Πλούσιο και ενδιαφέρον το πρόγραμμα της «Κομμούνας» μέσα στις γιορτές

Ο πολυχώρος «Κομμούνα» (Ιουλιανού 67) ακόμη και μέσα στις γιορτές συνεχίζει να είναι ζωντανός και ανοιχτός. Ένα πλούσιο πρόγραμμα από μπαζάρ, εκδηλώσεις, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και προβολές ταινιών έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Το Σαββατοκύριακο 16-17/12  πραγματοποιήθηκε μπαζάρ βιβλίου όπου αρκετός κόσμος πέρασε εκτιμώντας τις πολύ καλές προσφορές αλλά και τα ξεχωριστά βιβλία που φιλοξενεί το βιβλιοπωλείο RedMarks. Παράλληλα το Σάββατο έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Ρωγμές στο Γύψο» το οποίο αφορά στον παράνομο τύπο στα χρόνια της Χούντας. Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο της σειράς «κριτική έρευνα» και ομιλητές ήταν ο συγγραφέας του βιβλίου Χ.Δ.Ραϊτσίνης, ο ιστορικός Γ.Γκλαβίνας και ο συγγραφέας Π.Κοροβέσης. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε θεατρικό παιχνίδι για τους μικρότερους φίλους της «Κομμούνας».
Το πρόγραμμα της «Κομμούνας», όμως, αναμένεται πολύ ενδιαφέρον και τις μέρες που έρχονται. Την Τετάρτη 20/12 θα γίνει εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Καταλονία λίγες μόλις ώρες πριν τις εκλογές εκεί. Πρόκειται για ένα θέμα που κεντρίζει διεθνώς το ενδιαφέρον και θα μείνει για καιρό στην επικαιρότητα. Εν συνεχεία, την Τετάρτη 27/12 θα προβληθεί η ταινία «Tο μεγάλο σορτάρισμα» που μπορεί να λειτουργήσει ως εισαγωγή στη λειτουργία του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος και να φανεί βοηθητική για την επανάληψη του κύκλου μαρξιστικών σεμιναρίων που θα γίνουν στην Κομμούνα το διήμερο 13-14 Ιανουαρίου. Την Πέμπτη 28/12 είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του βιβλίου «Γυναίκες στα Βούρλα» που αφορά τη δραματική ιστορία γυναικών που ήταν ουσιαστικά φυλακισμένες σε ένα δημόσιο πορνείο στον Πειραιά.
Ο ορίζοντας του προγράμματος της Κομμούνας φτάνει μέχρι την Πέμπτη 4/1 όπου οργανώνεται ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα συμπεράσματα της Ρώσικης επανάστασης. Η συζήτηση αυτή θα είναι ένας απολογισμός του κύκλου συζητήσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το μεγάλο γεγονός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες οι προσφορές στο βιβλιοπωλείο, αποτελώντας μια πολύ καλή επιλογή για δώρα σε φίλους και γνωστούς. Μάλιστα υπάρχει και η δυνατότητα της δωροκάρτας ή και της κάρτας Φίλων της Κομμούνας που διευκολύνει τις αγορές και την ενίσχυση του πολυχώρου. 
Τέλος, τις Κυριακές 24/12 και 31/12, οργανώνονται ρεβεγιόν, όπου σύντροφοι και φίλοι μπορούν από κοινού να γιορτάσουν και να περάσουν όμορφα. Τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ο πολυχώρος Κομμούνα θα είναι ανοιχτός και μας περιμένει!

 

Επανάληψη σεμιναρίου: «η Μαρξιστική θεωρία για τις οικονομικές κρίσεις»

Το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο ΚΟΜΜΟΥΝΑ (Ιουλιανού 67) επανάληψη του πολύ επιτυχημένου σεμιναρίου με θέμα «η Μαρξιστική θεωρία για τις οικονομικές κρίσεις». Εισηγητής και πάλι θα είναι ο Σταύρος Τομπάζος, μαρξιστής καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. 
Στις δύο διαλέξεις του σεμιναρίου, θα παρουσιαστούν και θα ερμηνευτούν τα στατιστικά δεδομένα που οδήγησαν στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008. Μέσω αυτής της διαδικασίας θα εξηγηθούν οι ιδιαιτερότητες/συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν την τελευταία από προηγούμενες κρίσεις καθώς – όπως επίσης θα εξηγηθεί - η συγκεκριμένη είναι κρίση του καπιταλισμού στη νεοφιλελεύθερη φάση του και προέκυψε από τις απαντήσεις που έδωσε το σύστημα για το ξεπέρασμα της προηγούμενης κρίσης τη δεκαετία του 1970. Όλα τα παραπάνω θα συμπυκνωθούν σε μια συνεκτική ερμηνεία με βάση τη Μαρξιστική θεωρία, όπως αυτή παρουσιάζεται στο Κεφάλαιο, αλλά με ευρύτερη ανάλυση της «συνηθισμένης» ερμηνείας της πτώσης του ποσοστού κέρδους. 
Στόχος του σεμιναρίου είναι με βάση τα παραπάνω να φωτιστούν κρίσιμες πτυχές της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος και εν κατακλείδι να γίνει κατανοητή η αδυναμία του να εγγυηθεί μακροχρόνια ανάπτυξη και σταθερότητα, παρά τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και την επισφαλή σχετική σταθερότητα που σήμερα παρουσιάζει. 
Τα παραπάνω είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα για τους αγωνιστές/στριες της Αριστεράς, αλλά και όλους όσοι θέλουν με εμπεριστατωμένο τρόπο να μπορούν κατανοήσουν και να απαντήσουν στην κυρίαρχη αφήγηση περί αναγκαιότητας των παγκοσμίως εφαρμοζόμενων νεοφιλελεύθερων «διαρθρωτικών» αλλαγών, της συνέχισης δηλαδή του συστημικού «φάρμακου» που οδήγησε στην συγκεκριμένη κρίση.
Για δηλώσεις συμμετοχής και για να προμηθευτείτε το έντυπο με την ύλη του σεμιναρίου, μπορείτε να στείλετε mail στο zanoulis17@hotmail.com.
Επίσης, θα προβληθεί την Τετάρτη 27/17 στις 19.30μμ στην ΚΟΜΜΟΥΝΑ η πολύ καλή και επεξηγηματική ταινία «Το μεγάλο σορτάρισμα», για μια «εισαγωγή» στη λειτουργία του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος και στο τι είναι τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα (η βόμβα που έσκασε το 2008 στα θεμέλια του συστήματος ). 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία