Βάζουν πλάτη στη Χρυσή Αυγή

Φωτογραφία

Καμιά πενηνταριά χρυσαυγίτες με ρόπαλα και κράνη βεβήλωσαν το περασμένο Σάββατο τον τόπο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, σκίζοντας πανό που ήταν αναρτημένο στη μνήμη του και βρομίζοντας τους τοίχους με τα φασιστικά τους συνθήματα.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.
*στη φωτό το πανό που έσκισαν οι νεοναζί.
 
Συνέχισαν το δρόμο τους και –ανενόχλητοι από την αστυνομία– επιτέθηκαν στο τοπικό στέκι αντιεξουσιαστών «Ρεσάλτο», με παράπλευρες απώλειες σε διπλανά σπίτια που δέχτηκαν βροχή από τούβλα, ενώ κινδύνεψαν ακόμα και νήπια από πέτρες που προσγειώθηκαν σε παιδικά δωμάτια. Τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά κόσμου από την περιοχή ήταν άμεσα και σχεδόν αμέσως συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες αντιφασίστες και συγκρότησαν αντιφασιστική διαδήλωση, σβήνοντας τα συνθήματα των χρυσαυγιτών.
 
Είναι η πρώτη φορά που επανεμφανίζεται με την πιο καθαρή μορφή ένα τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, από τότε που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας και προφυλακίστηκαν κάποια από τα ηγετικά τους στελέχη τις μέρες που στα ΜΜΕ κυριαρχούσε η κάλυψη της κυβέρνησης στους ράμπο του λιμενικού στο Φαρμακονήσι.
 
Σε συνδυασμό με την προφανή ρατσιστική «πάσα» που επιχείρησαν να αξιοποιήσουν οι φασίστες, πρόκειται για απόπειρα επανασυσπείρωσης των σκληρών τραμπούκων της συμμορίας, μετά από τις «χλιαρές» εμφανίσεις συμπαράστασης στους προφυλακισμένους φασίστες και τις αποτυχημένες απόπειρες δημόσιας παρουσίας τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
 
Παρά το γεγονός πως ο κρατικός μηχανισμός δεν ανταποκρίθηκε στο θεσμικό του ρόλο της «προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών» από τους φασίστες –πράγμα που δεν μας εκπλήσσει ιδιαίτερα– το γεγονός αποδεικνύει τόσο το πραγματικό πρόσωπο των Χρυσαυγιτών, όσο και τις αντιφάσεις τους, την ώρα που υποτίθεται πως οι Κασιδιάρης και σία έχουν αποδοθεί σε ανένδοτο αγώνα υπεράσπισης του «νόμιμου χαρακτήρα» του κόμματός τους.
 
Το εάν πρόκειται για «τοπική» επίδειξη δύναμης ή για απαρχή γενικευμένης αφύπνισης των ταγμάτων εφόδου των νεοναζί, που θα απομονώσει ακόμα περισσότερο τη συμμορία από την ευρύτερη εκλογική της επιρροή, θα το δούμε στην πορεία. Το σίγουρο είναι πάντως πως δεν μπορούμε να τους κοιτάμε απαθείς, καταγγέλλοντας απλώς την αστυνομία.
 
Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικές οι πρωτοβουλίες όπως του Αντιφασιστικού Συντονισμού Κερατσινίου-Δραπετσώνας-Περάματος που μαζί με τοπικά συνδικάτα και φορείς της πόλης, τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καλούν την Παρασκευή 31/1 αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο σημείο της δολοφονίας του Π.Φύσσα. Πρόκειται για τη σωστή απάντηση που εμπλέκει τμήματα της κοινωνίας και της Αριστεράς, πολύ ευρύτερα από την κινητοποίηση των πιο αποφασισμένων και «ετοιμοπόλεμων» αντιφασιστών. NO PASARAN!

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία