Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Σχολές Αθήνας
To Σαββάτο 16/12, φοιτητικοί σύλλογοι από το ΤΕΙ Αθήνας και το ΕΜΠ αλλά και φοιτητές από όλη την Αθήνα έδωσαν μαζικό ραντεβού στο Ζάππειο στη σύνοδο πρυτάνεων, η οποία – παρουσία υπουργού - είχε στην ατζέντα της κρίσιμα ζητήματα για τα οποία θα έπαιρνε αποφάσεις  (πλάνο συγχωνεύσεων/καταργήσεων σχολών (ΤΕΙ), διδακτική επάρκεια, φοιτητική μέριμνα, πτυχές νόμου Γαβρόγλου). Φτάνοντας όμως οι φοιτητές στο χώρο του Ζαππείου δεν αντίκρισαν κάτι πρωτοφανές. Παρατεταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ τους περίμεναν έτοιμες να τους απωθήσουν. Οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων απαίτησαν να αποχωρήσει η αστυνομία και να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές να εκφράσουν τα αιτήματά τους ενώπιον των πρυτάνεων και του Υπουργού που αποφεύγει συστηματικά το διάλογο με το φοιτητικό σώμα. Η απάντηση ήταν η αστυνομική επίθεση στους φοιτητές. Φισουνιές, γκλοπιές και ασπιδιές απέναντι σε νέους ανθρώπους που κρατούσαν απλώς τα πανό τους και φώναζαν συνθήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ από εκεί που κατήγγειλε την αστυνομική βία απέναντι στο φοιτητικό κίνημα πλέον την υιοθετεί ωμά με την ευλογία των πρυτανικών αρχών. Μόνο έτσι όμως μπορούν να υλοποιηθούν οι καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων στο χώρο της εκπαίδευσης.
Σχολές Πάτρας
Πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι διαδήλωσαν μαζί με σωματεία και οργανώσεις της αριστεράς στην πανελλαδική απεργία στις 14/12. Η πορεία κατευθύνθηκε έξω από τον χώρο που ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την περιφέρεια και τον πρόεδρο της δημοκρατίας πραγματοποιούσαν συνέδριο για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα. Με αποφάσεις  συλλόγων, βρέθηκαν έξω από το ξενοδοχείο όπου βρήκαν απέναντι τους  τρεις κλούβες ΜΑΤ που εμπόδιζαν την πορεία να φτάσει στο κτίριο. Έπειτα από συνεννόηση του ΠΑΜΕ με τα ΜΑΤ λέγοντας ότι ‘’αφήστε μας να περάσουμε και εγγυούμαστε ότι δεν θα ανοίξει ρουθούνι ‘’, η μία κλούβα αποχώρησε και η πορεία έφτασε μπροστά απ’ το κτίριο όπου φώναξε συνθήματα και έπειτα αποχώρησε.
Η κατάληψη στην εστία της Πάτρας έληξε, αφού ήρθαν προμήθειες μέχρι τις 22 του μήνα όπου και κλείνει. Οι μάγειρες του πανεπιστημίου πληρώθηκαν ένα μικρό ποσό από τα δεδουλευμένα τους  από τις αρχές Σεπτέμβρη, ενώ σχεδιάζουν τις επόμενες κινητοποιήσεις τους.
Νομική 
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πολιτικό-πολιτιστικό φεστιβάλ της ΑΡΕΝ Νομικής 11-12/12. Το φεστιβάλ περιελάμβανε συζητήσεις για τα αστικά κέντρα και τη σημασία της διεκδίκησης του δημόσιου χώρου καθώς και για τα δικαιώματα των κρατουμένων που πλήττονται με το νέο σωφρονιστικό κώδικα. Από το φεστιβάλ πέρασε πλήθος κόσμου δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το περιεχόμενο των συζητήσεων, τις εκθέσεις φωτογραφίας και τις μεταναστευτικές κουζίνες. Στο χώρο του φεστιβάλ υπήρχαν και τραπεζάκια από συλλογικότητες του κινήματος, τα οποία δημιούργησαν ένα όμορφο κλίμα. Από το τραπεζάκι της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό ξεχώρισε το νέο ημερολόγιο του Κυριακάτικού Σχολείου Μεταναστών. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουν να γίνονται τέτοια φεστιβάλ στις σχολές δείχνοντας ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι μόνο χώροι μαθήματος, αλλά και χώροι αμφισβήτησης, συλλογικής διεκδίκησης και αγώνα. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία