Φύλλο Νο 305 (29 Γενάρη 2014)

Από 100.000 ευρώ έδωσε η κυβέρνηση για την άμεση ανακούφιση των σεισμοπαθών σε Κεφαλονιά και Ιθάκη. Ανά νησί, όχι ανά κάτοικο!

Καμιά πενηνταριά χρυσαυγίτες με ρόπαλα και κράνη βεβήλωσαν το περασμένο Σάββατο τον τόπο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, σκίζοντας πανό που ήταν αναρτημένο στη μνήμη του και βρομίζοντας τους τοίχους με τα φασιστικά τους συνθήματα.

Στο προηγούμενο φύλλο, στο άρθρο «Μιζαδορισμός, το ανώτατο στάδιο του νεοφιλελευθερισμού», αναδημοσιεύσαμε χωρίς να διασταυρώσουμε στοιχεία για τους εξοπλισμούς από τη βάση δεδομένων του σουηδικού ινστιτούτου SIPRI.

Η κυβέρνηση έχει δείξει με κάθε τρόπο ότι, μπροστά στα οικονομικά αδιέξοδα στα οποία οδήγησε η πολιτική η δική της και η πολιτική της τρόικας, θα χρησιμοποιήσει όλους τους κρατικούς –και πιθανόν και παρακρατικούς– μηχανισμούς με δύο στόχους.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στην εκπαίδευση προκαλούν τα μέτωπα που έχει ανοίξει η μνημονιακή πολιτική κυβέρνησης-τρόικας: απολύσεις-διαθεσιμότητες, αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών και προσπάθεια τρομοκράτησης του κινήματος και καταστολής των αντιδράσεων.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ- ΟΤΑ) την Τρίτη 28 Ιανουαρίου έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ στον Άλιμο.

Κινητοποιήσεις ενάντια στην κυριακάτικη αργία πραγματοποίησαν την Κυριακή 19 Γενάρη οι εμποροϋπάλληλοι.

Με μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 28 Γενάρη, συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της Coca Cola-Τρία Έψιλον.

Νέες μεθόδους για να πετάνε στο δρόμο ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, μετά από χρόνια δουλειάς σε πολλές περιπτώσεις, βρήκαν οι εργοδότες τους.

Η Πανελλαδική Ένωση Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων, την Τρίτη 28 Γενάρη, πραγματοποιεί 24ωρη απεργία και συγκέντρωση νωρίς το πρωί στην πύλη του εργοστασίου «Παπουτσάνης» στη Ριτσώνα.

Ο καθεστωτικός Τύπος προσπαθεί να αναδείξει ως σημαντικό για τις πολιτικο-κοινωνικές εξελίξεις το ενδεχόμενο «να βροντήξει ξανά το τουφέκι του αντάρτικου πόλης» («Βήμα»).

Την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει τα παιχνίδια με την ημερομηνία διεξαγωγής του πρώτου γύρου των αυτοδοικητικών εκλογών, σε ημερομηνία διαφορετική από αυτή των ευρωεκλογών (25 Μάη), στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται οι διεργασίες για την επερχόμενη διπλή εκλογική αναμέτρηση. Κανείς βέβαια δεν αποκλείει, μπροστά στα αδιέξοδα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, να στηθεί ταυτόχρονα (ή και νωρίτερα) και η κάλπη των βουλευτικών εκλογών.

Η κίνηση Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α. (Νέα Αυτοδιοικητική Μαχητική Ανατροπή) είναι το σχήμα που θα στηρίξει η ριζοσπαστική Αριστερά στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Σαλαμίνα.

Μια νέα δημοτική κίνηση, με πρωτοβουλία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργήθηκε στη Γλυφάδα, με το πολλά υποσχόμενο όνομα: «Ανατροπή στη Γλυφάδα - Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία». Με δημοκρατικές διαδικασίες επιλέχθηκε το όνομα, η συντονιστική επιτροπή και ο υποψήφιος δήμαρχος του δημοτικού σχήματος, ο συναγωνιστής Τάσος Ταστάνης.
Είναι χρόνια στέλεχος της Αριστεράς, Αρχιτέκτονας Μηχανικός και δημοτικός σύμβουλος (με την κοινή παράταξη που υπήρχε μαζί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και που δυστυχώς δεν συνεχίζει ως σύνολο).
Φιλοξενούμε τις απόψεις του υποψήφιου δημάρχου, Τάσου Ταστάνη.

Η τρίτη επέτειος της αιγυπτιακής επανάστασης της 25ης Γενάρη 2011 συμπύκνωσε τη δύσκολη και σύνθετη κατάσταση στην Αίγυπτο. Η πλατεία Ταχρίρ φέτος παραδόθηκε από το καθεστώς στους υποστηρικτές του στρατηγού Σίσι, που συγκεντρώθηκαν στην εμβληματική πλατεία για να διαδηλώσουν την υποστήριξή τους στον «ηγέτη του έθνους».

Η κυβέρνηση Ολάντ, αποφασίζοντας να ενισχύσει με 1.500 στρατιώτες επιπλέον την ήδη υπάρχουσα γαλλική στρατιωτική δύναμη στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, κλιμακώνει την ανάμιξη της Γαλλίας στην εμφύλια σύρραξη στη χώρα.

Ο ηγέτης του Ουγγρικού νεοναζιστικού Γιόμπικ, Βόνα, επισκέφτηκε το Λονδίνο, στην προσπάθειά του να χτίσει δεσμούς με το BNP.

Μετράμε πια βδομάδες -διεθνούς- δημοσιογραφικής αθλιότητας, με αφορμή την παράλληλη σχέση του Φρανσουά Ολάντ. Τίποτα δεν συμβολίζει πιο πολύ την απόσταση των μίντια από τις λαϊκές διαθέσεις και αγωνίες.

Την Κυριακή 26 Γενάρη, δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι συμμετείχαν στη «Μέρα Οργής» ενάντια στον Ολάντ. Αλλά ήταν μια μέρα δεξιάς οργής.