Φύλλο Νο 285 (6 Μάρτη 2013)

Παρουσίαση των κεντρικών συζητήσεων της Διεθνούς Συνάντησης της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς

Οι συζητήσεις για την κρίση στην ευρωζώνη, την Αριστερά και τις αραβικές εξεγέρσεις στο διεθνές τριήμερο που διοργάνωσε το Rproject.

Μεγάλη επιτυχία της Διεθνούς Συνάντησης του Rproject

Μεγάλη προσέλευση και πλούσιες συζητήσεις στo τριήμερο της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβέρνηση Αριστεράς ή Δεξιο-κεντρο-αριστεράς;

Την ώρα που η κυβέρνηση Σαμαρά βλέπει να αντιστρέφεται το κύμα πλαστής αισιοδοξίας, που δημιούργησαν τα ΜΜΕ μετά την 3η συμφωνία με τους δανειστές, την ώρα που οι «έλεγχοι» της τρόικας επαναφέρουν την πιθανότητα νέων μέτρων περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις, την ώρα –δηλαδή– που η «βιωσιμότητα» της τρικομματικής τίθεται σε σοβαρή αμφισβήτηση, η ηγεσία του ΣΥΝ προχώρησε σε κάποιες –τουλάχιστον– αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες.

19ο Συνέδριο του ΚΚΕ: Υπάρχει άλλος δρόμος που μπορεί να είναι νικηφόρος

Μ ε μεγάλη συμμετοχή, αλλά και έντονη αντιπαράθεση, συνεχίζεται ο προσυνεδριακός διάλογος στο ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριό του. Πρωτόγνωρο γεγονός, για τις συνήθειες του κόμματος, είναι ο αριθμός άρθρων προβληματισμού ή ανοιχτής διαφωνίας που δημοσιεύονται στον «Ριζοσπάστη».

Εκλογές ΕΙΝΑΠ

Από την άνοδο της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ σημαδεύτηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στην Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά.

Εκλογές στο ΣΕΕ Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Στις 23 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του ΣΕΕ-ΔΑΑ (Συνδικάτο Εργαζομένων Εταιριών Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών) από τις οποίες προέκυψε το νέο ΔΣ και στις 2 Μάρτη οι εκλεγμένοι προχώρησαν στη σύσταση του προεδρείου.

Από τον αγώνα ενάντια στα χαράτσια στην αντίσταση κατά της φοροληστείας

Η νέα χρονιά βρήκε το κίνημα ενάντια στα χαράτσια σε ένα σημείο καμπής.

Κάτω τα χέρια από το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 5/3 στα Πατήσια για τη συνέχιση της λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου.

Το γυναικείο ζήτημα στα χρόνια της κρίσης

Σήμερα, μέσα στην πιο βαθιά οικονομική κρίση στην Ελλάδα και όχι μόνο, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πια ότι η θέση της γυναίκας έχει βελτιωθεί, ότι οι γυναίκες έχουν κατακτήσει την ισότητα ή ότι η 8 Μάρτη είναι μια τυπική γιορτή, όπου οι γυναίκες γιορτάζουν την ελευθερία και την ισότητά τους.

Απεργία στο εργστάσιο της ELITE

Τη Δευτέρα, 4 Μάρτη, οι εργαζόμενοι της υποδηματοποιίας ELITE πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία.

Κάτω τα χέρια από το «Αττικό»

Με συγκέντρωση στο Χαϊδάρι, στις 5/3/2013, συνεχίζεται η μάχη για τη σωτηρία του νοσοκομείου «Αττικό».

Συνέντευξη με τον Τζόρτζιο Κρεμάσκι για τις ιταλικές εκλογές

Οι εκλογές στην Ιταλία δεν έβγαλαν αυτοδύναμη κυβέρνηση και όλες οι μέχρι τώρα επαφές δεν δείχνουν να καταλήγουν σε κάποια συμμαχική κυβέρνηση. Το μεγάλο παράδοξο είναι πως, ενώ όλα τα μεγάλα κόμματα ουσιαστικά στήριζαν τη συνέχεια της πολιτικής λιτότητας που εγκαινίασε ο Μάριο Μόντι, το μήνυμα που έβγαλε η κάλπη, ήταν ενάντια στη λιτότητα.

Σύσκεψη για τη συγκρότηση του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ: Βήμα εμπρός (ή βήμα πίσω;)

Το Σάββατο, 23 Φλεβάρη, έγινε σύσκεψη στην Αθήνα για τη συγκρότηση τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Να σώσουμε τα ταμεία και τις συντάξεις

Η συγκυβέρνηση με αφορμή το υπαρκτό, αλλά υπερβολικά διογκωμένο πρόβλημα των πλαστών συντάξεων (που στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά «ημέτερους» και κομματικούς στρατούς), βρίσκει μία ακόμα αφορμή για απολύσεις στο δημόσιο τομέα και επέκταση του αυταρχισμού.

Απολύσεις στο δημόσιο: Ζόρια για την κυβέρνηση!

Ο κοινωνικός αυτοματισμός, που με τόση επιμονή και διάρκεια θέλει να επιβάλει η δεξιά συγκυβέρνηση και τα ΜΜΕ ενάντια στους δημοσίους υπαλλήλους (ΔΥ), δεν φαίνεται να είναι ικανός να επιβάλει τις 150.000 απολύσεις στο δημόσιο.

Πορτογαλία: 1.500.000 διαδηλωτές ενάντια σε τρόικα και κυβέρνηση

Κείμενο που γράφτηκε στις 3 Μάρτη στο αριστερό-κινηματικό μπλογκ «cinco dias», αλλά και ρεπορτάζ για το πώς "έζησε" το διεθνές τριήμερο του Rproject την μεγάλη διαδήλωση στην Πορτογαλία.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά σκορπά θάνατο από ασφυξία | Η Αριστερά να προστατέψει το λαό από την κυβέρνηση

Συνολικά 25 νεκροί –επισήμως– από χρήση «εναλλακτικών» (δηλ. προκαπιταλιστικών) μορφών θέρμανσης μέσα στο φετινό χειμώνα ήδη –ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

Συγκλονιστική γενική απεργία στην Ινδία

Στις 20-21 Φλεβάρη, η τεράστια εργατική τάξη της Ινδίας έκανε επίδειξη δύναμης με μια 48ωρη γενική απεργία.

Λαϊκή εξέγερση στη Σλοβενία

Η Σλοβενία συγκλονίζεται από την πρώτη μεγάλη λαϊκή εξέγερση από την ανεξαρτησία της χώρας το 1991.

Νίκες του κινήματος στη Βουλγαρία

Η Βουλγαρία, από «μισθολογικό μοντέλο» των νεοφιλελεύθερων, μετατράπηκε μέσα σε 10 μέρες σε κινηματικό μοντέλο για τους λαούς της Ευρώπης.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο Αθηνά

Οι κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο Αθηνά συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα.

Ξεσηκωμός στα σχολεία

Η πολιτική του τρίτου μνημονίου, που οδηγεί το δημόσιο σχολείο σε οριστική διάλυση, έβγαλε στο δρόμο τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι συμμετείχαν σε πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν σε Αθήνα και πόλεις της επαρχίας αποκλειστικά με πρωτοβουλία είκοσι έξι πρωτοβάθμιων συλλόγων δασκάλων και νηπιαγωγών και δέκα ΕΛΜΕ πανελλαδικά.

Στα σύντομα

Μια και μόνο λέξη θα αρκούσε για να περιγράψει την κοινωνική καταστροφή των τελευταίων τριών χρόνων: Μαγκάλι! Στον 21ο αιώνα, στην υπερ-αναπτυγμένη ΕΕ, στην Ελλάδα των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων που απαιτούν όλο και περισσότερα…

Εχθρός μας τα μνημόνια, όχι οι μετανάστες και τα παιδιά τους

Την Πέμπτη 21 Μάρτη, στις 5 το απόγευμα στο Θησείο, η Πρωτοβουλία για «Ιθαγένεια σε Όλα τα Παιδιά» οργανώνει συναυλία αλληλεγγύης στα παιδιά των μεταναστών και διεκδίκησης των αυτονόητων δικαιωμάτων τους. Την ίδια μέρα το πρωί σε πολλά σχολεία της χώρας θα γίνουν αντιρατσιστικές εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Οι γραμμές αυτές γράφονται λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη του Χρυσαυγίτη Κασιδιάρη, μετά από τη διακοπή του πινακίου του Α’ Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων στις 4/3. Ο νεοναζί κατηγορείται για συνδρομή σε ληστεία, σοβαρή σωματική βλάβη (μαχαίρωμα), παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, σε βάρος του μεταπτυχιακού φοιτητή Κώστα Διαλυνά, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου το 2007. Πολλοί άνθρωποι έχουν κινητοποιηθεί για να σπάσουν αυτή τη φορά την τρομοκρατία της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο. Ο λόγος; Τη Δευτέρα 4/3 η αστυνομία παρατάχτηκε απέναντι στους αντιφασίστες (Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και YRE) στην Αλεξάνδρας και Λουκάρεως, ενώ στην αίθουσα του δικαστηρίου και έξω από αυτό άφηνε ανενόχλητους δεκάδες Χρυσαυγίτες να αλωνίζουν και να τρομοκρατούν. Το πινάκιο διακόπηκε από τη συγκεκριμένη δίκη και κάτω λόγω παρέλευσης του χρόνου. Ο Κασιδιάρης ισχυρίστηκε πως η κατηγορία είναι στημένη από «ψευδομάρτυρες του ΣΥΡΙΖΑ». Δηλαδή από αυτόπτες μάρτυρες που –ευτυχώς– συγκράτησαν τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του στην Πανεπιστημιούπολη. Βέβαια, οι «φιλαλήθεις» μάρτυρες υπεράσπισης του Κασιδιάρη είναι ακροδεξιοί υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στον Πειραιά που τάχα τον είδαν την ώρα του μαχαιρώματος στο Φάληρο. Ποιους θα πιστέψει άραγε το δικαστήριο;

Το ξεπούλημα του Ελληνικού και του παράκτιου μετώπου του Σαρωνικού: Μπίζνες και ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας γης και περιουσίας

Τρία χρόνια παρουσίας της τρόικας στη χώρα μας. Τρία χρόνια που πλέον τα λόγια έχουν χάσει το νόημά τους και τη σημασία τους. Η κυβέρνηση βαπτίζει ως «οικονομική επένδυση» το ξεπούλημα της δημόσιας γης, το πλιάτσικο, την τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίηση των πάντων και την καταστροφή του περιβάλλοντος σε όλη τη χώρα.