Αέρας διεθνιστικής αλληλεγγύης στην Κομμούνα

Φωτογραφία

Με ομιλήτριες και ομιλητές από όλο τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν οι φίλοι της Κομμούνας το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, με αποτέλεσμα ο Σεπτέμβρης να βρει την Κομμούνα γεμάτη από κόσμο.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Σεργίδου

Την Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη, λίγες μέρες πριν από την πολυσυζητημένη επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, πολλές και πολλοί ήταν αυτοί που επισκέφτηκαν την Κομμούνα για να ακούσουν τους Μανόλη Κοζαδίνο (ΛΑΕ Παρισιού) και Πάνο Πέτρου (Εργατική Αριστερά) για τις εξελίξεις στη Γαλλία, με τη συζήτηση προφητικά να αποδομεί τα επιχειρήματα που ακούστηκαν τις επόμενες μέρες από την κυβέρνηση Τσίπρα, περί Ευρώπης του φωτός, και να αναδεικνύει ότι ο Μακρόν, εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθεί, βλέπει τα ποσοστά του να καταρρέουν. 
Μία μέρα μετά, στις 2 Σεπτέμβρη, σε γιορτινό κλίμα, η Κομμούνα υποδέχτηκε τη Brigada Kalimera. Πρόκειται για μια ομάδα εθελοντών από την Ισπανία, μέλη και φίλες-ους της οργάνωσης Αντικαπιταλίστας που θα βρίσκονται στην Αθήνα όλο το Σεπτέμβρη για να μάθουν περισσότερα για την κατάσταση των προσφύγων και να προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο τους, δουλεύοντας σε καταυλισμούς αλλά και βοηθώντας να οργανωθεί καλύτερα η 11η Αντιρατσιστική Γιορτή. Οι εθελοντές-τριες μίλησαν για την επίθεση στη Βαρκελώνη και για τους σκοπούς της επίσκεψής τους, παρουσίασαν οπτικοακουστικό υλικό και συζήτησαν γενικότερα για την πολιτική κατάσταση στην Ισπανία. Η συζήτηση συνεχίστηκε στα σκαλοπάτια της Κομμούνας μέχρι αργά το βράδυ, στο After Summer Party, με την Κομμούνα γεμάτη από κόσμο. 
Τη μεγαλύτερη επιτυχία από όλες τις εκδηλώσεις είχε μέχρι τώρα η εκδήλωση ενημέρωσης για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ στην εποχή του Τραμπ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη. Το γεγονός ότι η Κομμούνα εξασφάλισε την παρουσία δύο ηγετικών στελεχών της αμερικανικής Αριστεράς και του ISO, τον εκδότη του International Socialist Review Άχμετ Σόκι και τη συγγραφέα Σάρον Σμιθ, ήταν από μόνο του ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Πολλές δεκάδες κόσμου βρέθηκαν στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων και στους διαδρόμους, κάνοντας δεκάδες ερωτήσεις στους καλεσμένους της Κομμούνας, για την κατάσταση του κινήματος, τις ευκαιρίες που άνοιξε η εκλογή Τραμπ, τις δυνατότητες συνεργασίας, την προσπάθεια να δοθεί απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς (βλ. σελ. 17). 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία