Φύλλο Νο 391 (13 Σεπτέμβρη 2017)

Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ αποκάλυψε και στον πλέον δύσπιστο τον καλπασμό της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ προς τα δεξιά (βλ. σελ. 3). Αυτό δημιουργεί σοβαρά καθήκοντα στις δυνάμεις αντίστασης και τη ριζοσπαστική Αριστερά, όσον αφορά την αντίσταση στα νεοφιλελεύθερα μέτρα και την κάλυψη του πολιτικού «κενού» που δημιουργεί η μετάλλαξη του κυβερνητικού κόμματος (βλ. σελ. 7).

Τέσσερα χρόνια πριν, ο Παύλος Φύσσας δολοφονούνταν από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Ρουπακιά, υπό τις εντολές ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής. Το γεγονός ότι με τα τραγούδια και τις απόψεις του στεκόταν ενάντια στο φασισμό ήταν αρκετό για να στοχοποιηθεί ως «επικίνδυνος» από τους φασίστες.

«Αποτελεί ιδιαίτερα παρήγορο γεγονός για μια χώρα η πολιτική της ηγεσία με επικεφαλής την κυβέρνηση να προσγειώνεται στην πραγματικότητα.
Η ομιλία του κ. Τσίπρα πριν από λίγες μέρες στην Πνύκα, ενώπιον του προέδρου της Γαλλίας, ήταν μια ομιλία που θα μπορούσε να την είχε εκφωνήσει ο κ. Σημίτης, ο κ. Στουρνάρας ή ο κ. Σαμαράς.
(...)
Αναμφίβολα, η ομιλία στην Πνύκα σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας στροφής. Πριν από τρία χρόνια η χώρα ήταν βαθιά διχασμένη ανάμεσα σε “πατριώτες” και μνημονιακούς “γερμανοτσολιάδες”. Σήμερα καμιά αξιόλογου μεγέθους παράταξη δεν αποκαλεί την άλλη “γερμανοτσολιάδες”, “Κουίσλινγκ” και “μερκελιστές”...».
Κώστας Στούπας στο Capital.gr

Με ομιλήτριες και ομιλητές από όλο τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν οι φίλοι της Κομμούνας το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, με αποτέλεσμα ο Σεπτέμβρης να βρει την Κομμούνα γεμάτη από κόσμο.

Την Τρίτη 19 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυχώρου Κομμούνα (Ιουλιανού 67), θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του David Mandel «Εργοστασιακές επιτροπές και εργατικός έλεγχος στην Πετρούπολη το 1917», των εκδόσεων Red Marks.

Η μαζική απεργία των συμβασιούχων των δήμων στην αρχή του καλοκαιριού, που «ακούστηκε» σε ολόκληρη τη χώρα κι εξέθεσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έθεσε το φλέγον ζήτημα του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Σε λίγες μέρες ανοίγει τις πύλες της η 11η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» που θα γίνει στις 23 και 24 Σεπτέμβρη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256).

Η  φετινή σχολική χρονιά μόλις άρχισε συνοδευόμενη από διθυραμβικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Νέο Λύκειο και το ριζικά «αλλαγμένο» εξεταστικό σύστημα. Οι συνεχείς ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, αλλά και η μνεία στο Νέο Λύκειο από πλευράς πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, φανερώνουν τη διάθεση τόσο της κυβέρνησης όσο και του υπουργείου να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις το νέο εκπαιδευτικό σύστημα που προτείνεται.

Η Λιζ Γουόλς, μέλος της Socialist Alternative στην Αυστραλία, θα είναι ομιλήτρια στην 11η Αντιρατσιστική Γιορτή. Στο κείμενο που ακολουθεί, παρουσιάζει σύντομα την κατάσταση εκεί όσον αφορά τις ρατσιστικές πολιτικές, την άνοδο της ακροδεξιάς και την αντίσταση του κινήματος.

Ξεκίνησε πάλι στις 5 Σεπτέμβρη η δίκη της Χρυσής Αυγής που είχε διακοπεί. Εμείς κρατάμε τη μαρτυρία του αστυνομικού Αθανασίου Ράδη, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε για τον πρώην επιστημονικό συνεργάτη της Χρυσής Αυγής Ηλία Σταύρου, είπε ότι ο Σταύρου τού είχε πει «δεν φεύγεις έτσι απλά από τη ΧΑ». Ειδικότερα ο Σταύρου είχε καταθέσει ότι ήθελε να αποχωρήσει από τη ΧΑ αλλά δεχόταν σχετικές απειλές.

Μια εξαιρετική συζήτηση είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν στον Πολυχώρο «Κομμούνα» την Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη. Οι σύντροφοι Άχμεντ Σόκι και Σάρον Σμιθ, από την International Socialist Organization συνομίλησαν με το κοινό της κατάμεστης αίθουσας για τις εξαιρετικής σημασίας πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Ισπανικό Κράτος:
Καθώς χιλιάδες Καταλανοί πραγματοποιούσαν στις 11/9 την καθιερωμένη πια ετήσια διαδήλωσή τους στη Βαρκελώνη υπέρ της ανεξαρτησίας, η πολιτική ηγεσία της Καταλονίας δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε μετωπική σύγκρουση με την ισπανική κυβέρνηση. Όχι μόνο δεν υποχωρεί από την υλοποίηση του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία την 1η Οκτώβρη, αλλά ανακοίνωσε πως θα είναι δεσμευτικό και η υλοποίηση της απόφασης θα γίνει μέσα σε 2 μέρες (ήδη κατατέθηκε στο καταλανικό κοινοβούλιο ένα μεταβατικό κείμενο ως «προσχέδιο συντάγματος»). Από τη Μαδρίτη ασκούν κάθε είδους «συμβατική» πίεση (μηνύσεις σε πολιτικά στελέχη, πιέσεις σε δήμους, αστυνομία, δημοσίους υπαλλήλους κ.λπ.), χωρίς αποτέλεσμα ώς τώρα. Αν επικρατήσει το «ναι», και δεν υποχωρήσει κανείς, το Ισπανικό Κράτος βαδίζει σε υπαρξιακή κρίση…