Νέα παράταξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς

Φωτογραφία

Για μια νέα προοπτική στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής
Μέσα στο ολοκαύτωμα που επιβάλλουν τα μνημόνια στα εργατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις δεκαετιών, μέσα στην άγρια επιχείρηση να περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις σε δημόσια αγαθά όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα, μέσα στην απάνθρωπη επίθεση στη δημόσια υγεία και παιδεία, μια νέα προσπάθεια προβάλλει στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Στις 8 και 9 Μάρτη πραγματοποιείται ιδρυτικό συνέδριο μιας νέας παράταξης που θα καλύπτει τον ευρύτερο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
 
Γιατί τώρα
Θα αναρωτηθούν πολλοί, γιατί τώρα;
 
Επειδή τώρα απαιτείται η μέγιστη συσπείρωση δυνάμεων για να ανατραπεί η βάρβαρη επίθεση και οι ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτή την ανάγκη.
 
Επειδή τώρα ο κόσμος δίνει καθημερινά μάχες στο χώρο του, μικρές ή μεγάλες, αλλά δεν υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός των δυνάμεων που θα δώσει την ώθηση για κλιμάκωση των αγώνων.
 
Είναι απόλυτα θετικό το γεγονός ότι συνδικαλιστικές δυνάμεις, προερχόμενες από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ανεξάρτητες συλλογικότητες και ανένταχτοι αγωνιστές βάσης της Αριστεράς, ακριβώς σε αυτή την απόλυτα κρίσιμη για το εργατικό κίνημα περίοδο, επιδιώκουν να δημιουργηθεί ένα αγωνιστικό και ταξικό ρεύμα στα συνδικάτα, ένα ενιαίο εργατικό μέτωπο πάλης.
 
Ιδιαίτερα σήμερα που η ταξική πόλωση βαθαίνει όλο και περισσότερο εξαιτίας των βάρβαρων πολιτικών της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι να αναζητούν νικηφόρες λύσεις και να αναγνωρίζουν την ανάγκη για ένα συνολικό συνδικαλιστικό και πολιτικό αγώνα για την ανατροπή των μνημονίων, της λιτότητας, για μια αριστερή πολιτική απάντηση στα κόμματα και τις πολιτικές των μνημονίων.
 
Μέλη της νέας παράταξης φυσικά θα είναι όσοι εγγραφούν και στο συνέδριο θα συμμετέχουν όλοι οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές στα όργανα των τριτοβάθμιων (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ), δευτεροβάθμιων (Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Νομαρχιακά Τμήματα ΑΔΕΔΥ) και των πρωτοβάθμιων (ΔΣ Συλλόγων και Σωματείων) συνδικαλιστικών οργανώσεων. Επίσης όσοι εκλεγούν σε ιδρυτικές νομαρχιακές και κλαδικές συνελεύσεις, που θα ξεκινήσουν από τις αρχές Φλεβάρη.
 
Η νέα παράταξη πρέπει να χτιστεί μέσα από την οργάνωση των εργαζομένων στο χώρο δουλειάς, με βάση τις ανάγκες τους και τα αιτήματά τους, μπαίνοντας μπροστά στην οργάνωση κάθε μάχης που θα δίνεται στο χώρο, μικρής ή μεγάλης. Αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ποιες πολιτικές ευθύνονται για την εξαθλίωση των εργαζομένων και γιατί η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι η εφικτή λύση που μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.
 
Κέντρο αγώνα
Η νέα παράταξη πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου αγώνα, που θα ξεπεράσει την αδράνεια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και θα δουλέψει με στόχο το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα να επανακτήσουν κάθε δικαίωμα που έχασαν: τους μισθούς, τις θέσεις εργασίας, τις συλλογικές συμβάσεις, τους δημόσιους οργανισμούς που ξεπουλήθηκαν, το άνοιγμα σχολειών και νοσοκομείων που έκλεισαν.
 
Οργανώνοντας μια μαζική καμπάνια, ώστε να εγγραφούν νέοι εργαζόμενοι, ανασφάλιστοι και άνεργοι, εργαζόμενοι σε δύσκολους χώρους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, σε εργοστάσια, καφετέριες, καταστήματα τηλεφωνίας, ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές εταιρείες, εταιρείες παροχής υπηρεσιών, στα σωματεία τους ή οργανώνοντας νέα σωματεία.
 
Η παράταξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς οφείλει επίσης να πρωτοστατήσει, ώστε να τσακιστεί κάθε προσπάθεια οργανωμένης δράσης των φασιστών μέσα σε εργατικούς χώρους, χτυπώντας τη βασική αιτία που τρέφει το αυγό του φιδιού: την πολιτική των μνημονίων. Οργανώνοντας επίσης καμπάνιες για να αποκτήσουν οι μετανάστες εργαζόμενοι ίσα δικαιώματα με τους ντόπιους και να εγγραφούν μαζικά στα συνδικάτα.
 
Για να ανταποκριθεί όμως πραγματικά στις προσδοκίες του κόσμου, η Αριστερά πρέπει να παλέψει, ώστε η εργατική αντίσταση να απλωθεί σε όλη την κοινωνία. Να παλέψει, ώστε η εργατική αντίσταση να γίνει υπόθεση όλου του λαού. Με επιτροπές αντίστασης μέσα στους χώρους δουλειάς, αλλά και κοινές επιτροπές με άλλα σωματεία και κυρίως με κάθε συλλογικότητα και με τον κόσμο στις γειτονιές.
 
Επιτροπές
Να δημιουργηθούν επιτροπές αντίστασης που όχι μόνο θα συνδράμουν στο να οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η αλληλεγγύη σε κάθε σκληρό και παρατεταμένο εργατικό αγώνα, αλλά θα θέσουν και τα θεμέλια για την ανατροπή της κυβέρνησης με κατεύθυνση μια κυβέρνηση της Αριστεράς που για πρόγραμμά της θα έχει τα αιτήματα του κόσμου της εργασίας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία