Πρώτη συνέλευση της ΚΑΡ για τη νέα χρονιά

Φωτογραφία

Στις 21 Γενάρη έγινε η πρώτη συνέλευση της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» για την καινούρια χρονιά. Η αίθουσα της ΕΣΗΕΑ γέμισε από κόσμο του αντιρατσιστικού κινήματος και της Αριστεράς, που συμμετείχε το προηγούμενο διάστημα σε αντιφασιστικές κινητοποιήσεις στις γειτονιές της Αθήνας, έστησε αντιρατσιστικές εκδηλώσεις και στήριξε τη λειτουργία του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Για ένα ισχυρό αντιρατσιστικό κίνημα, στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στα μνημόνια και τους φασίστες

 

Έλληνες και μετανάστες της ΚΑΡ είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την κατάσταση που διαμορφώνεται σε σχέση με τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά και όλων των εργαζόμενων, την ώρα που δεχόμαστε μια απίστευτης κλίμακας επίθεση στις κατακτήσεις δεκαετιών.

Ειδικό θέμα συζήτησης ήταν η σημασία της συμμετοχής των φασιστών με γραβάτα του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση, αλλά και η συνολική ρατσιστική στροφή του συστήματος που επιδιώκει να στοχοποιήσει περισσότερο τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και να τους μετατρέψει σε εξιλαστήρια θύματα για την πολιτική των μνημονίων. Με φράχτες στον Έβρο, «σκούπες» της ΕΛ.ΑΣ., προσφυγές στο ΣτΕ για κάθε δημοκρατικό δικαίωμα των μεταναστών και ρατσιστικές δηλώσεις «mainstream» πολιτικών όπως ο Λοβέρδος. Αλλά και με μαχαιρώματα και παρελάσεις των νεοναζί της Χρυσής Αυγής με την ανοχή και τη συνεργασία της αστυνομίας σε αρκετές περιοχές της Αθήνας.

Παρόλη τη ζοφερή εικόνα, η συνέλευση εκτίμησε πως η εκρηκτική αγανάκτηση του κόσμου της εργασίας όχι μόνο δεν στρέφεται σήμερα κυρίαρχα κατά των μεταναστών, αλλά διοχετεύεται σε συμπαράσταση μαχητικών κινητοποιήσεων ενάντια στην τρικομματική κυβέρνηση Παπαδήμ(ι)ου, όπως της Χαλυβουργίας και των εργαζομένων στα ΜΜΕ, κάτι που έδειξε και η επιτυχία της πρόσφατης Παναττικής απεργίας.

Η δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στα κόμματα του μνημονίου παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να κατρακυλάνε στις δημοσκοπήσεις όχι μόνο τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκείνα του ΛΑΟΣ, αναγκάζοντας τον Καρατζαφέρη να επιχειρεί – χωρίς επιτυχία– να πείσει πως «διαφωνεί» με την κυβέρνηση, της βάζει «όρους», τη «νουθετεί να πάρει άλλο δρόμο» και άλλες τέτοιες γελοιότητες. Σε καμία περίπτωση – παρόλο που επιχειρείται συντονισμένα – η βασική πολιτική ατζέντα δεν περιλαμβάνει σήμερα το «μεταναστευτικό» ως κυρίαρχο πρόβλημα, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας αναγνωρίζει ως υπεύθυνους για την κρίση τους τοκογλύφους τραπεζίτες, την τρόικα, τα μνημόνια και τους πολιτικούς που τα στηρίζουν.

Δράσεις

Με βάση αυτή την εκτίμηση, η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» θα εντείνει τους επόμενους μήνες την αντιρατσιστική-αντιφασιστική προπαγάνδα στις γειτονιές και θα πάρει πρωτοβουλίες κεντρικών κοινών κινητοποιήσεων Ελλήνων και μεταναστών με χρονικό ορίζοντα την 21η Μάρτη, Παγκόσμια μέρα κατά του Ρατσισμού. Θα στηρίξει κάθε αγώνα μεταναστών και προσφύγων όπως για παράδειγμα τις κινητοποιήσεις των πρώην απεργών πείνας της Υπατίας, οι οποίοι, ένα χρόνο μετά τον ηρωικό αγώνα τους, εμπαίζονται ακόμα από την κυβέρνηση, που δεν τους παραχωρεί τις συμφωνημένες άδειες εργασίας.

Η ΚΑΡ θα οργανώσει μαζική αντιφασιστική παρουσία στις δίκες μελών της Χρυσής Αυγής και του ΛΑΟΣ για ρατσιστικές επιθέσεις, ξεκινώντας από την υπόθεση της Πανόρμου, στις 30 Γενάρη στο Εφετείο. Θα ενισχύσει τις εργατικές κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος, με παρουσία μεταναστών και Ελλήνων αντιρατσιστών στις απεργίες και τις διαδηλώσεις.

Όπως εκτιμήθηκε στη Συνέλευση, ιδιαίτερη σημασία έχει σήμερα η μάχη των ιδεών και οι συγκεκριμένες απαντήσεις στα ρατσιστικά επιχειρήματα των «από πάνω». Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε η έκδοση Περιοδικού της ΚΑΡ, που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες, βιβλιοπαρουσίαση της αντιφασιστικής μπροσούρας «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» του Collin Sparks που πρόσφατα εκδόθηκε από την Κίνηση, καθώς και συνέχεια στη σειρά αντιφασιστικών μαθημάτων που γίνονται ήδη εδώ και 3 μήνες για τα μέλη και τους φίλους της Κίνησης.

Στη Συνέλευση ξεκίνησε η ανανέωση των μελών της Κίνησης για το 2012, ενώ καινούριος κόσμος πήρε για πρώτη φορά την κάρτα μέλους της ΚΑΡ.  Ήταν μια πολύ ζωντανή και πλούσια διαδικασία, ενδεικτική της δουλειάς που συστηματικά έχει ξεκινήσει η ΚΑΡ σε μια σειρά από γειτονιές και πόλεις, από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Και όπως φάνηκε από την ενεργητική συμμετοχή αγωνιστών στην ίδια τη Συνέλευση, θα έχει ανάλογη συνέχεια...

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία