Κυβέρνηση και ΣΕΒ διαλύουν τη δημόσια υγεία

Με δύο τρόπους μέσα σε πέντε μέρες κυβέρνηση και ΣΕΒ έδειξαν το πόσο θέλουν να διαλύσουν τη δημόσια υγεία. Ο καθένας με τον τρόπο του. Η κυβέρνηση προσπαθώντας να μας πει ότι κάνει την καλύτερη διαχείριση μέσα στη δύσκολη κατάσταση και ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) βλέποντας ένα άκρως κερδοφόρο φιλέτο όπως η υγεία να είναι απολύτως διεκδικήσιμο.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Με το γνωστό τρόπο παραπλάνησης των εργαζομένων και του λαού συνολικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το υπουργείο υγείας προχωράνε προς το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστική η παγίδα που στήνει το Υπουργείο Υγείας. 
Ψυχική υγεία
Τη Δευτέρα 18 Δεκέμβρη διοργάνωσε ημερίδα με θέμα, «Ημερίδα του υπουργείου Υγείας για το μέλλον των ψυχιατρικών νοσοκομείων». Από τις τοποθετήσεις των στελεχών του υπουργείου Υγείας προκύπτει βέβαια ότι μέλλον δεν υπάρχει. Απλά όπως οι τοκογλύφοι ΕΕ και ΔΝΤ γίνανε «θεσμοί», έτσι και οι λέξεις κλείσιμο και κατάργηση μετατρέπονται στη λέξη «Μετασχηματισμός». Δεν τα κλείνουν τα ψυχιατρεία απλά υπάρχει όπως τονίστηκε από το υπουργείο «χωροταξική αλλαγή» με μεταφορά τους στα υπόλοιπα νοσοκομεία.
Η ημερίδα ήταν αποκαλυπτική και για το πώς θα προχωρήσουν σε αυτό το «μετασχηματισμό» και τη «χωροταξική αλλαγή». ΠΕ. ΔΙ. ΤΟ. ΨΥ. Έτσι θα το ονομάσουν επίσημα. Περιφερειακός Διοικητικός Τομέας Ψυχικής Υγείας. Αυτός ο νέος οργανισμός θα φτιάξει ένα καινούργιο υπεροργανισμό λειτουργίας της ψυχικής υγείας καταργώντας τους οργανισμούς όλων των ψυχιατρικών νοσοκομείων, ενώ θα έχει ευθύνη και για τις μονάδες ή τις κλινικές ψυχικής υγείας σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Ο Οργανισμός αυτός θα έχει το δικαίωμα να παρακάμπτει τα Δ/Σ των νοσοκομείων και θα κατευθύνει και θα μετακινεί το προσωπικό σε όποια νοσοκομεία έχουν ελλείψεις. Αυτά ακούστηκαν και δια στόματος της κυρίας Λαλιώτη, προφανώς για να αποδειχθεί ότι η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη νεοφιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία, έχει και τις αντίστοιχες επιλογές προσώπων. 
Πώς αυτό σημαίνει κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων; Μα όπως τονιζόταν στην ημερίδα οι αρχικοί στόχοι της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης προέβλεπαν την κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων (αποασυλοποίηση), με την ανάπτυξη της κοινοτικής φροντίδας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση. Βεβαίως επί της ταμπακιέρας, δηλαδή από πού θα βρει τα λεφτά η κυβέρνηση για να προχωρήσει σωστά κατά τα άλλα στην ανάπτυξη της κοινοτικής φροντίδας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, δεν ειπώθηκε τίποτα από το αρμόδιο υπουργείο. Δεν είπαν δηλαδή πώς από τη στιγμή που θα ψηφίσουν μείωση των δαπανών της δημόσιας υγείας με το νέο προϋπολογισμό στη βουλή, θα βρουν λεφτά για να προχωρήσουν τα σχέδιά τους. Οπότε ο ΠΕ. ΔΙ. ΤΟ. ΨΥ. θα μπορεί να αποψιλώνει από προσωπικό τα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία οδηγώντας τα στον μαρασμό και το κλείσιμο.
Μείωση των δαπανών
Την ίδια στιγμή ο ΣΕΒ μέσα από το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικής Δραστηριότητας που εκδίδει, κάνει καθαρά λόγο για περαιτέρω μείωση των δαπανών για τη δημόσια υγεία. Όπως γράφεται χαρακτηριστικά στο δελτίο του την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη: Το σύστημα ασφάλισης, περίθαλψης, και κοινωνικής προστασίας έχει νοικοκυρευτεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Αυτό που απαιτείται ακόμη να γίνει είναι να συμπιεσθούν περαιτέρω τα ελλείμματα, κυρίως στα νοσοκομεία, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν τα ίδια έσοδά τους προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες και χρεώνοντας κάποιες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς που προσφεύγουν σήμερα στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Κάτι, τέτοιο, βεβαίως απαιτεί την εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας και διαχείρισης στον ΕΟΠΠΥ και τα δημόσια νοσοκομεία.
Απέναντι στα αρπακτικά της αγοράς και στις λογικές μνημονιακής διαχείρισης της κυβέρνησης χρειάζεται να βρεθούμε όλοι. Ήδη οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ-Δαφνί έκαναν παρέμβαση στην ημερίδα του υπουργείου υγείας με πανό και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Χρειάζεται να ενώσουν τον αγώνα τους με τους επικουρικούς και τους συμβασιούχους της δημόσιας υγείας που συνεχίζουν και αυτοί να αντιδρούν στο ότι παραμένουν απλήρωτοι και να διεκδικήσουν μαζικές προσλήψεις με μεγάλη χρηματοδότηση της υγείας.
Ταυτόχρονα, τα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αττικής που εδρεύουν στη Δυτική Αθήνα χρειάζεται να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους σπουδαστές των ΤΕΙ που παλεύουν και αυτοί ενάντια στην συγχώνευση. Κοινός τους εχθρός η υποχρηματοδότηση της παιδείας και της υγείας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία