Ακραίες ανισότητες στα πανεπιστήμια

Δύο ειδήσεις, από τις ΗΠΑ και τη Νότιο Αφρική, αποκαλύπτουν τις ακραίες ανισότητες που προκαλεί η κρίση στην εκπαίδευση και προειδοποιούν για το μέλλον που μας ετοιμάζουν και εδώ, αν δεν αντισταθούμε.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Μυρτώ Σιδέρη

Μια πλευρά της οικονομικής κρίσης που πλήττει το σύστημα παγκόσμια είναι και η κρίση στην εκπαίδευση. Η αντίληψη για πλήρη ιδιωτικοποίηση της παρεχόμενης εκπαίδευσης έχει προκαλέσει θύελλα ανισοτήτων, αποκλείοντας έτσι εκατομμύρια νέους από την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στα κονδύλια που απαιτούν τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Στην Ελλάδα το πρόβλημα θα γίνει πιο αισθητό με την ψήφιση του νόμου Διαμαντοπούλου, που φέρνει τις επιχειρήσεις μέσα στα πανεπιστήμια, ενώ μεταφέρει το κόστος σπουδών από το κράτος στο φοιτητή και την οικογένειά του.

Στις εφημερίδες, τις προηγούμενες μέρες, παρουσιάστηκαν δύο γεγονότα που δείχνουν τη βαρβαρότητα της κατάστασης.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ ένα νέο κίνημα ιδιαίτερα δυναμικό και αποφασιστικό έκανε την εμφάνιση του το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία περίπου το 1/5 των αμερικανών φοιτητών αδυνατεί να αποπληρώσει τα φοιτητικά δάνεια και αναγκαστικά τίθεται σε κίνδυνο η συνέχιση των σπουδών τους. Όμως οι φοιτητές αντιδρούν οργανώνονται και συγκεντρώνουν τις αναγκαίες από το νόμο ένα εκατομμύριο υπογραφές φοιτητών, ώστε να μην εξοφλήσουν τα δάνειά τους, διεκδικώντας την επιστροφή της δωρεάν παιδείας στα δημόσια αμερικανικά πανεπιστήμια, να ελεγχθούν τα οικονομικά των ιδιωτικών πανεπιστημίων και να καταργηθούν τα επιτόκια στα φοιτητικά δάνεια. Τους προηγούμενους μήνες έγιναν επίσης μεγάλες διαδηλώσεις στην Αγγλία, τη Γαλλία και αλλού ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων και τον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων και της μέσης εκπαίδευσης.

Νότια Αφρική

Το δεύτερο γεγονός αφορά τη Νότια Αφρική. Σκηνές πανικού επικράτησαν στο Γιοχάνεσμπουργκ στις 11 Ιανουαρίου, όταν χιλιάδες νέοι κυριολεκτικά ποδοπατήθηκαν, στην προσπάθεια τους να μπουν στο χώρο του πανεπιστημίου και να εγγραφούν σε κάποια από τις ελάχιστες κενές θέσεις που είχαν απομείνει στα δημόσια πανεπιστήμια. Η Νότια Αφρική είναι μια προηγμένη καπιταλιστική χώρα με τρομερές ανισότητες, με την ανεργία στους νέους να έχει εκτοξευθεί στο 51%, αλλά με εξαγωγές οπλικών συστημάτων σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η εικόνα ίσως φαίνεται ακραία, μπορούμε όμως να πούμε πλέον με σιγουριά ότι είναι μακρινή από εμάς; Tο επόμενο διάστημα στην Ελλάδα, καθώς η τεράστια οικονομική κρίση συνδυάζεται με νόμους που αυξάνουν δραματικά το κόστος σπουδών ακόμα και στα δημόσια πανεπιστήμια, θα επιφέρει σταδιακά την πλήρη αδυναμία των οικογενειών να καλύψουν αυτό το κόστος. Υπό το πρίσμα αυτό η απάντηση στον καπιταλισμό δεν πρέπει να είναι μόνο ελληνική, αλλά διεθνής. Δηλαδή να αναπτυχθεί ένα διεθνές και ισχυρό φοιτητικό κίνημα ικανό να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία