Η νέα χρονιά βρήκε το κίνημα ενάντια στα χαράτσια σε ένα σημείο καμπής.

Αφ’ ενός οι δύο αρχικοί στόχοι του κινήματος έχουν επιτευχθεί: Ο πρώτος ότι δεν θα επιτρέψουμε να μείνει ούτε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα –τουλάχιστον όχι για οφειλή του χαρατσιού (ΕΕΤΗΔΕ). Ο δεύτερος αφορούσε το αίτημα για την απεξάρτηση του χαρατσιού από το λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, τον οποίο διεκδικήσαμε και εφαρμόσαμε στην πράξη και τελικά δικαιώθηκε με την 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Τμήμα Εκούσιας Δικαιοδοσίας).

Ασφυξία
Αφ’ ετέρου οι «οφειλέτες» ενημερώνονται, από το Γενάρη, με σημείωμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, πως η οφειλή του ΕΕΤΗΔΕ του 2011 θα βεβαιωθεί στη ΔΟΥ του καθ’ ενός, στις 31/01/2013. Πράγμα που σημαίνει πως ο πόλεμος καθυστερήσεων, που διεξάγουμε εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, αντικειμενικά τερματίζεται και πως ο κάθε πολίτης έρχεται αντιμέτωπος πλέον με τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό του κράτους.

Ταυτόχρονα όμως ο ίδιος φοροεισπρακτικός μηχανισμός ζητάει κάθε τρεις και λίγο κι άλλα λεφτά από τους φορολογούμενους: ΦΑΠ 2010 (ενώ έρχεται και του 2011), αυξημένος φόρος εισοδήματος για το 2013, ο οποίος πληρώνεται ήδη από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με τη μορφή αυξημένης μηνιαίας παρακράτησης από το μισθό και τη σύνταξη, ενώ οι υπόλοιποι θα κληθούν να τον πληρώσουν λίγο αργότερα, κατά τον Ιούνη-Ιούλη, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε και τις υπόλοιπες δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ του 2012.

Αυτό το ασφυκτικό φορολογικό πλαίσιο κάνει το βίο αβίωτο στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα την καθημερινότητα της επιβίωσης, με όλο και ψηλότερες τιμές, με όλο και μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα. Έτσι λοιπόν το κίνημα ενάντια στα χαράτσια λειτούργησε με σωστά αντανακλαστικά, διευρύνοντας τον αγώνα σταδιακά από το Γενάρη και εντάσσοντας τη συνέχιση στην άρνηση πληρωμής του ΕΕΤΗΔΕ σε ένα νέο κίνημα αντίστασης ενάντια στην υπέρμετρη, άδικη και εξαντλητική φορολογία.

Έτσι άρχισαν σποραδικά σχετικές εξορμήσεις ενημέρωσης και κινητοποιήσεις σε τοπικές ΔΟΥ, ταυτόχρονα με την επίδοση ψηφισμάτων διαμαρτυρίας ή εξωδίκων προς τους προϊσταμένους, με αφορμή καταρχήν τη βεβαίωση του ΕΕΤΗΔΕ 2011 σε πολίτες που είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα αιτήσεις εξαίρεσης, χωρίς αυτές να έχουν εξετασθεί και χωρίς να έχουν λάβει απάντηση από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ, όπως ορίζει και ο νόμος που οι ίδιοι έφτιαξαν.

Αποκορρύφωμα αυτής της φάσης ήταν οι αρκετές συγκεντρώσεις που έγιναν σε τοπικές ΔΟΥ το διήμερο 30 και 31 του Γενάρη (ΙΔ’ Αθήνας, Αχαρνών, Βύρωνα, Γλυφάδας, Κορωπίου, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης), ενώ σε άλλες γειτονιές έγιναν εξορμήσεις ενημέρωσης των πολιτών.

Δράσεις
Στις 14 του Φλεβάρη, με το συντονισμό της Επιτροπής «Δεν Χρωστάμε-Δεν Πουλάμε-Δεν Πληρώνουμε», συλλογικότητες από την 6η Δημ. Κοινότητα Αθήνας, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Βύρωνα, Γλυφάδα, Εξάρχεια-Νεάπολη-Μουσείο, Ίλιον, Καματερό, Μαρκόπουλο-Πόρτο Ράφτη, Μοσχάτο, Νέα Σμύρνη, Πατήσια, Πέραμα, Πευκάκια-Περισσό, Ραφήνα, Σαλαμίνα, Σεπόλια, Επιτροπές Αγώνα «Δεν Πληρώνω», πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις ενάντια στα χαράτσια και τη φοροληστεία στις ΔΟΥ Α’, Δ’, ΙΔ’, ΙΘ’ Αθήνας, Αγ. Αναργύρων, Βύρωνα, Γλυφάδας, Ε’ Πειραιά, Μενιδίου, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Παλλήνης και Σαλαμίνας.

Στις 24 του Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μετά από ανοιχτό κάλεσμα της Επιτροπής 3ΔΕΝ, συνέλευση στην οποία ανταποκρίθηκαν 30 συλλογικότητες, επιτροπές κατοίκων, συνελεύσεις γειτονιών, εργατικά σωματεία και άλλες οργανώσεις.

Εκεί αποφασίστηκε ένα ευρύ σχέδιο τοπικών και κεντρικών δράσεων για όλο το Μάρτη, με έμφαση στις τακτικές συγκεντρώσεις στις κατά τόπους ΔΥΟ, την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα, παρεμβάσεις στις παρελάσεις την 25η Μαρτίου, αλλά και Παναττική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, την Πέμπτη 28/3 (μπορεί και στη Θεσσαλονίκη).

Όλες αυτές οι δράσεις θα στοχεύουν στην προπαγάνδιση και τη διάδοση του σκοπού να είναι ο επόμενος μήνας (Απρίλης) προειδοποιητικός (καταρχήν) μήνας στάσης πληρωμών. Προς αυτή την κατεύθυνση κυκλοφόρησε ήδη ανοιχτό κάλεσμα της Επιτροπής 3ΔΕΝ προς όλους τους φορείς και συλλογικότητες που αντιτίθενται στα χαράτσια και τη φοροληστεία, για στήριξη και συμμετοχή.