Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Ξεκίνησε πάλι στις 5 Σεπτέμβρη η δίκη της Χρυσής Αυγής που είχε διακοπεί. Εμείς κρατάμε τη μαρτυρία του αστυνομικού Αθανασίου Ράδη, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε για τον πρώην επιστημονικό συνεργάτη της Χρυσής Αυγής Ηλία Σταύρου, είπε ότι ο Σταύρου τού είχε πει «δεν φεύγεις έτσι απλά από τη ΧΑ». Ειδικότερα ο Σταύρου είχε καταθέσει ότι ήθελε να αποχωρήσει από τη ΧΑ αλλά δεχόταν σχετικές απειλές.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει επίθεση ακροδεξιών στη Μυτιλήνη, κατά μέλους της ΛΑΕ και κατά μέλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι οποίοι έσβηναν φασιστικά μηνύματα από τοίχους στην περιοχή Παγανή. Τραυμάτισαν ελαφρά το μέλος της ΛΑΕ. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΛΑΕ, η επίθεση της ομάδας των ακροδεξιών ξεκίνησε με ύβρεις νεοναζιστικής και αντικομουνιστικής ρητορικής «και κατέληξε στον τραυματισμό του συντρόφου-μέλους της ΛΑΕ. Φαίνεται έχουν σκυλιάσει μετά το κλείσιμο των γραφείων τους οι νεοναζί!

***

Και όχι μόνο γι’ αυτό, αλλά και για τις μειωμένες επιδόσεις τους στην κινητοποίηση των μελών και των οπαδών τους. Φέτος στις Θερμοπύλες, στην καθιερωμένη ετήσια συγκέντρωση των χρυσαυγιτών, ο Μιχαλολιάκος μίλησε ακόμα για τους «χιλιάδες» που «αποθεώνουν» τη Χρυσή Αυγή. Το 2013 με μπόλικη σκηνοθεσία οι οκτακόσιοι που μπορούσε να μαζέψει από όλη την Ελλάδα η οργάνωση έπειθαν κάποιους ευκολόπιστους που ήθελαν να δουν «χιλιάδες». Το 2017 οι συμμετέχοντες δεν ήταν ούτε καν 300: για κλείσιμο του δρόμου, ούτε λόγος!

***

Tην Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας, διοργανώνεται φεστιβάλ ενάντια στο φασισμό, με αφορμή τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της τοπικής Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», που κάλεσε σε δύο ανοιχτές συσκέψεις φορέων για τη συνδιοργάνωση της δράσης. Ένα τμήμα της ριζοσπαστικής νεολαίας της πόλης έχει πάρει πάνω του μεγάλο κομμάτι της οργάνωσης του φεστιβάλ, ενώ γίνεται και συλλογική προσπάθεια ώστε να καλυφθεί οικονομικά. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει ανοιχτή συζήτηση για το πώς παλεύουμε το φασισμό και σε ποια φάση βρίσκεται το αντιφασιστικό κίνημα, προβολή βίντεο, απαγγελία ποίησης, χορευτικό δρώμενο στη μνήμη του Παύλου και τέλος συναυλία ροκ και χιπ-χοπ με νεαρούς μουσικούς της περιοχής, ενώ θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου.

***

Πάνω από 200 πρόσφυγες και μετανάστες «αναχαίτισε» η ρουμανική ακτοφυλακή στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόκειται για την τέταρτη παρόμοια περίπτωση στην περιοχή από τα μέσα Αυγούστου. Το αλιευτικό για το οποίο ανέλαβε την ευθύνη η ρουμανική ακτοφυλακή εντοπίστηκε ένα ναυτικό μίλι από τα θαλάσσια σύνορα Ρουμανίας-Βουλγαρίας και από τις βουλγαρικές ακτές. Στο πλοίο επέβαιναν 97 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 21 γυναίκες και 36 παιδιά, Ιρανοί και Ιρακινοί. Αποτελεί «νέο δρόμο» για τους πρόσφυγες η Μαύρη Θάλασσα;

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία