Βίλα Ζωγράφου: Να αποσυρθούν οι μηνύσεις

Σε μηνύσεις κατά τριών μελών της «Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων για να γίνει το κτήμα Ζωγράφου κτήμα του λαού» προχώρησε ο πρώην δήμαρχος Ζωγράφου Καζάκος, γνωστός για τις ακροδεξιές του αντιλήψεις και το «ευγενές» του έργο στα χρόνια που διοίκησε το δήμο.

 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Οι κατηγορίες αφορούν –δήθεν– δολιοφθορές που πραγματοποίησαν οι διωκόμενοι (γνωστοί αριστεροί αγωνιστές στη γειτονιά) στο κτίριο της Βίλας Ζωγράφου, κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος και διατάραξη οικιακής ειρήνης, κατά τη διάρκεια του τριήμερου φεστιβάλ που πραγματοποίησε η επιτροπή αγώνα στις 4, 5 και 6 Ιουνίου 2010.

Πρόκειται φυσικά για εκδικητική πράξη και σαφέστατη ποινικοποίηση ενός κοινωνικού αγώνα, που ξεκίνησε πριν 5 περίπου χρόνια, όταν ο Καζάκος «φέσωσε» το δήμο με δάνειο 25 εκατ. ευρώ για την αγορά της ταράτσας του εμπορικού κέντρου που θα χτιζόταν στο κτήμα από την οικογένεια Ζωγράφου. Ο πρώην δήμαρχος προφανέστατα ενοχλήθηκε από τη μαχητική στάση της επιτροπής που, με μαζικές πορείες, ακτιβισμούς, συναυλίες, προσφυγές και υπομνήματα, οδήγησε στη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΚΣΧΟΠ) υπέρ της ανακήρυξης του χώρου σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, βάζοντας φρένο στην τσιμεντοποίηση.

Μέλη της επιτροπής και αλληλέγγυοι κάτοικοι αντέδρασαν αμέσως στην πρόκληση του Καζάκου. Εκατοντάδες υπογραφές μαζεύτηκαν σε κείμενο συνευθύνης με τίτλο «Ήμουν και εγώ εκεί» σε ένδειξη συμπαράστασης και κατατέθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 16/1. Στη συζήτηση που ακολούθησε, το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα, στο οποίο τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «δεν συμφωνεί με την ποινικοποίηση του αγώνα της επιτροπής κατοίκων και ως εκ τούτου δε συναινεί σε οποιαδήποτε μορφή δίωξης».

Δυστυχώς οι σύμβουλοι του ΚΚΕ, χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία του μη ικανοποιητικού πολιτικού πλαισίου που έβαζε το ψήφισμα (ως ένα βαθμό σωστά) και ορισμένες διατυπώσεις του κειμένου, δεν μπόρεσαν να κρύψουν την «επιφύλαξή» τους απέναντι σε λαϊκές κινητοποιήσεις που δεν ελέγχει το κόμμα και δεν ψήφισαν υπέρ. Παράλληλα, εμπόδισαν ακόμη και το σωματείο εργαζομένων του δήμου Ζωγράφου να εκδώσει σχετικό ψήφισμα, κωλυσιεργώντας τη διαδικασία.

Οι μηνύσεις και οι απειλές δεν μας τρομάζουν. Συνεχίζουμε μέχρι την απόσυρση όλων των κατηγοριών. Μέχρι να αποδοθεί η Βίλα Ζωγράφου στο λαό του Ζωγράφου και να γίνει χώρος υψηλού πρασίνου και πολιτισμού.
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία