Φύλλο Νο 285 (6 Μάρτη 2013)

Την ώρα που η κυβέρνηση Σαμαρά βλέπει να αντιστρέφεται το κύμα πλαστής αισιοδοξίας, που δημιούργησαν τα ΜΜΕ μετά την 3η συμφωνία με τους δανειστές, την ώρα που οι «έλεγχοι» της τρόικας επαναφέρουν την πιθανότητα νέων μέτρων περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις, την ώρα –δηλαδή– που η «βιωσιμότητα» της τρικομματικής τίθεται σε σοβαρή αμφισβήτηση, η ηγεσία του ΣΥΝ προχώρησε σε κάποιες –τουλάχιστον– αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες.

Μ ε μεγάλη συμμετοχή, αλλά και έντονη αντιπαράθεση, συνεχίζεται ο προσυνεδριακός διάλογος στο ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριό του. Πρωτόγνωρο γεγονός, για τις συνήθειες του κόμματος, είναι ο αριθμός άρθρων προβληματισμού ή ανοιχτής διαφωνίας που δημοσιεύονται στον «Ριζοσπάστη».

Από την άνοδο της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ σημαδεύτηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στην Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά.

Στις 23 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του ΣΕΕ-ΔΑΑ (Συνδικάτο Εργαζομένων Εταιριών Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών) από τις οποίες προέκυψε το νέο ΔΣ και στις 2 Μάρτη οι εκλεγμένοι προχώρησαν στη σύσταση του προεδρείου.

Σήμερα, μέσα στην πιο βαθιά οικονομική κρίση στην Ελλάδα και όχι μόνο, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πια ότι η θέση της γυναίκας έχει βελτιωθεί, ότι οι γυναίκες έχουν κατακτήσει την ισότητα ή ότι η 8 Μάρτη είναι μια τυπική γιορτή, όπου οι γυναίκες γιορτάζουν την ελευθερία και την ισότητά τους.

Οι εκλογές στην Ιταλία δεν έβγαλαν αυτοδύναμη κυβέρνηση και όλες οι μέχρι τώρα επαφές δεν δείχνουν να καταλήγουν σε κάποια συμμαχική κυβέρνηση. Το μεγάλο παράδοξο είναι πως, ενώ όλα τα μεγάλα κόμματα ουσιαστικά στήριζαν τη συνέχεια της πολιτικής λιτότητας που εγκαινίασε ο Μάριο Μόντι, το μήνυμα που έβγαλε η κάλπη, ήταν ενάντια στη λιτότητα.

Η συγκυβέρνηση με αφορμή το υπαρκτό, αλλά υπερβολικά διογκωμένο πρόβλημα των πλαστών συντάξεων (που στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά «ημέτερους» και κομματικούς στρατούς), βρίσκει μία ακόμα αφορμή για απολύσεις στο δημόσιο τομέα και επέκταση του αυταρχισμού.

Ο κοινωνικός αυτοματισμός, που με τόση επιμονή και διάρκεια θέλει να επιβάλει η δεξιά συγκυβέρνηση και τα ΜΜΕ ενάντια στους δημοσίους υπαλλήλους (ΔΥ), δεν φαίνεται να είναι ικανός να επιβάλει τις 150.000 απολύσεις στο δημόσιο.

Η Βουλγαρία, από «μισθολογικό μοντέλο» των νεοφιλελεύθερων, μετατράπηκε μέσα σε 10 μέρες σε κινηματικό μοντέλο για τους λαούς της Ευρώπης.

Η πολιτική του τρίτου μνημονίου, που οδηγεί το δημόσιο σχολείο σε οριστική διάλυση, έβγαλε στο δρόμο τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι συμμετείχαν σε πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν σε Αθήνα και πόλεις της επαρχίας αποκλειστικά με πρωτοβουλία είκοσι έξι πρωτοβάθμιων συλλόγων δασκάλων και νηπιαγωγών και δέκα ΕΛΜΕ πανελλαδικά.

Μια και μόνο λέξη θα αρκούσε για να περιγράψει την κοινωνική καταστροφή των τελευταίων τριών χρόνων: Μαγκάλι! Στον 21ο αιώνα, στην υπερ-αναπτυγμένη ΕΕ, στην Ελλάδα των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων που απαιτούν όλο και περισσότερα…

Την Πέμπτη 21 Μάρτη, στις 5 το απόγευμα στο Θησείο, η Πρωτοβουλία για «Ιθαγένεια σε Όλα τα Παιδιά» οργανώνει συναυλία αλληλεγγύης στα παιδιά των μεταναστών και διεκδίκησης των αυτονόητων δικαιωμάτων τους. Την ίδια μέρα το πρωί σε πολλά σχολεία της χώρας θα γίνουν αντιρατσιστικές εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού.

Οι γραμμές αυτές γράφονται λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη του Χρυσαυγίτη Κασιδιάρη, μετά από τη διακοπή του πινακίου του Α’ Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων στις 4/3. Ο νεοναζί κατηγορείται για συνδρομή σε ληστεία, σοβαρή σωματική βλάβη (μαχαίρωμα), παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, σε βάρος του μεταπτυχιακού φοιτητή Κώστα Διαλυνά, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου το 2007. Πολλοί άνθρωποι έχουν κινητοποιηθεί για να σπάσουν αυτή τη φορά την τρομοκρατία της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο. Ο λόγος; Τη Δευτέρα 4/3 η αστυνομία παρατάχτηκε απέναντι στους αντιφασίστες (Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και YRE) στην Αλεξάνδρας και Λουκάρεως, ενώ στην αίθουσα του δικαστηρίου και έξω από αυτό άφηνε ανενόχλητους δεκάδες Χρυσαυγίτες να αλωνίζουν και να τρομοκρατούν. Το πινάκιο διακόπηκε από τη συγκεκριμένη δίκη και κάτω λόγω παρέλευσης του χρόνου. Ο Κασιδιάρης ισχυρίστηκε πως η κατηγορία είναι στημένη από «ψευδομάρτυρες του ΣΥΡΙΖΑ». Δηλαδή από αυτόπτες μάρτυρες που –ευτυχώς– συγκράτησαν τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του στην Πανεπιστημιούπολη. Βέβαια, οι «φιλαλήθεις» μάρτυρες υπεράσπισης του Κασιδιάρη είναι ακροδεξιοί υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στον Πειραιά που τάχα τον είδαν την ώρα του μαχαιρώματος στο Φάληρο. Ποιους θα πιστέψει άραγε το δικαστήριο;

Τρία χρόνια παρουσίας της τρόικας στη χώρα μας. Τρία χρόνια που πλέον τα λόγια έχουν χάσει το νόημά τους και τη σημασία τους. Η κυβέρνηση βαπτίζει ως «οικονομική επένδυση» το ξεπούλημα της δημόσιας γης, το πλιάτσικο, την τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίηση των πάντων και την καταστροφή του περιβάλλοντος σε όλη τη χώρα.