Βραζιλία: Οργή για τη δολοφονία της Μαριέλ

Η  Μαριέλ Φράνκο, μέλος του PSOL στη Βραζιλία, δολοφονήθηκε με 4 σφαίρες, μαζί με τον οδηγό της Άντερσον Πέδρο Γκόμες.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Ήταν μια πολιτική δολοφονία. Η Μαριέλ ήταν δημοτική σύμβουλος στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου εδώ και καιρό έχει αναλάβει την «τήρηση της τάξης» ο στρατός. Συνεχίζοντας τους αγώνες της ενάντια στην καταπίεση, η Μαριέλ υπήρξε εξαιρετικά θαρραλέα και στην προσπάθειά της να αναδείξει και να καταγγείλει τον «πόλεμο κατά των φτωχών», θύμα του οποίου έπεσε τελικά και η ίδια.
Ήταν μια αγωνίστρια που εκπροσωπούσε –με τις ιδέες της, το χρώμα της, το φύλο της, την τάξη της– όλα τα θύματα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. «Κόρη της Μαρέ», όπως δήλωνε η ίδια, δηλαδή της φαβέλας την οποία εκπροσωπούσε. Γυναίκα, μαύρη, ομοφυλόφιλη. Στρατευμένη στην Αριστερά. 
Η δολοφονία της Μαριέλ υπενθυμίζει το συνολικότερο αυταρχικό κύμα καταστολής που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Τεμέρ. Όπως ανέφερε το Κίνημα για μια Ανεξάρτητη και Σοσιαλιστική Εναλλακτική (MAIS) σε κείμενό του: «Ήρθε η ώρα να πούμε: Φτάνει πια! Πήραν τόσα από εμάς που τελικά μας πήραν και τον φόβο μας, μετατρέποντας το θρήνο σε αγώνα, τον πόνο σε εξέγερση. Ένωσαν τους εργάτες, τους Αφρο-Βραζιλιάνους, τις γυναίκες, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τους άστεγους, τους ακτήμονες…».
Γραμμένο λίγο μετά τη δολοφονία, επιβεβαιώθηκε από το πλήθος και τον όγκο των διαδηλώσεων στη Βραζιλία. Η ίδια η κηδεία της συντρόφισσας εξελίχθηκε σε ένα συγκλονιστικό συλλαλητήριο. Η Μαριέλ έζησε δίνοντας τις δυνάμεις της στον κοινό αγώνα των φτωχών και όλων των καταπιεσμένων. Η δολοφονία της πράγματι τους ένωσε στο δρόμο. Οι φαβέλες, οι γυναίκες, οι ΛΟΑΤΚΙ, οι μαύροι, οι οργανωμένοι αγωνιστές, έχασαν όλοι έναν «δικό τους άνθρωπο» και βρέθηκαν όλοι μαζί στους δρόμους. 
Ο αγώνας στη Βραζιλία θα συνεχιστεί και χιλιάδες είναι εκείνοι που δεν θα επιτρέψουν να πάει χαμένη η θυσία της Μαριέλ. Όπως καταλήγουν οι σύντροφοι του MAIS:  
«Σκότωσαν τη Μαριέλ, αλλά δεν έθαψαν τον αγώνα της. Σήμερα σε όλη τη χώρα, δεκάδες χιλιάδες θα ξεσηκωθούν. Για τη Μαριέλ. Και για τις ιδέες τους και τα όνειρά τους. Θα είμαστε ένα τεράστιο πλήθος από Μαριέλ, από το βορρά ως το νότο. Και θα νικήσουμε».

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία