Η διεθνής διάσκεψη «Γενεύη 2» για τη Συρία βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά οι προσδοκίες είναι εξαιρετικά χαμηλές.
Ημερ.Δημοσίευσης
Οι δύο αντιπροσωπείες βρέθηκαν στη Γενεύη, γιατί τους «τράβηξαν από το αυτί» οι διεθνείς τους σύμμαχοι, και η καθεμιά προωθεί τη δική της ατζέντα. Ανεξάρτητα από την έκβασή της, η «Γενεύη 2» είναι έτσι κι αλλιώς ένα τσίρκο. Όπως έγραψε αναλυτής του Αλ Τζαζίρα: «Οι πιο σημαντικοί άνθρωποι για τις εξελίξεις στη Συρία είναι αυτοί που λείπουν».
Ο Άσαντ έστειλε διπλωμάτες. Ο σκληρός πυρήνας του καθεστώτος, δηλαδή η πραγματική εξουσία που θα μπορούσε να διαπραγματευτεί ουσιαστικά, απουσιάζει από τη Γενεύη.
Η αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης είναι μια θλιβερή καρικατούρα. Όλες οι σημαντικές «εσωτερικές» αντιπολιτευτικές συμμαχίες λείπουν και απέμειναν μόνο οι αυτοεξόριστοι αυτόκλητοι «ηγέτες» του Συριακού Συνασπισμού που δεν έχουν καμία πραγματική λαϊκή βάση μέσα στη Συρία (ενώ σημαντικό μέρος ακόμα και αυτού του Συνασπισμού μποϊκοτάρισε τη διάσκεψη).
Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αντάρτικων σχηματισμών δήλωσαν εκ των προτέρων ότι δεν αναγνωρίζουν το Συνασπισμό ως εκπρόσωπό τους και δεν στηρίζουν τη «Γενεύη 2».
Η άρνηση να παραβρεθεί ξεχωριστή κουρδική αντιπροσωπεία επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς οι Κούρδοι της Συρίας αντέδρασαν ανακοινώνοντας το σχηματισμό δικής τους προσωρινής κυβέρνησης στα κουρδικά εδάφη της Συρίας τα οποία ελέγχουν πλέον. Οι πιέσεις από τις μοναρχίες του Κόλπου οδήγησαν τον Μπαν Κι Μουν να ακυρώσει την πρόσκληση προς το Ιράν, αποκλείοντας έτσι από τις διαπραγματεύσεις και το κράτος που παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στη στάση του συριακού καθεστώτος.
Η σημασία της «Γενεύης 2» είναι το «μήνυμα» που στέλνουν οι πρωτεργάτες της, ΗΠΑ και Ρωσία, ότι αποκλείουν τη μονομερή στρατιωτική επίλυση της σύγκρουσης και θα ρίξουν το βάρος τους στη λύση που προτιμούν και οι δύο: Να συντηρηθεί το συριακό κράτος άθικτο, να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Μόσχας και να αποσπάσουν κάποιες θέσεις οι άνθρωποι της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ υποβάθμισε όλα τα πισωγυρίσματα ως «μικρά λάθη» ή «αναμενόμενα προβλήματα» που «δεν είναι και τόσο τραγικά». Γι’ αυτό και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κέρι τόνισε ότι η διάσκεψη «δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας μακράς διαδικασίας».
Από αυτό το τσίρκο και αυτούς τους κυνικούς σχεδιασμούς, ο συριακός λαός, που υποφέρει, αλλά επιμένει να αγωνίζεται, δεν έχει και πολλά να περιμένει…