Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Απεργοί ενάντια σε μπράβους και φασιστοειδή

Ο ι εργοδότες του «Market In» στα Γιάννενα κατέφυγαν στο να ζητήσουν τη βοήθεια μπράβων και φασιστοειδών, για να λυγίσουν την αντίσταση των εργαζομένων. Η τοποθεσία που βρίσκεται το σούπερ μάρκετ στα Γιάννενα είχε επιλεγεί από συνδικάτα και οργανώσεις της Αριστεράς ως σημείο συγκέντρωσης για την γενική απεργία της 14 Δεκέμβρη.
Πριν από τη συγκέντρωση όπως καταγγέλλουν τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι που περιφρουρούσαν την απεργία δέχθηκαν επίθεση από μπράβους της νύχτας και φασιστοειδή που επιστρατεύτηκαν από την εργοδοσία. Ο στόχος προφανής. Να διαλυθεί η απεργιακή φρουρά και να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι. Η δράση αυτή δεν επιλέχθηκε να γίνει τυχαία τη μέρα της πανεργατικής απεργίας.
Αν οι μπράβοι και τα φασιστοειδή δεν είχαν απωθηθεί από την απεργιακή φρουρά και τους απεργούς δύο φορές μάλιστα, οι εργοδότες θα επιχειρούσαν το οριστικό κλείσιμο της απεργίας καθώς ο φόβος και η απογοήτευση θα κυριαρχούσαν. 
Η σχέση των φασιστών και των μπράβων με την εργοδοσία αποδείχθηκε τη δεύτερη φορά που επιχείρησαν να σπάσουν την απεργιακή φρουρά όταν οι βαλτοί από την εργοδοσία για να αποφύγουν το μένος των απεργών, κλειδώθηκαν στα γραφεία του σούπερ μάρκετ. 
Αυτή που πραγματικά παρέχει το θράσος στους εργοδότες να χρησιμοποιούν τραμπούκους για να χτυπήσουν εργαζόμενους, θυμίζοντας τη δεξιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή του πρεσβύτερου, τη δεκαετία του 1970, είναι η κυβέρνηση Τσίπρα. Με το συνεχές χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα, την προσπάθεια να περάσει απαγόρευση των απεργιών, την αφαίρεση σχεδόν κάθε εργατικού δικαιώματος μέσα από τη μνημονιακή λιτότητα.
Το θετικό είναι ότι οι εργαζόμενοι του σούπερ μάρκετ δεν τρομοκρατήθηκαν και συνεχίζουν την κινητοποίηση. Είναι ένας αγώνας που οι εργαζόμενοι στα «Market In» των Ιωαννίνων (πρόκειται για τους εργαζόμενους της εταιρείας «Καρυπίδη») έχουν κρατήσει εδώ και πολλούς μήνες. Απαιτούν τα δεδουλευμένα τους και να κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ενώ η βία και η καταστολή δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν εργοδοσία και κράτος να τους αντιμετωπίσουν. Είχαν προηγηθεί συλλήψεις εργαζομένων και αλληλέγγυων στα τέλη του Νοέμβρη (29/11) κατά τη διάρκεια κινητοποίησης που είχε καλεστεί από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και άλλα συνδικάτα.

 

Δήμος Αλίμου: Διώξεις και προσβολές

Η προκλητική συμπεριφορά της δημοτικής αρχής του Αλίμου σε βάρος εργαζομένων του δήμου συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Αν κάποιους θα έπρεπε να ευγνωμονεί η διοίκηση του δήμου για το ότι ο δήμος Αλίμου μπορεί να προσφέρει ακόμη κοινωνικές υπηρεσίες είναι οι εργαζόμενοι. 
Πιο συγκεκριμένα η καταγγελία που γίνεται από το ΜΕΤΑ –ΟΤΑ των εργαζομένων του δήμου Αλίμου αφορά την αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Σύρμα. Η συγκεκριμένη αντιδήμαρχος αφού προχώρησε σε συνεχή περικοπή των αδειών των δικαιούχων εργαζομένων, προσπαθώντας να καταργήσει στην πράξη τις άδειες, σε επιβολή διπλοβάρδιας αδιαφορώντας για τα συνεχή εργατικά ατυχήματα που καταγράφονται στους ΟΤΑ, σε αιφνίδια καταστροφή του κυλικείου που έκαναν το διάλειμμά τους οι εργαζόμενοι εν μέσω καύσωνα το καλοκαίρι του 2017, σε απαγόρευση της χορήγησης του γάλατος στους εργαζόμενους  κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, το οποίο σύμφωνα με τον νόμο καταναλώνεται για την προστασία της υγείας τους, έφτασε στο σημείο να αναφέρεται με προσβλητικές φράσεις, με χαρακτηρισμούς που μειώνουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων. 
Οι εργαζόμενοι που και στο παρελθόν απάντησαν με κινητοποιήσεις στα μέτρα που έχει προσπαθήσει να επιβάλλει η δημοτική αρχή δηλώνουν ότι δεν θα ανεχθούν περαιτέρω αυτή τη συμπεριφορά της αντιδημάρχου και της δημοτικής αρχής.

 

Επίδομα κοροϊδίας άνεργων νέων

Α υτός έπρεπε να είναι ο τίτλος του επιδόματος που αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση και ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών από την υπουργό εργασίας Ε. Αχτσιόγλου ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους νέους ανέργους ηλικίας 18 έως 24 ετών. 
Η υπουργός και η κυβέρνηση επέλεξαν να ονοματίσουν το συγκεκριμένο κονδύλι ως «Έκτακτο Επίδομα Νεανικής Αλληλεγγύης». Πρόκειται για μια εφάπαξ ενίσχυση 400 ευρώ, όταν οι 9 στους 10 ανέργους δεν επιδοτούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 947.907 εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του ΟΑΕΔ, τον Οκτώβρη του 2017, μόνο 97.268 παίρνουν το επίδομα ανεργίας.
Εξίσου προκλητικό ψέμα από τη μεριά της κυβέρνησης είναι το ότι έχει προβλέψει για αυτό το εφάπαξ επίδομα κονδύλι 20 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2018. Στον ίδιο προϋπολογισμό υπολογίζει πλεόνασμα του ΟΑΕΔ ύψους 586 εκατ. Ευρώ. Ενώ από τα 2,993 δισ. ευρώ έσοδα του ΟΑΕΔ τα οποία είναι κατά τη μεγάλη πλειοψηφία τους εισφορές των εργαζομένων (60 ευρώ π.χ. πληρώνουν εισφορά οι νέοι μηχανικοί, που δεν δικαιούνται κιόλας όταν μείνουν άνεργοι, το επίδομα ανεργίας), μόνο τα 986 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να καταλήξουν το 2018 σε επιδόματα ανεργίας.
Αν τελικά δούμε πόσοι είναι οι δικαιούχοι του εφάπαξ αυτού επιδόματος που ανακοινώθηκε εν χορδαίς και οργάνοις τότε κυριολεκτικά μιλάμε για κοροϊδία ολκής. Μόλις 55.000 είναι οι δικαιούχοι αυτού του επιδόματος σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ. Την ώρα που συνολικά όσοι άνεργοι δεν παίρνουν επίδομα είναι 850.000. 

 

Οι συνταξιούχοι στο στόχαστρο
Ο ι συνταξιούχοι και η κοινωνική ασφάλιση ήταν από την έναρξη των μνημονίων στο στόχο για κυβερνήσεις, δανειστές και καπιταλιστές. Περικοπές εκατοντάδων ευρώ μετά το αρχικό πάγωμα, μαζί με αύξηση των ορίων ηλικίας και κατάργηση ταμείων και υποχρεώσεων των ταμείων απέναντι στους ασφαλισμένους, είναι το έργο που βλέπουμε να παίζεται συνεχώς από το 2010 και μετά.
Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές λιτότητας διαδήλωσαν για μια ακόμη φορά χιλιάδες συνταξιούχοι από πολλές πόλεις της χώρας την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα στο Σύνταγμα με τη συμμετοχή ομοσπονδιών συνταξιούχων από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το «παρών» έδωσαν οι συνταξιούχοι, του ΙΚΑ, των ΕΛΤΑ, του ΟΣΕ, του ΟΑΕΕ, του Δημοσίου, του ΕΤΕΑ, των δικηγόρων, του ΝΑΤ, των αερομεταφορών κ.α.
Τα συνθήματα που βροντοφώναξαν περισσότερο ήταν αυτά που αναδείκνυαν το για χάρη ποιου διαλύθηκαν τα ταμεία, «Τα ελλείμματα σε όλα τα ταμεία, είναι οι παροχές στην πλουτοκρατία», η απαίτηση «φέρτε πίσω όλα τα κλεμμένα» και η προειδοποίηση προς την κυβέρνηση «Με φιλοδωρήματα δεν μας ξεγελάτε, ντροπή σε σας που τώρα κυβερνάτε» ότι η ψευτοεπιδοματική πολιτική δεν θα κατευνάσει τις αντιδράσεις τους.
Η κινητοποίηση έκλεισε με προσφορά συσσιτίου σε όσους συνταξιούχους ταξίδεψαν από όλη την Ελλάδα με λεωφορεία για να παραβρεθούν στο συλλαλητήριο. Είναι δεδομένο ότι οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων επικοινωνιακά και ποιοτικά βάζουν πολιτικές πιέσεις στην κυβέρνηση. Και για αυτό το λόγο, το ΚΚΕ που ελέγχει τη μεγάλη πλειοψηφία των συλλόγων και των Ομοσπονδιών των συνταξιούχων, θα έπρεπε την πολύ καλή πρωτοβουλία που πήρε να την κάνει ακόμη πιο πιεστική, καλώντας το συλλαλητήριο, μία μέρα πριν, που ήταν η μέρα της πανεργατικής απεργίας. 
Οι δραστηριότητες των συνταξιούχων θα έχουν συνέχεια, ενώ η ΛΑΕ καλεί μέρα πανελλαδικής δράσης έξω από τις τράπεζες και τα ΚΑΠΗ, την Πέμπτη 21 Δεκέμβρη, μέρα καταβολής των συντάξεων Ιανουαρίου που οι συνταξιούχοι θα δουν τη νέα περικοπή του ΕΚΑΣ στο λογαριασμό τους.

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία