Επιτροπές Αγώνα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Σε μια σειρά σχολές, επιτροπές και πρωτοβουλίες που συσπειρώνουν φοιτητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους οργανώνουν τις δράσεις τους ενάντια στο νόμο της Διαμαντοπούλου.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

ΤΕΙ Αθήνας

Την Παρασκευή 21/1 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση της πρωτοβουλίας φοιτητών-εργαζομένων στα ΤΕΙ Αθήνας. Στόχος ήταν η συζήτηση και η δράση γύρω από δυο άξονες: Τη μη εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο και του νόμου για τις εφεδρείες.

Στη συζήτηση αναπτύχθηκαν έντονοι προβληματισμοί για το αν μια τέτοια πρωτοβουλία υποκαθιστά τους συλλόγους ή όχι, αλλά ευτυχώς οι όποιοι ενδοιασμοί ξεπεράστηκαν, αφού όλοι συμφώνησαν ότι αυτό που επείγει είναι η οργάνωση της μάχης ενάντια στην επίθεση που δέχεται  το δημόσιο πανεπιστήμιο. Εξάλλου έγινε σαφές ότι, όπου λειτουργούν τέτοιες πρωτοβουλίες, λειτουργούν προωθητικά και για τους φοιτητικούς συλλόγους και σε καμία περίπτωση δεν τους υποκαθιστούν.

Η συζήτηση κατέληξε σε δύο επόμενα καλέσματα, με πρώτο σταθμό το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 26 Γενάρη. Το επόμενο μεγάλο ραντεβού ορίστηκε για τις 3 Φλεβάρη, με στόχο μια μεγάλη κοινή συνέλευση φοιτητών-εργαζομένων.

Από τη συνάντηση δεν έλειψαν και τα προβλήματα, αφού οι δυνάμεις της ΚΝΕ και του ΜΑΣ κατηγόρησαν τους παρευρισκόμενους για οπορτουνισμό, τους διοικητικούς ως ξεπουλημένους που οργανώνουν 4ωρες στάσεις εργασίας και όχι 24ωρες απεργίες και, αποχωρώντας, δήλωσαν ότι η μόνη ενότητα είναι αυτή με το ΜΑΣ και το ΠΑΜΕ. Είναι κρίμα σε τόσο κρίσιμες στιγμές το ΚΚΕ να αδιαφορεί για το αν θα χάσουμε ή αν θα κερδίσουμε.

 

Πάντειο

Την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο Πάντειο πανεπιστήμιο συνάντηση ανάμεσα σε φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους για την επανενεργοποίηση της Πρωτοβουλίας για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Οι παρευρισκόμενοι αποφάσισαν κοινές δράσεις για την παρεμπόδιση των εκλογών για τα Συμβούλια Διοίκησης, ενώ ορίστηκε μέρα δράσης στη σχολή για τις 25 Ιανουαρίου, με μικροφωνική ενημέρωσης για το νομό και στη συνέχεια ανοιχτή συνέλευση.

Φιλοσοφική

Στις 24 Γενάρη πραγματοποιήθηκε στη Φιλοσοφική Αθήνας συνέλευση φοιτητών, καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων για τη δημιουργία Πρωτοβουλίας ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου. Πυρήνας της συζήτησης ήταν οι επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίων Διοίκησης και πώς μπορούν να μπλοκαριστούν και στη συνέχεια να ματαιωθούν με τη συνεργασία όλων των συνιστωσών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Στη συνέλευση ανακοινώθηκε και η αλλαγή της στάσης της ΠΟΣΔΕΠ, η οποία, εξαιτίας των κινητοποιήσεων, αποφάσισε την αναβολή όλων των εκλογών τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση του νόμου στο ΣτΕ στις 3 Φεβρουαρίου. Αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος της Φιλοσοφικής ενάντια στο νόμο και τις εκλογές, ενώ υπήρξε και κάλεσμα στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 26 Γενάρη.

Μαθηματικό

Πραγματοποιήθηκε στις 24 Γενάρη η τρίτη συνέλευση της επιτροπής αγώνα «θετικών επιστημών». Συγκέντρωσε περίπου 200 άτομα (γύρω στους 50 ήταν εργαζόμενοι). Το κέντρο των περισσότερων τοποθετήσεων ήταν το πώς θα αντισταθούμε στο νόμο πλαίσιο (δράσεις και ο συντονισμός των διάφορων επιτροπών αγώνα). Αποφασίστηκαν παράσταση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια την Πέμπτη και η προβολή του τελικού κειμένου στο Άλτερ.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία