Την Τρίτη 19 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυχώρου Κομμούνα (Ιουλιανού 67), θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του David Mandel «Εργοστασιακές επιτροπές και εργατικός έλεγχος στην Πετρούπολη το 1917», των εκδόσεων Red Marks.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Δημήτρης Κατσορίδας, Αποστόλης Καψάλης και Σωτήρης Μάρταλης.
Η μελέτη του Νταβίντ Μαντέλ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί ο συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα με την ανάλυση των διεργασιών στη βάση της κοινωνίας, στην ιστορία «από τα κάτω». Αποδεικνύει με ζωντανές περιγραφές, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να «μιλούν» οι ίδιοι και από πλήθος πηγών, ότι οι εργάτες και οι εργάτριες της Πετρούπολης, αρχικά μέσα από την επαναστατική ανατροπή του Φλεβάρη του ‘17, την οποία αντιλαμβάνονταν ως «πολιτική» (δημοκρατική) και όχι ως κοινωνική (σοσιαλιστική), απαιτούσαν και πάλευαν για τα στοιχειώδη εργατικά αιτήματα: 8ωρο, ανθρώπινο μισθό και την αξιοπρέπεια στο εργοστάσιο.
Οι εργοδότες αντέδρασαν με σαμποτάζ, λοκ-άουτ και με εγκατάλειψη των εργοστασίων με στόχο να αρπάξουν τους επαναστατημένους «από το λαιμό με το σκελετωμένο χέρι της πείνας». Η ανάγκη και η προσπάθεια να παραμείνουν τα εργοστάσια σε λειτουργία υποχρέωσαν την εργατική τάξη να προχωρήσει μπροστά, από την αρχική συνδιαχειριστική αυταπάτη στην απαλλοτρίωση των καπιταλιστών και την ολοκλήρωση του εργατικού ελέγχου μέσα στα εργοστάσια.
Η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει ότι η κινητήρια δύναμη στην Οκτωβριανή Επανάσταση ήταν η δράση της εργατικής τάξης προς την εργατική εξουσία και την εργατική δημοκρατία. Καταρρίπτει το μύθο ότι η εξέλιξη της επανάστασης σε σοσιαλιστική ήταν αποτέλεσμα ενός «πραξικοπήματος των μπολσεβίκων».
Το βιβλίο του Νταβίντ Μαντέλ μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα την Οκτωβριανή Επανάσταση, συγχρόνως είναι ένα πολύτιμο βοήθημα για κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό του εργατικού ελέγχου, που βοηθάει τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του εργατικού κινήματος και στις σημερινές συνθήκες να αποφεύγουν σημαντικά πολιτικά λάθη.