Πτολεμαΐδα. Τη δράση διοργάνωσε η τοπική Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», και συμμετείχαν 40 άτομα, με σημαντική παρουσία της νεολαίας. Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμό εκ μέρους της τοπικής Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», με ενημέρωση για τη δράση του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης, με περιγραφή των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα, με ενθάρρυνση στον κόσμο να συμμετέχει πιο ενεργά και συστηματικά στις δράσεις και τις συζητήσεις μας. Συγκεντρώθηκαν κάποια χρήματα για την οικονομική μας ενίσχυση, ενώ ακολούθησε φαγητό, ποτό, ζωντανή μουσική με κιθάρες, τραγούδι αλλά… και χορευτικές επιδείξεις, σε μια βραδιά που άφησε ευχαριστημένους όλους τους συμμετέχοντες.

Πολλά γράφτηκαν για τις «αστοχίες», τις «προκλήσεις» και τις «παραβιάσεις πρωτοκόλλου» κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα στις αρχές Δεκέμβρη. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και στα πιο κριτικά για την κυβέρνηση Τσίπρα ρεπορτάζ υπήρχε πάντα ένα θετικό σημείο αναφορικά με τις συνομιλίες Τσιπρα - Ερντογάν, κι’ αυτό ήταν η «καλή συνεργασία» για το προσφυγικό...

1.Η πολιτική σημασία των καταλανικών εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου (21Δ) και το σκηνικό πόλωσης στο οποίο διαδραματίζονται συνυπάρχουν με μια εκλογική εκστρατεία που φαίνεται σαν επίλογος, εξελισσόμενος με ταχύτητα αντιπαραβαλλόμενη με την επιτάχυνση που βιώθηκε τις μέρες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Ένας επίλογος ο οποίος, στην πραγματικότητα, είναι επίσης το καθοριστικό προοίμιο ενός επόμενου σταδίου.

Αυστρία:
Οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν και η ακροδεξιά συμμετέχει στη νέα αυστριακή κυβέρνηση, και μάλιστα ως ισχυρός εταίρος του παραδοσιακού δεξιού κόμματος. Ένας κρυπτοφασίστας, ο Στράχε, αναλαμβάνει την αντικαγκελαρία, ενώ το κόμμα του αναλαμβάνει 6 από τα 14 υπουργεία, μεταξύ των οποίων τα Άμυνας, Εξωτερικών και Εσωτερικών. Ο νέος υπουργός Άμυνας φέρεται να έχει διασυνδέσεις με τις αυστριακές νεοναζιστικές οργανώσεις. Ο Στράχε αναλαμβάνει και το καινούργιο υπουργείο «Προστασίας της πατρίδας», με τον όρο «Heimatschutz» να αποδίδει και την αντίστοιχη αμερικανική υπηρεσία (Homeland Security), αλλά και μια εθνικιστική παράδοση που υιοθέτησαν οι αυστριακές φασιστικές δυνάμεις του Μεσοπολέμου. Το ευχάριστο, σε μια κατά τα άλλα τρομακτική εξέλιξη, είναι ότι η ορκωμοσία έγινε σε κλοιό διαδηλωτών, οι οποίοι ετοιμάζουν και νέες αντικυβερνητικές-αντιφασιστικές διαδηλώσεις...