Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Πετυχημένη κρίνεται η παρουσίαση ημερολογίου 2018 του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, που συνοδεύτηκε από μουσική βραδιά, στην Πτολεμαΐδα. Τη δράση διοργάνωσε η τοπική Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», και συμμετείχαν 40 άτομα, με σημαντική παρουσία της νεολαίας. Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμό εκ μέρους της τοπικής Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», με ενημέρωση για τη δράση του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης, με περιγραφή των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα, με ενθάρρυνση στον κόσμο να συμμετέχει πιο ενεργά και συστηματικά στις δράσεις και τις συζητήσεις μας. Συγκεντρώθηκαν κάποια χρήματα για την οικονομική μας ενίσχυση, ενώ ακολούθησε φαγητό, ποτό, ζωντανή μουσική με κιθάρες, τραγούδι αλλά… και χορευτικές επιδείξεις, σε μια βραδιά που άφησε ευχαριστημένους όλους τους συμμετέχοντες.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Στο κρατητήριο της Μόριας οι φίλοι και οι ερωτικές-οί σύντροφοι χωρίς γάμο ή σύμφωνο απαγορεύονται. Οι ανύπαντροι κρατούμενοι είναι καταδικασμένοι μετά τη σύλληψή τους να μην ξαναδούν κανένα δικό τους άνθρωπο επειδή έτσι λέει η Διοίκηση. Ακόμη και απλοί γνώστες της μητρικής τους γλώσσας απαγορεύεται να μπουν για να διερμηνεύσουν μεταξύ αυτών και των δικηγόρων τους. Επιτρέπονται μόνο πιστοποιημένοι διερμηνείς, τους οποίους η Διοίκηση του κρατητηρίου επίσης αρνείται να παρέχει! Διοικητικά κρατούμενοι, καταδικασμένοι αυθαίρετα στην απομόνωση και την υποχρεωτική αδυναμία συνομιλίας με το δικηγόρο τους. Συγχαρητήρια στους κ. Μουζάλα και Τόσκα!

***

Στην κατάθεσή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο Δ. Κουσουρής περιέγραψε την επίθεση που είχε δεχθεί και τον τραυματισμό του στο κεφάλι με αποτέλεσμα να μείνει για ένα μήνα στην εντατική έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων στις 16 Ιουνίου 1998 από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής με αρχηγό τον Περίανδρο Ανδρουτσόπουλο. Δεν είναι τυχαίο, επισήμανε, ότι Χρυσή Αυγή χρησιμοποιεί, για τους αντιπάλους της, λέξεις όπως «κατσαρίδες»: «Η απανθρωποποίηση του πολιτικού αντιπάλου, αποτελεί συγκεκριμένο στάδιο για να περάσουν τα μέλη στην πράξη. Για να άρουν τους όποιους ενδοιασμούς, όπως με τους Εβραίους στη ναζιστική Γερμανία, που ονομάζονταν ‘‘φιγούρες’’ αντί για άνθρωποι. Είναι μια διαδικασία που έχει μελετηθεί ιστορικά». 

***

Kατά τη διάρκεια μιας εξόρμησης των φασιστών της Casapound «για να παρουσιάσουν το πολιτικό τους πρόγραμμα», μερικές γυναίκες έστησαν μια μίνι «αντισυγκέντρωση». Στάθηκαν μπροστά τους, και άρχισαν να τραγουδάνε το Bella Ciao, και παρέμειναν στο χώρο για να εξηγούν στους περαστικούς γιατί δεν πρέπει να παίρνουν τα φυλλάδια των νεοναζί. Πραγματικά απίστευτες…

***

Σε συναυλία των Death Preacher στο Βανκούβερ, κάποιος από το κοινό έκανε τον χαιρετισμό των Ναζί κατά τη διάρκεια του live. Αμέσως διώχτηκε από τη συναυλία, ενώ ακολούθησαν αντιδράσεις από τη metal σκηνή, τον διοργανωτή της συναυλίας που δήλωση πως οι ναζί είναι ανεπιθύμητοι στα γεγονότα που διοργανώνει, αλλά και τον εμβληματικό Bruce Dickinson των Iron Maiden που δήλωσε στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι «Οι ναζιστικοί χαιρετισμοί δεν έχουν καμία θέση στην όποια μουσική κοινότητα θα ήθελα να ανήκω»...

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία