Την αντίσταση κατά των ιδιωτικοποιήσεων ανέλαβαν τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων στη ΔΕΗ.
Φωτογραφία
Ημερ.Δημοσίευσης
Η κυβέρνηση θεώρησε ότι θα περάσει ανώδυνα την αρχή της ιδιωτικοποίησης του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά αποδεικνύεται ότι έκανε λάθος. Η κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης 23/1, όπου συμμετείχαν πάνω από 2.000 εργαζόμενοι (από Αθήνα και Μεγαλόπολη) και μάλιστα χωρίς απεργία, βροντοφωνάζοντας «Δεν θα περάσει», απέδειξε ότι η μάχη είναι δύσκολη και μπορεί να αποδειχθεί πολύ οδυνηρή για την κυβέρνηση.
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ξέρουν ότι, αν περάσει η ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ, θα ιδιωτικοποιηθούν στην πορεία και οι υπόλοιπες θυγατρικές, αλλά και η ίδια η ΔΕΗ. Παρότι λοιπόν η ομοσπονδία τους παραμένει ακέφαλη, βρήκαν τον τρόπο, με συντονισμό των δράσεων από τα πρωτοβάθμια σωματεία, να δείξουν την αποφασιστικότητά τους ενάντια στα σχέδια συγκυβέρνησης και τρόικας.
Το σχετικό νομοσχέδιο μπήκε ήδη για συζήτηση στη βουλή. Οι συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι οδυνηρές για χιλιάδες φτωχούς ανθρώπους, που πολλοί θα μείνουν χωρίς ρεύμα, αδυνατώντας να πληρώσουν τα αυξημένα τιμολόγια.
Τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΔΕΗ προχωρούν σε απεργία διαρκείας, απαιτώντας κανένα παιδί να μην αναγκαστεί να διαβάζει με κερί, καμιά οικογένεια χωρίς θέρμανση και χωρίς ρεύμα, ζητώντας το ρεύμα να είναι φθηνό και προσβάσιμο για όλους. Για το σκοπό αυτό και θέλοντας να ενημερώσουν την κοινωνία για τις δράσεις τους και να ζητήσουν τη συμπαράσταση όλων μας, έχουν στήσει περίπτερο στην πλατεία Κοραή.
Η απεργία διαρκείας, με 24ωρες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, ξεκίνησε την Τρίτη 28 Γενάρη, ενώ την Τετάρτη 29 Γενάρη καλούν στις 15.30 σε συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στην Αθήνα. Η συγκέντρωση θα πορευθεί ως το Σύνταγμα και οι εργαζόμενοι καλούν σε παραμονή εκεί μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου στη βουλή.
Δράσεις γίνονται και σε άλλες περιοχές που υπάρχουν μονάδες και εργοστάσια της ΔΕΗ. Στην Πτολεμαΐδα, μετά από συσκέψεις, αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση την Τρίτη 28 Γενάρη.
Θετικό είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργιακή επιτροπή, η οποία όμως δεν πρέπει να είναι μόνο κεντρική, αλλά να απλωθεί σε κάθε χώρο και τόπο δουλειάς και να συνδεθεί με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε ο αγώνας να συνεχιστεί, ακόμη κι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο στη βουλή.