Ασφαλιστικό: Οι ενοποιήσεις Ταμείων απειλούν τις συντάξεις

Νέα «σφαγή» αναμένεται αμέσως μετά τις εκλογές στις συντάξεις, με την υλοποίηση όλων όσων περιλαμβάνουν το τρίτο μνημόνιο και οι προηγούμενες αντιασφαλιστικές διατάξεις. Το πρώτο χτύπημα αφορά την ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και την εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος», δηλαδή την περικοπή από 1/1/15 των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ παροχών.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Το έλλειμμα του ΕΤΕΑ θα αγγίξει την ερχόμενη χρονιά το 1,5 δισ. ευρώ, όπως εκτιμούν οι σχετικές «μελέτες βιωσιμότητας». Η κρατική ενίσχυση παύει να ισχύει, η ανεργία και η αδήλωτη εργασία δεν πρόκειται να τιθασευτούν με τις δημαγωγίες και τα επικοινωνιακά τρικ των κυβερνώντων, οπότε είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει δραματική μείωση των επικουρικών συντάξεων (και των εφάπαξ) ανά τρίμηνο, με τον κίνδυνο σε βάθος τριετίας να εξαφανιστούν εντελώς! 
Παράλληλα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ενοποίηση των Ταμείων με «εξομοίωση των νομικών διατάξεων και των προϋποθέσεων παροχών» σε πρώτη φάση, ώστε να είναι εφικτή η λειτουργία ενός μόνο Ταμείου ως το τέλος του 2016. Το μέτρο αυτό, στο όνομα του περιορισμού «του διοικητικού κόστους», θα προκαλέσει πολλά λειτουργικά προβλήματα και ισοπέδωση των παροχών προς τα κάτω. Οι εισφορές θα πρέπει να εναρμονιστούν στη βάση του ΙΚΑ και σε συνδυασμό με την εξαφάνιση της πρόσθετης κρατικής χρηματοδότησης που κάθε χρόνο διέσωζε συγκεκριμένα Ταμεία (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ), θα υπάρξουν Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως ο ΟΓΑ, που θα πρέπει να τριπλασιάσουν τις εισφορές στους αγρότες για να μείνουν βιώσιμα.
Η ενοποίηση των Ταμείων έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αντιδραστικές ρυθμίσεις που ήδη πλήττουν τα δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων ή αναμένεται να νομοθετηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα: Αύξηση εισφοράς στον κλάδο υγείας, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, πάγωμα της κατώτατης σύνταξης στη σημερινή ονομαστική της αξία έως το 2021, κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων, κατάργηση του ΕΚΑΣ, άμεση εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου με νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, δηλαδή εγγυημένη από το κράτος μόνο η βασική σύνταξη –ύψους σήμερα 360€– και ανταποδοτική μόνο σύνταξη. 
Όσο για εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που αερολογούν για κάποιο «παράλληλο πρόγραμμα», έξω από την ασφυκτική εποπτεία των ευρωηγεσιών, υπενθυμίζεται πως το εκτρωματικό κείμενο της 14ης Αυγούστου περιλαμβάνει την κατάργηση των αντιμνημονιακών συνταξιοδοτικών διατάξεων Στρατούλη (επαναφορά σύνταξης σε υπερήλικες ανασφάλιστους και ομογενείς, συμψηφισμός σύνταξης με οφειλές στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ κ.λπ.).
Και όλα αυτά για να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές που προβλέπουν ότι το 2015 θα πρέπει να περικοπούν από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης πόροι της τάξης του 0,25% του ΑΕΠ (450 εκατ. ευρώ) και το 2016 πόροι της τάξης του 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ), τη στιγμή μάλιστα που τα χρόνια της μνημονιακής λεηλασίας οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 35-45% και το Ασφαλιστικό βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Προέχει όμως να υπηρετηθεί η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, που θέλει τον χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης από δημόσιο-αναδιανεμητικό να μετατρέπεται σε ατομικό-κεφαλαιοποιητικό, ώστε τα κενά στο κράτος πρόνοιας να καλύπτονται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Και σε μεγάλο βαθμό, αυτός ο στόχος φαίνεται να επιτυγχάνεται με τις μνημονιακές παρεμβάσεις από το 2010 έως σήμερα, που αντίστοιχές τους συναντά κάποιος στις Βαλτικές χώρες ή στο πείραμα της Χιλής. 
Είναι φανερό ότι ένα από τα βασικά μέτωπα όπου θα κριθεί η σταθερότητα της «μνημονιακής συναίνεσης» θα είναι η απόκρουση της αντιμεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, από το εργατικό κίνημα και την Αριστερά. Διαφορετικά, οι «κατεδαφιστές» της κοινωνικής ασφάλισης θα έχουν πετύχει μια στρατηγική νίκη. Να μην τους το επιτρέψουμε...

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία