Φύλλο Νο 404 (21 Μάρτη 2018)

Οι εξελίξεις στη γενικότερη περιοχή έχουν μπει σε επικίνδυνη καμπή. Στην Ανατολική Μεσόγειο συνωθούνται υπερεξοπλισμένοι στόλοι (των ΗΠΑ, της Γαλλίας κ.ά.), ενώ στο Αιγαίο διασταυρώνονται «ασκήσεις» οπλισμένων αεροπλάνων, με τον πολυεθνικό «Ηνίοχο» (Ελλάδα, ΗΠΑ, Βρετανία, Εμιράτα, Ιταλία κ.ά.) να ξεχωρίζει ως επίδειξη δύναμης.

Σε αυτόφωρες συλλήψεις σε βάρος της προέδρου και του αντιπροέδρου της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης επιχείρησε να προβεί η αστυνομία. Οι δύο συνδικαλιστές οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και αφέθηκαν ελεύθεροι ώρες μετά και αφού προηγήθηκαν έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς.

Το Αφρίν τελικά έπεσε, παρά τη σθεναρή αντίσταση των πολιτοφυλακών του, όσο ο καιρός και η μορφολογία του εδάφους ήταν με το μέρος τους. Δεν είχαν απάντηση στο πυροβολικό και την αεροπορία, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της μάχης, κι ευθύνονται για τις μαζικές δολοφονίες αμάχων.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της αστικής αφήγησης είναι ότι η επανάσταση του 1821 ήταν μια εθνική-θρησκευτική επανάσταση. Η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Η αχανής Οθωμανική Αυτοκρατορία αποτελούσε μια παραλλαγή των φεουδαρχικών κρατών που επικρατούσαν εκείνη την εποχή. Η οθωμανική εξουσία επιβαλλόταν σε μια τεράστια έκταση και πάνω σε ποικιλόμορφους και εθνοτικά διαφορετικούς πληθυσμούς.

Απεργία πείνας ξεκίνησαν στην πλατεία Συντάγματος, Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες, για να καταγγείλουν την εισβολή στο Αφρίν και να ζητήσουν τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την ώρα που παίζει με τη φωτιά στην ανατολική Μεσόγειο και αντιπαρατίθεται με την Τουρκία όταν το επίδικο είναι τα πετρέλαια και οι μπίζνες, δεν έχει ψελλίσει ούτε μια κουβέντα για το Αφρίν, όπου το επίδικο είναι οι ανθρώπινες ζωές…

ΗΠΑ:
Η απεργία των εκπαιδευτικών στη Δυτική Βιρτζίνια νίκησε. Ήταν ένας υποδειγματικός αγώνας, που έχτισε κοινωνικές συμμαχίες (με γονείς και μαθητές), που αψήφησε τον χαρακτηρισμό του ως «παράνομος», που αρνήθηκε την πρόταση της συνδικαλιστικής ηγεσίας για «πάγωμα» των κινητοποιήσεων, που επέμεινε μέχρι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή: Στη συγκέντρωση στο Καπιτώλιο, τη μέρα της σχετικής συζήτησης, τα νέα για «αποδοχή των αιτημάτων» έγιναν δεκτά με την απαίτηση να το δουν σε μορφή νομοσχεδίου. Η παρουσίαση του νομοσχεδίου έγινε δεκτή με την απαίτηση να το δουν ψηφισμένο-υπογεγραμμένο. Το πιο σημαντικό είναι ότι ένα σύνθημα που ακούστηκε την ώρα των έξαλλων πανηγυρισμών, όταν τελικά επικυρώθηκαν οι αυξήσεις, «Πρώτα εμείς – Μετά η Οκλαχόμα!», γίνεται πράξη. Όχι μόνο στην Οκλαχόμα, αλλά και στην Αριζόνα, και στο Κεντάκι, και στο Τζέρσεϊ, οι εκπαιδευτικοί συζητούν για απεργία…

Η νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία θεωρούνταν εξαρχής δεδομένη. Δεν υπήρξε καν κάποια συστηματική προεκλογική καμπάνια, ενώ ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπήκε καν στον κόπο να συμμετέχει στα προεκλογικά ντιμπέιτ με άλλους υποψηφίους.