Φύλλο Νο 260 (25 Γενάρη 2012)

Για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

Οι προτάσεις της ΔΕΑ στη συζήτηση που έχει ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Γραμματεία του για μια αναγκαία συμφωνία σε μια συγκεκριμένη πολιτική, μια ιεραρχημένη και συμπληρωμένη παρουσίαση των στόχων του μπροστά στις πολιτικές εξελίξεις.  

Κείμενο των Επαναστατών Σοσιαλιστών: "Η εξουσία και ο πλούτος στο λαό" (μόνο online)

Στις 25 Γενάρη του 2012, η πρώτη επέτειος της αιγυπτιακής επανάστασης μετατράπηκε στη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει ζήσει η πλατεία Ταχρίρ, μεγαλύτερη και από κάθε διαδήλωση των ιστορικών ημερών του Φλεβάρη του 2011. Ο "δεύτερος γύρος" έχει ξεκινήσει. Αυτή η ανακοίνωση των Επαναστατών Σοσιαλιστών, γραμμένη την παραμονή της μεγάλης διαδήλωσης, περιγράφει ποια είναι η κατάσταση στην Αίγυπτο ένα χρόνο μετά και ποιες προοπτικές ανοίγονται το επόμενο διάστημα.

Η ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. του Μίκη Θεοδωράκη: Εθνική ή αντικαπιταλιστική ανατροπή;

Ο  Μίκης Θεοδωράκης έδωσε στη δημοσιότητα τη διακήρυξη της κίνησης ΕΛΛΑΔΑ (Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση). Την κίνηση παρακολουθεί αρκετός κόσμος. Είναι δείγμα της απήχησης του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, αλλά και δείγμα της ρευστότητας και της χαλαρότητας των πολιτικοκομματικών συσχετισμών στην εποχή μας. Ο Μ. Θεοδωράκης θα καλέσει όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς να συντονίσουν την αντίσταση και την αλληλεγγύη. Είναι ένα κάλεσμα θετικό. Όμως η πολιτική της κίνησης πάει παραπέρα. 

Δυναμική κινητοποίηση για τα χαράτσια!

Μαζική και με παλμό-παρά τη χαμηλή θερμοκρασία- ήταν η πορεία ενάντια στα ληστρικά χαράτσια και τις αυξήσεις της ΔΕΗ, στην οποία καλούσαν η επιτροπή σωματείων, Κινήσεων, Συνελεύσεων «Δεν Χρωστάμε-Δεν πουλάμε-Δεν πληρώνουμε», επιτροπές και συνελεύσεις γειτονιών από όλη την Αττική, Δήμοι και συνδικάτα, την Παρασκευή 27/1.

Το πείραμα της Ουγγαρίας

Ο «εθνικός δρόμος» της κυβέρνησης Ορμπάν και τα αδιέξοδά του, η "επιστροφή" των εθνικών ανταγωνισμών όπως εκφράζονται από το σημερινό πόκερ Ουγγαρίας-ΕΕ και η ακροδεξιά πολιτική που εφαρμόζει η Δεξιά στην Ουγγαρία έχουν χρήσιμα συμπεράσματα για την Αριστερά.

Βραζιλία: Μια συνοικία σε στρατιωτική πολιορκία

Τανκς, ελικόπτερα και χιλιάδες αστυνομικοί επιχειρούν να ξεσπιτώσουν 9.000 ανθρώπους που είχαν μετατρέψει μια αχρησιμοποίητη έκταση σε ζωντανή συνοικία για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες. 

Στα σύντομα...

Τις υπογραφές των πολιτικών αρχηγών της τρικομματικής στο νέο μνημόνιο, που θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για συνέχεια της ίδιας πολιτικής και μετά τις εκλογές, ζητούν οι ευρωηγεσίες και το ΔΝΤ ως όρο για την υπογραφή της νέας δανειακής συνθήκης. Και το ωραίο είναι ότι οι ΓΑΠ, Σαμαράς, Καρατζαφέρης θα υπογράψουν. Λες και διαπραγματεύονται τα αμπελοχώραφά τους… 

Η σοσιαλδημοκρατία στην εποχή του σοσιαλφιλελευθερισμού: Ποιο μέλλον έχει το ΠΑΣΟΚ;

Το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε –χωρίς να υπάρξει αντιπρόταση– την εισήγηση του Γ. Παπανδρέου. Παρ’ όλα αυτά αποτέλεσε έναν καλό «καθρέφτη» για το βάθος της κρίσης στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό που ουσιαστικά εγκρίθηκε από την εισήγηση ΓΑΠ ήταν η θέση ότι οι διαδικασίες για αλλαγή κομματικής ηγεσίας θα οργανωθούν «πριν τις εθνικές εκλογές».  

Παναττική 24ωρη απεργία: Οι εργαζόμενοι είναι εδώ - Ώρα για κλιμάκωση της αντίστασης

Με μαζικές διαδηλώσεις χιλιάδες εργαζόμενοι, την Τρίτη 17 Γενάρη, έστειλαν το μήνυμά τους: Μπορούμε να τους νικήσουμε. Η μάχη είναι δύσκολη, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε.  Από όλους τους εργασιακούς χώρους που βρίσκονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως π.χ. η Χαλυβουργία, έρχεται το μήνυμα της κλιμάκωσης των αντιστάσεων. Ήδη έχουν παρθεί πρωτοβουλίες και ετοιμάζεται νέα γενική- πανεργατική απεργία στα μέσα Φλεβάρη. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να οργανώσουμε και αυτή τη μάχη ακόμα πιο αποφασιστικά, μετατρέποντας τη μέρα εκείνη σε ημερομηνία σταθμό του αγώνα μας, ενάντια σε κυβέρνηση, τρόικα και εργοδότες.

Χαλυβουργία: Η απεργία διαρκείας συνεχίζεται

Από την απόφαση της τελευταίας γενικής συνέλευσης των εργαζόμενων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στέλνεται το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα.  

Εκλογές στον Άγιο Σάββα

Στις 19 Γενάρη στον Άγ. Σάββα έγιναν οι εκλογές για το νέο ΔΣ στο Σωματείο εργαζομένων και για αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ.  

Εκλογές στο ΓΝ Πατησίων

Ως Πρωτοβουλία Εργαζομένων συμμετείχαμε από την πρώτη στιγμή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο Μνημόνιο και από το Φεβρουάριο του 2011 δραστηριοποιούμαστε με κατοίκους και συλλογικότητες της περιοχής, ώστε να σωθούν και τα τρία νοσοκομεία των Πατησίων.  

Αλουμινοβιομηχανία Λουκίσα: Συνεχίζουν τον αγώνα

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται 49 μέρες οι εργαζόμενοι της αλουμινοβιομηχανίας Λουκίσα στο Περιστέρι.  

Σύλλογος Εργαζομένων ΥΠΑΑΤ: Μια συνέλευση που δεν έγινε και μια παράταξη που δυναμώνει!

Η συνέλευση του ενιαίου συλλόγου εργαζομένων ΥΠΑΑΤ, που επιβλήθηκε με τα χίλια ζόρια και με 118 υπογραφές στην ηγεσία (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) του σωματείου μας, είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό σε μια μακρινή και «άσχετη» τότε ημερομηνία, στις 17/1. Ώσπου αποφασίστηκε η Παναττική απεργία των ΕΚ, την ίδια μέρα. 

Πετυχημένη κινητοποίηση στα ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές στο Χαλάνδρι

Το Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών, Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής τη μέρα της Παναττικής απεργίας έκανε τρίωρο πετυχημένο αποκλεισμό στα ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές στο Χαλάνδρι.    

Εκλογικές επιτυχίες στους εκπαιδευτικούς

Οι εκλογές για τα Δ.Σ. στην Δ' και την Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης ανέδειξαν μια στροφή αριστερά στο χώρο των εκπαιδευτικών.

Βίλα Ζωγράφου: Να αποσυρθούν οι μηνύσεις

Σε μηνύσεις κατά τριών μελών της «Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων για να γίνει το κτήμα Ζωγράφου κτήμα του λαού» προχώρησε ο πρώην δήμαρχος Ζωγράφου Καζάκος, γνωστός για τις ακροδεξιές του αντιλήψεις και το «ευγενές» του έργο στα χρόνια που διοίκησε το δήμο. 

Η στέγη είναι δικαίωμα

Ο αριθμός των αστέγων, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, μεγαλώνει καθημερινά. Αυτοί που ευθύνονται για τη φτώχεια του κόσμου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), με τη διαχρονική λιτότητα, τώρα εντελώς υποκριτικά εμφανίζονται να θρηνούν. Η «ανθρωπιά» δεν αρκεί στους αστέγους. Οι Γάλλοι σύντροφοι του ΝΡΑ έχουν θέσει ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το ζήτημα, θυμίζοντάς μας ότι η μόνιμη κατοικία είναι δικαίωμα όλων μας.

Νέος νόμος για τα ναρκωτικά: Από τη θανατοκρατία της απαγόρευσης στο δημοπρατήριο της υγείας

Η πιο ανοικτά φιλοκαπιταλιστική κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών διεκδικεί δάφνες δημοκρατικότητας και ανθρωπισμού νομοθετώντας την αποποινικοποίηση της χρήσης. Στον ίδιο νόμο προβλέπεται η έφοδος των ιδιωτών στην αντιμετώπιση των ουσιοεξαρτημένων πάνω στα ερείπια της δημόσιας-δωρεάν υγείας. Τα έργα τους μιλούν από μόνα τους.

Αργεντινή: Το πολιτικό και κοινωνικό κόστος της παραγωγικής ανασυγκρότησης

Έχουν περάσει δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της αργεντίνικης εξέγερσης, του αρχεντινάσο, και της κατάρρευσης σειράς κυβερνήσεων στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής, εξαιτίας ακριβώς της κρίσης χρέους και των ακραία αντιλαϊκών πολιτικών που επιβλήθηκαν. Πολλά είναι τα συμπεράσματα και τα μαθήματα από την περίοδο εκείνη, ωστόσο σε αυτό το άρθρο θα σταθούμε σε τρία ερωτήματα: Ποιος ωφελήθηκε από την πολιτική που ακολουθήθηκε τα δέκα αυτά χρόνια, αν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική, καθώς κι αν μπορεί να έχει εφαρμογή στην Ελλάδα. 

Ο ξεσηκωμός στη Ρουμανία

Οι πολυήμερες διαδηλώσεις, που συγκλόνισαν το Βουκουρέστι και δεκάδες άλλες πόλεις της Ρουμανίας, ήταν ένας ακόμα κρίκος στη διεθνή αλυσίδα της αντίστασης. 

Ιταλία: Μπλόκο στους τεχνοκράτες

Άρχισαν τα όργανα για τον Μόντι και τους τεχνοκράτες του στην Ιταλία. Μετά τις φοιτητικές κινητοποιήσεις για το «καλωσόρισες» και την κοινή απεργιακή δράση των τριών συνομοσπονδιών (για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια), τη σκυτάλη παίρνουν τα «κλειστά επαγγέλματα».

Στα κάτεργα της Foxconn

Εκατοντάδες εργάτες της Foxconn έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν με ομαδική αυτοκτονία, προκειμένου να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις που τους υποσχέθηκε η διοίκηση, αν παραιτούνταν…  

Εβιασμοί από το Υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας επέστρεψε ανυπόγραφους τους προϋπολογισμούς για το τρέχον έτος στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων και στους προέδρους των ΤΕΙ, μέχρι να εκλέξουν τα Συμβούλια Διοίκησης σε κάθε σχολή.

Επιτροπές Αγώνα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Σε μια σειρά σχολές, επιτροπές και πρωτοβουλίες που συσπειρώνουν φοιτητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους οργανώνουν τις δράσεις τους ενάντια στο νόμο της Διαμαντοπούλου.

Ακραίες ανισότητες στα πανεπιστήμια

Δύο ειδήσεις, από τις ΗΠΑ και τη Νότιο Αφρική, αποκαλύπτουν τις ακραίες ανισότητες που προκαλεί η κρίση στην εκπαίδευση και προειδοποιούν για το μέλλον που μας ετοιμάζουν και εδώ, αν δεν αντισταθούμε.

Πρώτη συνέλευση της ΚΑΡ για τη νέα χρονιά

Στις 21 Γενάρη έγινε η πρώτη συνέλευση της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» για την καινούρια χρονιά. Η αίθουσα της ΕΣΗΕΑ γέμισε από κόσμο του αντιρατσιστικού κινήματος και της Αριστεράς, που συμμετείχε το προηγούμενο διάστημα σε αντιφασιστικές κινητοποιήσεις στις γειτονιές της Αθήνας, έστησε αντιρατσιστικές εκδηλώσεις και στήριξε τη λειτουργία του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών.

Ένα χρόνο μετά την απεργία πείνας των 300, ο αγώνας συνεχίζεται

Ένα χρόνο μετά την απεργία πείνας που ξεκίνησαν στις 25 Γενάρη 2011, 300 μετανάστες εργάτες μαζί με τους Έλληνες συμπαραστάτες τους, ο αγώνας τους για μια ζωή με αξιοπρέπεια, δουλειά και στοιχειώδη δικαιώματα συνεχίζεται.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Ειδήσεις και σχόλια για τους μετανάστες, την αντιρατσιστική και την αντιφασιστική πάλη.

Το 1% επιτίθεται στο ίντερνετ του 99%: Ταξικός κυβερνοπόλεμος (εκτεταμένο online)

Η νέα νομοθεσία που προωθείται στις ΗΠΑ ενάντια στις ιντερνετικές ελευθερίες είναι ταξικός πόλεμος μέσα στο ίντερνετ. Η γερασμένη βιομηχανία του θεάματος συνεχίζει τις απελπισμένες προσπάθειές της να συνεχίσει να βγάζει έξτρα κέρδη από κάτι που δεν μπορεί πια να ελέγξει, κηρύσσοντας πόλεμο στα εκατομμύρια "πειρατών" που επιλέγουν να ανταλλάζουν και να μοιράζονται. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για την συνολικότερη λογοκρισία στο ίντερνετ, τον περιορισμό του δημόσιου διαλόγου, την κατάργηση των ελευθεριών που το έκαναν πολύτιμο εργαλείο των κινημάτων. Ήδη υπάρχει αντίσταση. Η μάχη για το μέλλον του ίντερνετ δεν έχει λήξει. Και υπενθυμίζει εμφατικά πως σε μια γερασμένη κοινωνία, "οι παραγωγικές δυνάμεις εξεγείρονται ενάντια στις παραγωγικές σχέσεις"...  

Νιγηρία: Το μικρόβιο της εξέγερσης εξαπλώνεται

Η μεγαλύτερη γενική απεργία στην ιστορία της Νιγηρίας, παρέλυσε τη χώρα για μια βδομάδα. Η διακοπή του προγράμματος επιδότησης των καυσίμων από την κυβέρνηση, ήταν η σπίθα που προκάλεσε μια συνολική εξέγερση των εργαζομένων και των φτωχών, σε συνέχεια των μεγάλων διεθνών αγώνων της εποχής μας. Η απεργία κατάφερε μια νίκη, αν και οι ηγεσίες των συνδικάτων υποχώρησαν όταν το παιχνίδι χόντρυνε πραγματικά. Όπως και να 'χει, ο λαός της Νιγηρίας εκτέθηκε πια στο «μικρόβιο» της εξέγερσης.  

Εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ: Δυνατότητες και προβλήματα

Ο γύρος συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ανέδειξε τη διαθεσιμότητα, τα προχωρήματα, αλλά και τις απαιτήσεις του κόσμου του, και ενός ευρύτερου αριστερού δυναμικού. Παράλληλα όμως ανέδειξε και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την επιμονή της ηγεσίας του ΣΥΝ σε μια «προνομιακή« συμμαχία με διάφορους Πασοκογενείς, χωρίς σχετική απόφαση του συμμαχικού σχήματος.  

Μεγάλη νίκη του ΙΓΜΕ

Μια πρώτη νίκη πέτυχαν οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ στην πάλη τους κατά της εφεδρείας. Η επιτυχία αυτή δίνει νέα ώθηση στους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την οριστική δικαίωση και δείχνει σε κάθε κλάδο πως ο δρόμος του αγώνα είναι η μόνη λύση. 

Νέα μέτρα σοκ για να ολοκληρωθεί το PSI: Όλα για τους τραπεζίτες

Νέα μέτρα σοκ για τους εργαζόμενους φέρνει το PSI, η δανειακή συνθήκη και η νέα ευρωσυνθήκη. Οι έλληνες καπιταλιστές βρίσκουν την ευκαιρία να προωθήσουν το διαχρονικό τους "πρόγραμμα" για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους. Στην προοπτική αυτή ο Λ. Παπαδήμος ευθυγραμμίζει τα κυβερνητικά κόμματα μέσα από τη διαδικασία των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών, που παίρνουν πλέον αποφάσεις για τις οποίες δεν τους εξουσιοδότησε κανείς. Παρά τις προδοσίες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, οι εργαζόμενοι έχουν δείξει την τάση να σκληρύνουν τη στάση τους. Η Αριστερά πρέπει να αναλάβει το καθήκον της ανατροπής της κυβέρνησης Παπαδήμου, μέσα από τους αγώνες εδώ και τώρα και όχι με την αναμονή του αν και πότε θα στηθεί η κάλπη.

Να μπλοκάρουμε τα Συμβούλια Διοίκησης

Όλες οι προσπάθειες να διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης στις σχολές έχουν πέσει στο κενό, χάρη στις κινητοποιήσεις του μεγαλύτερου κομματιού της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η Διαμαντοπούλου ποντάρει στην εξεταστική περίοδο, ελπίζοντας να καμφθούν οι τις κινητοποιήσεις. Όμως το φοιτητικό κίνημα, μαζί με τα υπόλοιπα κομμάτια της εκπαίδευσης ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις και νίκες ενάντια στο νόμο το επόμενο διάστημα. Με αρχή το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 26 Γενάρη. Οι αποφάσεις της 2ης Παμπολυτεχνειακής Συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Γενάρη δείχνουν αυτήν την κατεύθυνση. 

Συνεχίζεται η μάχη ενάντια στα χαράτσια: Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα!

Την ώρα που η κυβέρνηση τρομοκρατεί χιλιάδες νοικοκυριά ότι θα κόψει το ρεύμα όσων δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν το ληστρικό χαράτσι, ο αγώνας των επιτροπών κατοίκων, λαϊκών συνελεύσεων και σωματείων ενάντια στο φορομπηχτικό μέτρο συνεχίζεται και δυναμώνει. Επόμενο μεγάλο ραντεβού του κινήματος ανυπακοής την Παρασκευή 27/1, στις 6 μμ, στον Πεζόδρομο της Κοραή. Εκεί καλούν σε συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή, ενάντια στα χαράτσια και τις αυξήσεις της ΔΕΗ, η επιτροπή «Δεν Χρωστάμε-Δεν Πουλάμε-Δεν πληρώνουμε», Δήμοι (Ν. Ιωνίας κ.ά.), συνδικάτα, επιτροπές και συνελεύσεις γειτονιών από όλη την Αττική.