Βραζιλία: Μια συνοικία σε στρατιωτική πολιορκία

Φωτογραφία

Τανκς, ελικόπτερα και χιλιάδες αστυνομικοί επιχειρούν να ξεσπιτώσουν 9.000 ανθρώπους που είχαν μετατρέψει μια αχρησιμοποίητη έκταση σε ζωντανή συνοικία για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες.

 

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Στην πόλη Σάο Χοσέ Ντος Κάμπος, της Βραζιλίας, πάνω από 9.000 άνθρωποι κατέλαβαν το 2004 την Κοινότητα Πινιερίνιο, για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη έλλειψη σπιτιών, όταν ο μεγιστάνας των ακινήτων και άρχοντας της διαφθοράς Naji Nahas την εγκατέλειψε.

 

Ενώ δρομολογούνταν η αναγνώριση της κυριότητας στους κατοίκους και το ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε την αναστολή της έξωσης, η πολιτειακή κυβέρνηση του Σάο Πάολο, εκμεταλλευόμενη τον πολυδιαφημισμένο «πόλεμο στα ναρκωτικά» που έχει κηρύξει το PT (Εργατικό Κόμμα), επιτέθηκε στην κοινότητα. Δύο χιλιάδες άντρες της Στρατιωτικής Αστυνομίας, συνοδευόμενοι από τανκς και από ελικόπτερα που ψεκάζουν χημικά, εξαπέλυσαν μια βάρβαρη επίθεση, με επιβεβαιωμένους ως τώρα 7 νεκρούς.

 

Το Πινιερίνιο έχει περικυκλωθεί, οι τηλεπικοινωνίες έχουν σταματήσει, ενώ η αστυνομία έχει αποκλείσει και το συνδικάτο των μεταλλεργατών έξω από το Πινιερίνιο. Βουλευτές, συνδικαλιστές, ο πρόεδρος του αριστερού PSTU είναι κρατούμενοι σε ένα σχολικό κτίριο.

 

Στα 8 χρόνια ζωής του, οι κάτοικοι του Πινιερίνιο μετέτρεψαν την άχρηστη έκταση σε μια ζωντανή κοινότητα, αλλά έρχεται η Ολυμπιάδα και μαζί της οι χοντρές μπίζνες. Στο κάλεσμα του Πινιερίνιο ανταποκρίθηκαν ήδη τοπικές γειτονιές και κοινότητες που έχουν αποκλείσει δρόμους παρά την τρομοκρατία του στρατιωτικού αποκλεισμού…

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία